Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Το 55ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο: Η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο / Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut.
Σας παρουσιάζουμε τα highlights του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Η ταινία Λευκός θεός / White God του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη. Στο φιλμ, ένα συναρπαστικό κράμα κινηματογραφικών ειδών, ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, στον οποίο φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του σπουδαίου σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα. Το σπονδυλωτό φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος» και μέσα από το γνώριμο σουρεαλιστικό ύφος του, αγγίζει διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητοτητα, τα γηρατειά και η αγάπη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2014
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου μαζί με δημιουργούς και θεατές, σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη κλασικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη κάνει αίσθηση. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 11 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, στα τμήματα Crossroads και Works in Progress. Φέτος το κοινό έδωσε δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την επέτειο και ψήφισε την ταινία της επιλογής του, μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι είκοσι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος». Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΑΝΑ ΣΙΓΚΟΥΛΑ
Το 55ο ΦΚΘ τιμά τη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα μέσα από ένα αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe–Institut Thessaloniki. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της καθώς και μια σειρά μικρού μήκους ταινιών που έχει επιμεληθεί η ίδια. Επίσης, την Παρασκευή 7/11 στις 20.30 στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την καλλιτέχνιδα για το σύνολο του έργου της. Αμέσως μετά, η ίδια θα πραγματοποιήσει συναυλία στον ίδιο χώρο και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Whatever The Dream Is της Anne Imbert, με θέμα τη ζωή της. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κατά σειρά προτεραιότητας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Ρόι Άντερσον, ενός δημιουργού με σήμα κατατεθέν ένα σουρεαλιστικό κινηματογραφικό σύμπαν παράξενο, αλλά τόσο γοητευτικό. Σχολαστικός και ακριβής, σε περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, ο Άντερσον έχει υπογράψει μόλις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες και θα προβληθούν στο αφιέρωμα του 55ου Φεστιβάλ. Το σινεμά του γεννιέται εκεί όπου η τραγωδία συναντά την κωμωδία. Σαρκαστικός, σουρεαλιστής, οπαδός του στοιχείου του παραλόγου, ο σκηνοθέτης σατιρίζει με μαύρο χιούμορ την ανθρώπινη ύπαρξη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΕΛΙΜΙΡ ΖΙΛΝΙΚ
Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια, παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Το σινεμά του Ζίλνικ εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση, με ταινίες που εστιάζουν στο απόκληρο στοιχείο, στις πιο ευαίσθητες ομάδες, σε όσους δεν έχουν φωνή ή τους την στερούν βίαια. Στο φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο ενός τολμηρού δημιουργού που δε δίστασε ποτέ να πάει ενάντια στο κατεστημένο, όποιο πρόσωπο κι αν είχε. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι μεγάλου μήκους και επτά μικρού μήκους ταινίες που παρουσιάζουν τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην πορεία του σκηνοθέτη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΜΙΝ ΜΠΑΧΡΑΝΙ
«Σκηνοθέτη της δεκαετίας» χαρακτήρισε ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ τον Ραμίν Μπαχράνι πριν από μερικά χρόνια, επιβεβαιώνοντας την πορεία του δραστήριου 39χρονου δημιουργού, ενός από τους πλέον αξιόλογους στο νέο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Γεννημένος στις ΗΠΑ, γιος ιρανών μεταναστών, ο Μπαχράνι επικεντρώνεται σε ένα ανεπιτήδευτο και πηγαίο σινεμά που πάλλεται από ζωντάνια και ανθρωπιά, ενώ καταπιάνεται έντονα με την απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου και τη γενικευμένη κρίση αξιών. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν τόσο μεγάλου όσο και μικρού μήκους φιλμ του.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΟΡΝΕΛ ΜΟΥΝΤΡΟΥΤΣΟ
Με έντονη φεστιβαλική παρουσία, ο Ούγγρος Κόρνελ Μούντρουτσο, τολμηρός και πολυπράγμων, ανήκει στην αφρόκρεμα των νέων ευρωπαίων δημιουργών. Βαδίζοντας στα χνάρια των συμπατριωτών ομότεχνών του Μπέλα Ταρ και Μίκλος Γιάντσο, τον οποίο μάλιστα θεωρεί έναν από τους μέντορές του, ο Μούντρουτσο προτείνει ένα ελεύθερο σινεμά χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και αυστηρές αφηγηματικές γραμμές.
Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 55ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Φέτος οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύματα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών και πιο συγκεκριμένα, των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός και το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Θεματικά και αισθητικά πλούσιο, το βαλκανικό σινεμά τροφοδοτεί φέτος έναν διάλογο που εκτείνεται από το άτομο για να φτάσει στο σύνολο και θίγει πολλαπλούς προβληματισμούς. Σκηνοθέτες νέοι και καταξιωμένοι υπογράφουν φέτος τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους και οι πολυβραβευμένοι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.
ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου 2014 στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:
10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (4-8 Νοεμβρίου 2014)
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής, μια συγκυρία που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική παραγωγή και από τα 13 κιν/κά σχέδια που συμμετέχουν, τα 6 είναι ελληνικά. Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA. Ανάμεσα στα βραβεία του τμήματος περιλαμβάνονται και το βραβείο της ελληνικής εταιρίας post-production 2|35 Inc για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο, το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), που προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου και το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού ARTE France, που προσφέρει για πρώτη φορά βραβείο 6.000 ευρώ σε ένα κιν/κό σχέδιο
Τα Agora Works in Progress (6 Νοεμβρίου 2014):
Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Ελλάδα, Γερμανία, Γεωργία, Γαλλία, Λιθουανία, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Ρουμανία και Τουρκία. Και φέτος συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς με την εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία.
Το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (1–8 Νοεμβρίου 2013):
Η ψηφιακή βιντεοθήκη Agora Film Market της Αγοράς του ΦΚΘ προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Φέτος στο Agora Film Market εντάσσονται 205 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
MASTERCLASSES
«Πραγματικότητα και θαύμα»
Masterclass με τον Ζέλιμιρ Ζίλνικ
Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, 11:00
Ο Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία που εφαρμόζει στη δημιουργία σχεδόν όλων των έργων του, που καταπιάνονται με τη δέσμευση με τα κοινά, το χιούμορ, το γκροτέσκο, την κωμωδία και τη ρητή κοινωνική κριτική. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, o Ζίλνικ υπήρξε παρατηρητής των παράδοξων και παράλογων πλευρών, τόσο του ανθρώπινου πεπρωμένου όσο και των δομών του κράτους – από τις απαρχές του πρώιμου σοσιαλισμού έως την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού· από την οργάνωση και εκτέλεση του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (τον οποίο ακολούθησε η διάλυση του κράτους, η εδραίωση της λεγόμενης «δημοκρατίας» και η ήττα της) έως την πιο πρόσφατη τάση του «όρκου πίστης και υποταγής» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντονίζει ο Δημήτρης Κερκινός.
«Το σινεμά του Ραμίν Μπαχράνι»
Μasterclass και ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη
Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 11:00
Ο Ραμίν Μπαχράνι, ένας από τους πιο παραγωγικούς και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο των δράσεων του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Μπαχράνι θα μιλήσει για το έργο του και τι είναι αυτό που τον υποκινεί ως δημιουργό, καθώς και για θέματα όπως η χρηματοδότηση, η διανομή και άλλες προκλήσεις στην εκτέλεση παραγωγής μιας ταινίας. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
Το 55ο ΦΚΘ φιλοξενεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας θα προβληθούν 3 γαλλόφωνες ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τα φιλμ Ο πίνακας / Le Tableau του Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί, Τα κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma και Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / L‘Enlevement de Michel Houellebecq του Γκιγιώμ Νικλού.
ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
Το κοινό του 55ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να δει στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τις ταινίες Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι / Pawel Pawlikowski (Πολωνία), Τα κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma (Γαλλία) και Ταξικός εχθρός / Class Enemy του Ροκ Μπίτσεκ /Rok Bicek (Σλοβενία).
