Τον Σεπτέμβριο του 2013, στη Μόσχα, η «Αίθουσα της Ταρίδας» του Μεγάλου Παλατιού του Κρατικού Μουσείου «Tsaritsyno Museum and Reserve» ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του σε Έλληνα καλλιτέχνη για μια ατομική έκθεση με άρωμα Ελλάδας και γλυπτά εμπνευσμένα από τη Μαρία Κάλλας και τη Grace Kelly. Ο διάσημος γλύπτης, Νίκος Φλώρος, θα παρουσιάσει τη συλλογή του με γλυπτά κοστούμια, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 2 Μαρτίου 2014 οι Μοσκοβίτες και οι επισκέπτες της Μόσχας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα διάσημα γλυπτά κοστούμια του Νίκου Φλώρου, ο οποίος έγινε γνωστός για τη μοναδική μέθοδο κατασκευής γλυπτών από ανακυκλώσιμα υλικά αλουμινίου και για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2003.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων ετών που διοργανώνονται σε ρωσικό κρατικό μουσείο από Έλληνα εν ζωή καλλιτέχνη.
Τα γλυπτά κοστούμια της Έκθεσης «Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και στη Grace Kelly» είναι χειροποίητα, κατασκευάζονται από αλουμίνιο σε στυλ του surrealistic pop-art και αποτελούν μοναδικά, αυθεντικά σχέδια, τα οποία έχουν εκτεθεί επανειλημμένα στα μεγαλίτερα μουσεία του κόσμου, όπως Παλάτι του Μονακό προσκεκλημένος από το Πριγκιπάτο υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, National Museum of Women in the Arts, Washington D.C., Παλάτι του Hofburg στην Βιέννη, Whitney Museum of American Art, Metropolitan Club της Νέας Υόρκης και σε πολλά άλλα. Τα γλυπτά του βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη Μόσχα η έκθεση του Νίκου Φλώρου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού γαλαζοπράσινες αφίσες με φόντο την ελληνική σημαία και τον Έλληνα καλλιτέχνη, φιλοξενούνται σε όλους τους μεγάλους δρόμους και σημεία της πόλης.
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδος, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, καθώς και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τους ισχυρούς δεσμούς της Ελληνορωσικής φιλίας.
Οι Curators της Έκθεσης είναι επίσης Έλληνες με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων. Πρόκειται για την Άντζελα Δικαιούλια και τον Αριστοτέλη Καραντή.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1970.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Παρακολούθησε ζωγραφική για ένα χρόνο στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι, καθώς και κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Έχει βραβευτεί με το Πρώτο Βραβείο για το κοστούμι “Red Queen Elizabeth”(η απονομή έγινε από τον Harold Koda, έφορο του Metropolitan Museum of Art Costume), με το Πρώτο Βραβείο για το κοστούμι “Silver Elizabeth I”, από το French Heritage Society στο “Young Friends Heritage Society” και με το Χρυσό παράσημο «Τεχνών και Επιστημών» του Albert Schweitzer Foundation της Βιέννης.
Τα έργα του έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις καθώς έχουν καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press και πολλές άλλες ειδήσεις και τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Βραζιλίας επέλεξε να συμπεριλάβει το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου στην εκπαίδευση μέσω των σχολικών βιβλίων.
Τη χορηγία της για την έκθεση στη Μόσχα ως Χρυσός Χορηγός παρέχει η Ελληνική εταιρεία – ζυθοποιία Fix Hellas, ειδικά για την 150η επέτειο της οποίας ο γλύπτης δημιούργησε ένα νέο γλυπτό κοστούμι όπερας «Violetta» της Μαρίας Κάλλας. Το γλυπτό αυτό για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 στη Μόσχα.
Σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο η τέχνη είναι υπεύθυνη να αποκαταστήσει την αλήθεια και την τιμή της ελληνικής ψυχής και να αναδείξει το μεγαλείο της ελληνικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο και η επιθυμία του Νίκου Φλώρου είναι η τέχνη του να αποτελεί τον πρεσβευτή του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό. «Η έκθεσή μου είναι μία γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών της Ρωσίας και της Ελλάδας», λέει ο καλλιτέχνης.
Με την ολοκλήρωσή της η Έκθεση θα μεταφερθεί για ένα μήνα στο Μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης και θα ανοίξει για τους επισκέπτες στις 6 Μαρτίου 2014.
Μερικές από τις δημιουργίες που θα δείτε στην Έκθεση (φωτογραφίες από τον Ηλία Διαμαντάκο)
H ‘Εκθεση φιλοξενείται στο σύνολο του Ρωσικού Τύπου: