Ένα δόρυ αγάλματος, μία λάγυνος σε εξαιρετική κατάσταση και ένα κομμάτι ξύλου από το πέτσωμα του βυθισμένου πλοίου είναι τα πρώτα εντυπωσιακά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε ειδική εκδήλωση του «Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη».
Τα αρχαιολογικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων μεταφέρθηκαν με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»Οι αρχαιολογικοί θησαυροί μεταφέρθηκαν στο ανακαινσμένο κτήριο του Ιδρύματος στον Πειραιά με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ενέκρινε την παρουσίασή τους με στόχο την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για τα αποτελέσματα της ενάλιας έρευνας, αλλά και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή.
To πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2014 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων σημαντικών φορέων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κυρία Αγγελική Σίμωσι, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, παρουσίασε το ιστορικό των ερευνών από το 1900 έως σήμερα, στο ναυάγιο των Αντικυθήρων το οποίο εγκαινίασε ουσιαστικά την ενάλια αρχαιολογία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στον εντοπισμό του ναυαγίου από Συμιακούς σπογγαλιείς και στην πορεία των διαδικασιών ανέλκυσής τους με τη φροντίδα του καπετάνιου Δημήτρη Κοντού, του Έφορου Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Καββαδία, του Υπουργού Σπ. Στάη κ. ά. Τα ευρήματα της περιόδου ήταν ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ακολούθησε η συμπληρωματική έρευνα στο ναυάγιο από τον Jacques Yves Cousteau το 1976, η οποία έφερε στο φως άλλα τμήματα από το σκαρί του πλοίου, έργα τέχνης κ.ά. Η κ. Σίμωσι τόνισε ότι οι έρευνες του Cousteau οδήγησαν στην ίδρυση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από τον Γεώργιο Παπαθανασόπουλο.
Το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» ξεκίνησε το 2012 με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και την υποστήριξη του Woods Hole Institute και επικεφαλής τον Brendan Foley. Στο τέλος της ομιλίας της η κυρία Σίμωσι αναφέρθηκε στην επιτυχή κατάληξη των φετινών ανασκαφών και την ανέλκυση σπουδαίων ευρημάτων και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας χαρακτηριστικά «Στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διακρίνει κανείς την πολυσυλλεκτικότητα του φορτίου. Έτσι τεκμηριώνεται η θεωρία, που θέλει την συστηματική διακίνηση ειδών πολυτελείας από την Ανατολική Μεσόγειο ως προϊόντων εμπορίας ή σύλησης – μέσω των θαλασσίων μεταφορών – με παραλήπτες, πλούσιους ενδιαφερόμενους στην Ιταλία Το πλοίο που ναυάγησε στα Αντικύθηρα δεν ήταν ένα μεταφορικό πλοίο αγαθών, ήταν, θα μπορούσε να πει κανείς, ένα πλωτό Μουσείο».
Ο επιστημονικός Υπεύθυνος της ανασκαφής Θεοτόκης Θεοδούλου αναφέρθηκε στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, της έρευνας και του ίδιου του ναυαγίου των Αντικυθήρων από το 1900 έως σήμερα. Ακολούθησε η παρουσίαση των ευρημάτων και των πρώτων συμπερασμάτων της ενάλιας ανασκαφής.
Το επιστημονικό μέρος των ανασκαφών παρουσίασε ο Ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των Η.Π.Α., Brendan Foley ο οποίος επισήμανε την επιστημονική σημασία και τη σπουδαιότητα της χαρτογράφησης του ναυαγίου όχι μόνο για τις φετινές έρευνες, αλλά κυρίως για εκείνες που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια. Η χαρτογράφηση οδήγησε τους επιστήμονες σε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τη διασπορά των ευρημάτων στον βυθό και θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» στις ενάλιες έρευνες στο μέλλον. Επίσης ο ίδιος παρουσίασε τα σχέδια των επιστημόνων για την οργάνωση των εναλίων ανασκαφών που σχεδιάζονται τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τέλος, ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Ιδρύματος ως χορηγός στο πρόγραμμα Επιστροφή στα Αντικύθηρα με την παραχώρηση του σκάφους «Γλάρος» και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία και τον τρόπο που ο ίδιος έζησε την αγωνία και τις προσπάθειες των επιστημόνων τόσο για την ανεύρεση, όσο και για την ανέλκυση των ευρημάτων. Ευχαρίστησε όλους τους φορείς, επισήμανε τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά στις χορηγίες και τόνισε ότι το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και τα αποτελέσματά του, είναι η απόδειξη για την άρτια συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Διαβάστε επίσης: Nαυάγιο – θησαυρός
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 18:01
Αναζητούν τον “χαμένο” θησαυρό
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 19:05