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου
Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλοι της Μουσικής
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 55ου ΦΚΘ
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
- ΛΕΥΚΟΣ ΘΕΟΣ / FEHER ISTEN / WHITE GOD, Hungary, Germany, Sweden, 2014, 119’
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014
- ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΑΤΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ / EN DUVA SATT PA EN GREN OCH FUNDERADE PA TILLVARON / A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE, Sweden, Germany, Norway, France, 2014, 101’
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ / NORVIYIA / NORWAY, Γιάννης ΒΕΣΛΕΜΕΣ, Ελλάδα, 2014, 74’
- FORGET ME NOT, Γιάννης ΦΑΓΚΡΑΣ, Ελλάδα, 2014, 102’
- ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΘΛΙΨΗ / LA TIRISIA, Jorge PEREZ SOLANO, Mexico, 2013, 110’
- ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ / SHE’S LOST CONTROL, Anja MARQUARDT, USA, 2014, 90’
- MODRIS, Juris KURSIETIS, Latvia, Greece, Germany, 2014, 98’
- ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ / AT LI LAYLA / NEXT TO ΗER, Asaf KORMAN, Israel, 2014, 90’
- Η ΦΥΛΗ / PLEMYA / THE TRIBE, Myroslav SLABOSHPYTSKIY, Ukraine, 2014, 130’
- ΑΜΝΗΣΙΑ / AMNESIA, Nini Bull ROBSAHM, Norway, 2014, 70’
- ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON, Kristina GROZEVA & Petar VALCHANOV, Bulgaria, Greece, 2014, 105’
- ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ / FLUGPARKEN / BLOWFLY PARK, Jens OSTBERG, Sweden, 2014, 97’
- ΠΛΕΥΡΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ / RISTTUULES / IN THE CROSSWIND, Martti HELDE, Estonia, 2014, 87’
- ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS, Ivan I. TVERDOVSKY, Russia, Germany, 2014, 98’
- ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ / ICH SEH ICH SHE / GOODNIGHT MOMMY, Severin FIALA &Veronika FRANZ, Austria, 2014, 99’
- MAGICAL GIRL, Carlos VERMUT, Spain, 2014, 127’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ/SOCIAL DECAY, Στέλιος ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, 1932, 60΄
- ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ/COUNTERFEIT COIN, Γιώργος ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ, 1955, 121΄
- ΣΤΕΛΛΑ/STELLA, Μιχάλης ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, 1955, 93΄
- Ο ΔΡΑΚΟΣ/THE OGRE OF ATHENS,Νίκος ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, 1956, 99΄
- ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ/A NEIGHBORHOOD NAMED THE DREAM, Αλέκος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, 1961, 94΄
- ΕΥΔΟΚΙΑ/EVDOKIA, Αλέξης ΔΑΜΙΑΝΟΣ, 1971, 97΄
- Ο ΘΙΑΣΟΣ/THE TRAVELLING PLAYERS, Θόδωρος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, 1975, 230΄
- ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ/THE IDLERS OF THE FERTILE VALLEY, Νίκος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, 1978, 119΄
- ΓΛΥΚΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ/SWEET BUNCH, Νίκος ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, 1983, 151΄
- Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ/THE PRICE OF LOVE, Τώνια ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ, 1983, 110΄
- ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ (ΜΠΕΛΟΪΑΝΙΣ)/HAPPY HOMECOMING, COMRADE (BELOIANNISZ), Λευτέρης ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, 1986, 90΄
- ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ/IT‘S A LONG ROAD, Παντελής ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, 1998, 118΄
- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ/FROM THE EDGE OF THE CITY, Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ, 1998, 94΄
- ΠΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΙΝΗ, ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΨΑΧΝΩ/STILL LOOKING FOR MORPHINE, Γιάννης ΦΑΓΚΡΑΣ, 2001, 119΄
- ΣΩΣΕ ΜΕ/RESCUE ME, Στράτος ΤΖΙΤΖΗΣ, 2001, 100΄
- ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ/THE VALLIANTS OF SAMOTHRACE, Σταμάτης ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ, 2003, 85΄
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ/A TOUCH OF SPICE, Τάσος ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ, 2003, 108΄
- ΣΤΡΕΛΛΑ/A WOMAN’S WAY, Πάνος Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ, 2009, 113΄
- ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ/DOGTOOTH, Γιώργος ΛΑΝΘΙΜΟΣ, 2009, 96΄
- ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ/LITTLE ENGLAND, Παντελής ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, 2013, 160΄
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – 2014
- ELECTRA, Πέτρος ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ, Ελλάδα, 2014, 90΄
- A/ALPHA, Στάθης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ελλάδα, 2014, 75΄
- ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ/ANEMISTΙRAS, Δημήτρης ΜΠΙΤΟΣ, Ελλάδα, 2014, 97΄
- ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ/STRATOS, Γιάννης ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος, 2013, 137΄
- ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ/MATRIARCHY, Νίκος ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ, Ελλάδα, 2014, 160΄
- ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ/FOREVER, Μαργαρίτα ΜΑΝΤΑ, Ελλάδα, 2014, 87΄
- XENIA, Πάνος Χ ΚΟΥΤΡΑΣ, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, 2014, 128΄
- 7 ΘΥΜΟΙ/7 KINDS OF WRATH, Χρήστος ΒΟΥΠΟΥΡΑΣ, Ελλάδα, 2014, 107΄
- Η ΕΚΡΗΞΗ/A BLAST, Σύλλας ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, 2014, 83΄
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2014
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ / NORVIYIA / NORWAY, Γιάννης ΒΕΣΛΕΜΕΣ, Ελλάδα, 2014, 74’
- FORGET ME NOT, Γιάννης ΦΑΓΚΡΑΣ, Ελλάδα, 2014, 102’
- ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ/ QUEEN ANTIGONE, Τηλέμαχος ΑΛΕΞΙΟΥ, Ελλάδα, Γερμανία, 2014, 93΄
- Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ/ THE REVENGE OF DIONYSOS, Δημήτρης ΚΟΛΛΑΤΟΣ, Ελλάδα, 2014, 98΄
- DARK ILLUSION, Μάνος ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ, Ελλάδα, 2014, 72΄
- ΠΟΛΚ/POLK, Νίκος ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Βλαδίμηρος ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ, Ελλάδα, 2014, 72΄
- ΩΣ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ/SUR TOUTE LA LIGNE / HOOK, LINE & SINKER, Θοδωρής ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ, Γαλλία, Ελλάδα, 2014, 82΄
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΑΝΑ ΣΙΓΚΟΥΛΑ
- Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΑΟΥΝ / DIE EHE DER MARIA BRAUN / THE MARRIAGE OF MARIA BRAUN, Rainer Werner FASSBINDER, Germany, 1978, 120’
- ΛΙΛΥ ΜΑΡΛΕΝ / LILI MARLEEN / LILI MARLEEN, Rainer Werner FASSBINDER, Germany, 1981, 120’
- ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΒΟΝ ΚΑΝΤ / DIE BITTEREN TRΟNEN DER PETRA VON KANT / THE BITTER TEARS OF PETRA VON KANT, Rainer Werner FASSBINDER, Germany, 1972, 124’
- ΧΑΝΑ ΧΑΝΑ / HANNA HANNAH / HANNA HANNAH, Hanna SCHYGULLA, Germany, 7’
- ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΣΩΣΙΑΣ ΜΟΥ / MOI ET MON DOUBLE / ME AND MY DOUBLE, Hanna SCHYGULLA, Germany, Italy, 2009, 12’
- ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ / AM ENDE/AT THE END, Hanna SCHYGULLA, Germany, 5’
- ΝΩΠΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ / FRESQUE BIOGRAPHIQUE / BIOGRAPHICAL FRESCO, Hanna SCHYGULLA, Germany, 11’
- ΠΟΥΛΑΩ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ / ME ALQUILO PARA SONAR / I SELL MY DREAMS, Ruy GUERRA, Cuba, Spain, 15’
- ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ- ΚΑΦΚΑ / INFORME A UNA ACADEMIA-KAFKA / LETTER TO THE ACADEMY-KAFKA, Hanna SCHYGULLA, Germany, Cuba, 2012, 15’
- ΟΠΟΙΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ / HANNA SCHYGULLA, QUELQUESOIT LE SONGE / HANNA SCHYGULLA, WHATEVER THE DREAM IS, Anne IMBERT, France, 2012, 70’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ
- ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΑΤΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ / EN DUVA SATT PA EN GREN OCH FUNDERADE PA TILLVARON / A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE, Sweden, Germany, Norway, France, 2014, 101’
- ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / EN KARLEKSHISTORIA / A SWEDISH LOVE STORY, Sweden, 1970, 114’
- ΓΚΙΛΙΑΠ / GILIAP / GILIAP, Sweden, 1975, 130’
- ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ / SANGER FRAN ANDRA VANINGEN / SONGS FROM THE SECOND FLOOR, Sweden, 2000, 98’
- ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ / DU LEVANDE / YOU, THE LIVING, Sweden, 2007, 94’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΜΙΝ ΜΠΑΧΡΑΝΙ
- CHOP SHOP , USA, 2007, 84’
- ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ / AT ANY PRICE, USA, 2012, 105’
- ΑΝΤΙΟ ΣΟΛΟ / GOODBYE SOLO, USA, 2008, 91’
- ΑΝΔΡΑΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΚΑΡΟΤΣΙ / MAN PUSH CART, USA, 2005, 87’
- 99 ΣΠΙΤΙΚΑ / 99 HOMES, USA, 2014, 112’
- Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΑΔΑΣ / LEMONADE WAR, USA, 2014, 7’
- ΣΚΥΛΙΑ / DOGS, USA, 2005, 5’
- ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ / LIFT YOU UP, USA, 2014, 8’
- SIGUR ROS: EG ANDA, USA, 2012, 7’
- ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ / PLASTIC BAG, USA, 2009, 18’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΟΡΝΕΛ ΜΟΥΝΤΡΟΥΤΣΟ
- ΛΕΥΚΟΣ ΘΕΟΣ / FEHER ISTEN / WHITE GOD, Hungary, Germany, Sweden, 2014, 119’
- ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ / SZEP NAPOK / PLEASANT DAYS, Hungary, 2002, 100’
- ΓΙΟΧΑΝΑ / JOHANNA, Hungary, Germany, 2005, 83’
- Ο ΣΤΟΡΓΙΚΟΣ ΓΙΟΣ-ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ / SZELI’D TEREMTE’S – A FRANKENSTEIN-TERV / TENDER SON: THE FRANKENSTEIN PROJECT, Hungary, Germany, Austria, 2010, 105’
- ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ / DELTA, Hungary, Germany, 2008, 92’
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
- ΝΑΤΖΙΜΑ / NAGIMA, Zhanna ISSABAYEVA, Kazakhstan, 2013, 80’
- ΓΗ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ / VIHARSAROK / LAND OF STORMS, Adam CSASZI, Hungary, Germany, 2014, 105’
- ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΩ / YA NE VERNUS / I WON’T COME BACK, Ilmar RAAG, Russia, Estonia, Finland, Belarus, Kazakhstan, 2014, 110’
- ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ – ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / FREE RANGE – BALAAD MAAILMA HEAKSKIITMISEST / FREE RANGE -BALLAD ON THE APPROVING OF THE WORLD, Veiko OUNPUU, Estonia, 2013, 104’
- Η ΤΡΙΤΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ / LA TERCERA ORILLA / THE THIRD SIDE OF THE RIVER, Celina MURGA, Argentina, Germany, Netherlands, 2014, 92’
- ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ / NANTING MASTE GA SONDER / SOMETHING MUST BREAK, Ester Martin BERGSMARK, Sweden, 2014, 81’
- ΣΤΑΜΑΤΑ ‘Η ΣΥΝΕΧΙΖΩ / ARRETE OU JE CONTINUE / IF YOU DON’T, I WILL, Sophie FILLIERES, France, 2014, 102’
- ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ / IN GRAZIA DI DIO / QUIET BLISS, Edoardo WINSPEARE, Italy, 2014, 127’
- Σ’ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ / VIA CASTELLANA BANDIERA / A STREET IN PALERMO, Emma DANTE, Italy, Switzerland, France, 2013, 94’
- ΙΣΤΟΡΙΕΣ, GHESSEHA, TALES, Rakhshan BANIETEMAD, Iran, 2014, 88’
- ΚΟΥΜΙΚΟ, Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ / KUMIKO, THE TREASURE HUNTER, David ZELLNER, USA, Japan, 2014, 105’
- ΑΡΚΤΙΚΗ / ARTICO / ARCTIC, Gabriel VELAZQUEZ, Spain, 2014, 78’
- ΝΤΙΦΡΕΤ / DIFRET, Zeresenay Berhane, MEHARI, Ethiopia, 2013, 99’
- ΓΥΠΑΣ / BUZZARD, Joel POTRYKUS, USA, 2014, 97’
- Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΙΣΕΛ ΟΥΕΛΜΠΕΚ / L’ENLEVEMENT DE MICHEL HOUELLEBECQ / THE KIDNAPPING OF MICHEL HOUELLEBECQ, Guillaume NICLOUX, France, 2014, 92’
- ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ / FIVE STAR, Keith MILLER, USA, 2014, 83’
- ΧΩΜΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ / TIERRA EN LA LENGUA / DUST ON THE TONGUE, Ruben MENDOZA, Colombia, 2014, 90’
- Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ / EL ESCARABAJO DE ORO / THE GOLD BUG, Alejo MOGUILLANSKY, Fia-Stina SANDLUND Argentina, Denmark, Sweden, 2014, 102’
- ΣΗΜΕΡΑ/EMROUZ/TODAY, Reza MIRKARIMI, Iran, 2014, 88’
- ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ / CHARLIE’S COUNTRY / CHARLIE’S COUNTRY, Rolf DE HEER, Australia, 2014, 108’
- ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / VENTOS DE AGOSTO / AUGUST WINDS, Gabriel MASCARO, Brazil, 2014, 77’
- ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ / ELSK MEG / LOVE ME, Hanne MYREN, Norway, 2013, 75’
- Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ / CESTA VEN / THE WAY OUT, Petr VACLAV, Czech Republic, France, 2013, 102’
- FORCE MAJEURE / TURIST / FORCE MAJEURE, Ruben OSTLUND, Sweden, 2014, 118’
- ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ / REFUGIADO, Diego LERMAN, Argentina, Poland, Colombia, France, 2014, 93’
- ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ / V TICHU / IN SILENCE, Zdenek JIRASKY, Slovak Republic, Czech Republic, 2014, 84’
- ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ / ANGELY REVOLUCII / ANGELS OF REVOLUTION, Aleksey FEDORCHENKO, Russia, 2014, 105’
- ΟΛΟΔΙΚΟΣ ΣΟΥ / JE SUIS A TOI / ALL YOURS, David LAMBERT, Belgium, Canada, 2014, 103’
- ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ /IN HER PLACE, Albert SHIN, Canada, South Korea, 2014, 115’
- ΠΡΟΜΑΧΟΣ / PROMAKHOS, Coerte VOORHEES, John VOORHEES, Greece, USA, United Kingdom, 2014, 91’
- LISTEN UP PHILIP, Alex Ross PERRY, USA, 2014, 105’
- ΦΙΝΤΕΛΙΟ, Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ / FIDELIO, L’ODYSSEE D’ALICE / FIDELIO, ALICE’S JOURNEY, Lucie BORLETEAU, France, 2014, 95’
- ΜΕΤΑΞΥ 10 ΚΑΙ 12 / TUSSEN 10 EN 12 / BETWEEN 10 AND 12, Peter HOOGENDOORN, Netherlands, 2014, 69’
- ΤΡΕΛΗ ΑΓΑΠΗ / AMOUR FOU, Jessica HAUSNER, Austria, Luxembourg, Germany, 2014, 96’
- ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΡΔΙΑ / STILLE HJERTE / SILENT HEART, Bille AUGUST, Denmark, 2014, 98’
- Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ / LOVE IS STRANGE, Ira SACHS, USA, 2014, 98’
- ΜΕ ΒΗΜΑ ΓΟΡΓΟ / KAPGANG / SPEED WALKING, Niels Arden OPLEV, Denmark, 2014, 108’
- 1001 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ / 1001 GRAM / 1001 GRAMS, Bent HAMER, Norway, Germany, France, 2014, 93’
