Έναν πολύτιμο θησαυρό ανακάλυψε η Γεωργία Γραμματικού στον δαιδαλώδη παγκόσμιο ιστό, όπου εξέχουσες προσωπικότητες μιλούν για την αρχαία Ελλάδα και αποκαλύπτουν τη συνεισφορά της στον σύγχρονο κόσμο.
Κ. Καστοριάδης, K. Αξελός, E. Καζάν, A. Μινωτής, Μ. Πλωρίτης, Θ. Αγγελόπουλος και πολλοί ακόμα Έλληνες και ξένοι διανοούμενοι αναλύουν έννοιες όπως Δημοκρατία, Αμνησία/Ιστορία, Μαθηματικά, Λόγος/Λογομαχία, Μισογυνισμός, Κοσμολογία, Συμπόσιο κ.ά., σε μια σειρά ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 1989 από τον πρωτοποριακό Γάλλο κινηματογραφιστή Chris Marker.
Η «Κληρονομιά της Γλαύκης», όπως ονομάζεται το έργο, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, ωστόσο -άγνωστο γιατί- παρέμεινε επί χρόνια στο σκοτάδι.
Η μεγάλη σημασία της σειράς κινητοποίησε τη Γεωργία Γραμματικού να αφιερώσει τρεις ολόκληρους μήνες για τον υποτιτλισμό της στα ελληνικά. Όπως εξάλλου αναφέρει η ίδια στο zougla.gr: «Κάθε Έλληνας δικαιούται να τη δει. Είμαστε υπερήφανοι, καλό είναι να ξέρουμε και γιατί»…
Ο Chris Marker (1921-2012) ήταν Γάλλος κινηματογραφιστής του ρεύματος της Αριστερής Όχθης, συγγραφέας και ζωγράφος. Θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους του αποκαλούμενου «essay film», δηλαδή της κινηματογραφικής ανάλυσης ενός θέματος ή ιδέας συνοδεία σχολιασμού.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η Κληρονομιά της Γλαύκης» («The Owl’s Legacy») περιλαμβάνει 13 επεισόδια, 26 λεπτών το καθένα, υπό τη μορφή συμποσίων.
Δείτε ορισμένα από τα επεισόδια:
(Αν δεν εμφανίζονται ελληνικοί υπότιτλοι, πατήστε το κουμπί [Ρυθμίσεις] και στη συνέχεια το On στην επιλογή Captions)
Ο σύνδεσμος για όλα τα επεισόδια: https://www.youtube.com/playlist?list=PLAuAJ-GiKEq0LKiD2nIdrDig_slQdlgOs