- ΜΑΥΡΕΣ ΨΥΧΕΣ / ANIME NERE / BLACK SOULS, Francesco MUNZI, Italy, France, 2014, 103’
- Ο ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑΣ / THE DUKE OF BURGUNDY, Peter STRICKLAND, United Kingdom, 2014, 106’
- THE LITTLE DEATH, Josh LAWSON, Australia, 2014, 96’
ΡΕΥΜΑΤΑ
- MEMPHIS/MEMPHIS, Tim SUTTON, ΗΠΑ, 2013, 78΄
- TEST, Alexander KOTT, Ρωσία, 2014, 95΄
- SLIMANE, Jose A. ALAYON, Ισπανία, Γαλλία, Μαρόκο, 2013, 60΄
- LA PRINCESA DE FRANCIA/THE PRINCESS OF FRANCE, Matias PINEIRO, Αργεντινή, 2014, 65΄
- WORDS WITH GODS, Alex DE LA IGLESIA, Amos GITAI, Bahman GHOBADI, Emir KUSTURICA, Guillermo ARRIAGA, Hector BABENCO, Hideo NAKATA. Mira NAIR, Warwick THORNTON, Μεξικό, ΗΠΑ, 2014, 134΄
- METAMORPHOSES, Christophe HONORE, Γαλλία, 2014, 102΄
- THE GOOB, Guy MYHILL, Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, 86΄
- EDEN, Mia HANSEN-LOVE, Γαλλία, 2014, 131΄
- BYPASS, Duane HOPKINS, Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, 103΄
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
- ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ / TIMBUKTU, Abderrahmane SISSAKO, France, Mauritania, 2014, 97’
- ΛΕΒΙΑΘΑΝ / LEVIATHAN, Andrey ZVYAGINTSEV, Russia, 2014, 141’
- ITSI BITSI, Ole Christian MADSEN, Denmark, Croatia, Sweden, 2014, 107’
- Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΥΛΑ / FUTATSUME NO MADO / STILL THE WATER, Naomi KAWASE, France, Japan, Spain, 2014, 118’
- ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ / DEUX JOURS, UNE NUIT / TWO DAYS, ONE NIGHT, Jean-Pierre DARDENNE & Luc DARDENNE, Belgium, France, Italy, 2014, 95’
- THE CUT, Fatih AKIN, Germany, France, Italy, Russia, Canada, Poland, Turkey, 2014, 138’
- PHOENIX, Christian PETZOLD, Germany, 2014, 98’
- EN CHANCE TIL / A SECOND CHANCE, Susanne BIER, Denmark, Sweden, 2014, 105’
ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
- ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ/RAZREDNI SOVRAZNIK/CLASS ENEMY, Rok BICEK, Σλοβενία, 112΄
- ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ/BANDE DE FILLES/GIRLHOOD, Celine SCIAMMA, Γαλλία, 112΄
- IDA/IDA, Pawel PAWLIKOWSKI, Πολωνία, 80΄
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- ΒΙΚΤΟΡΙΑ / VIKTORIA, Maya VITKOVA, Bulgaria, Romania, 2014, 155’
- ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ / TRI DRITARE DHE NJE VARJE / THREE WINDOWS AND A HANGING, Isa QOSJA, UNMI Kosovo, Germany, 2014, 93’
- ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ / TAKVA SU PRAVILA / THESE ARE THE RULES, Ognjen SVILICIC, Croatia, France, Serbia, FYROM, 2014, 78’
- Ο ΘΕΡΙΣΤΗΣ / KOSAC / THE REAPER, Zvonimir JURIC, Croatia, Slovenia, 2014, 98’
- ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ / QUOD ERAT DEMONSTRANDUM / QUOD ERAT DEMONSTRANDUM, Andrei GRUZSNICZKI, Romania, 2013, 105’
- ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ / AL DOILEA JOC / THE SECOND GAME, Corneliu PORUMBOIU, Romania, 2014, 98’
- ΒΑΡΒΑΡΟΙ / VARVARI / BARBARIANS, Ivan IKIC, Serbia, Montenegro, Slovenia, 2014, 87’
- Ο ΑΜΝΟΣ / KUZU / THE LAMB, Kutlug ATAMAN, Turkey, Germany, 2014, 87’
- ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ / KIS UYKUSU / WINTER SLEEP, Nuri Bilge CEYLAN, Turkey, France, Germany, 2014, 196’
- ΣΙΒΑΣ / SIVAS / SIVAS, Kaan MUJDECI, Turkey, Germany, 2014, 97’
- ΙΑΣΗ – Η ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ / CURE – THE LIFE OF ANOTHER / CURE – THE LIFE OF ANOTHER, Andrea STAKA, Switzerland, Croatia, Bosnia & Herzegovina, 2014, 83’
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BALKAN SHORTS
- ΧΙΛΙΟΙ / TISUCU / THOUSAND, Danijel ZEZELJ, Croatia, 2014, 6’
- 12 ΛΕΠΤΑ / 12 MINUTE / 12 MINUTES, Nicolae Constantin ΤANASE, Romania, 2013, 13’
- ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ / TRECE SI PRIN PERETE / IT CAN PASS THROUGH THE WALL, Radu JUDE, Romania, 2014, 17’
- ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ / CAI PUTERE / HORSEPOWER, Daniel SANDU, Romania, 2014, 27’
- Η ΕΛΑ, ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΚΙ Η ΜΑΝΤΑΜ / ELA, PANDA SI MADAM / ELA, PANDA & MADAME, Andrei Stefan RAUTU, Romania, 2014, 27’
- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ / LETO BEZ MESECA / MOONLESS SUMMER, Stefan IVANCIC, Serbia, 2014, 31’
- ΠΑΓΩΤΟ / DONDURMA / ICE CREAM , Serhat KARAASLAN, Turkey, 2014, 16’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΕΛΙΜΙΡ ΖΙΛΝΙΚ
- ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ/ZURNAL O OMLADINI NA SELU, ZIMI/NEWSREEL ON VILLAGE YOUTH, IN WINTER, Yugoslavia, 1967, 15’
- ΜΙΚΡΟΙ ΠΙΟΝΕΡΟΙ/PIONIRI MALENIMI SMO VOJSKA PRANA, SVAKOG DANA NICEMO KO ZELENA TRAVA/LITTLE PIONEERS, Yugoslavia, 1968, 18’
- ΠΡΩΙΜΑ ΕΡΓΑ/RANI RADOVI/EARLY WORKS, Yugoslavia, 1969, 87’
- ΜΑΥΡΗ ΤΑΙΝΙΑ/CRNI FILM/BLACK FILM, Yugoslavia, 1971, 14’
- ΑΠΟΓΡΑΦΗ/INVENTUR – METZSTRASSE 11/INVENTORY, West Germany, 1975, 9’
- ΕΤΣΙ ΔΕΝΟΤΑΝΕ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ/TAKO SE KALIO CELIK/THE WAY STEEL WAS TEMPERED, Yugoslavia, 1988, 101’
- Ο ΤΙΤΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ/TITO PO DRUGI PUT MEDJU SRBIMA/TITO AMONG THE SERBS FOR THE SECOND TIME, Yugoslavia, 1994, 43’
- ΠΙΣΙΝΟΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ/DUPE OD MRAMORA/MARBLE ASS, Yugoslavia, 1995, 87’
- ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ/TVRDJAVA EVROPA/FORTRESS EUROPE / Slovenia, 2000, 80’
- Ο ΚΕΝΕΝΤΙ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙ/KENEDI SE VRACAJU KUCI/KENEDI GOES BACK HOME, Serbia & Montenegro, 2003, 75’
- Ο ΚΕΝΕΝΤΙ ΣΤΑ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΑ/GDE JE BIO KENEDI 2 GODINE /KENEDI, LOST AND FOUND, Serbia & Montenegro, 2005, 26’
- Ο ΚΕΝΕΝΤΙ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ/KENEDI SE ZENI/KENEDI IS GETTING MARRIED, Serbia, 2007, 80’
- Η ΠΙΡΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ/PIRIKA NA FILMU/PIRIKA ON FILM, Serbia, 2013, 49’
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
- ΚΡΥΦΟ ΤΑΛΕΝΤΟ / SKRIVENI TALENT / HIDDEN TALENT, Miran MIOSIC, Croatia, 2013, 6’
- ΚΟΥΚΟΥΛΙ / KUKULJICA / PUPA, Ivana JURIC, Croatia, 2014, 8’
- Ο ΑΛΦΙ ΚΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ / ALBERT ABERG OG SOLDATPAPPAEN / ALFIE AND THE SOLDIER DADDY, Liller MOLLER, Norway, 2013, 13’
- ΤΑ ΚΟΥΛ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ / KULE KIDZ GRATER IKKE / KICK IT!, Katarina LAUNING, Norway, 2014, 100’
- ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΡΥΔΙΑ / DE TOFFESTE GUTTA / THE TOUGH GUYS, Christian LO, Norway, 2013, 74’
- ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ / CURA KOJA JE VOLJELA BAJKE / THE GIRL WHO LOVED FAIRY TALES, Cejen CERNIC, Croatia, 2013, 4’
- ΜΠΛΑ / BLA / BLA, Martina MESTROVIC, Croatia, 2013, 8’
- ΚΟΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ / KOYAA CVIJET / KOYAA FLOWER, Kolja SAKSIDA, Croatia, 2013, 4’
- Ο ΠΙΝΑΚΑΣ / LE TABLEAU / THE PAINTING, Jean Francois LAGUIONIE, France, 2011, 76’
- ΗΛΙΟΝ / HELIUM / HELIUM, Anders WALTER, Denmark, 2014, 23’
- ΓΙΟΣ / SON / SON, Kristoffer KIORBOE, Denmark, 2014, 20’
- ΙΣΤΟΡΙΑ Σ’ΕΝΑ ΣΥΡΜΑ / HISTORIEN OM EN SNOR / TALE OF A STRING, Karsten KIILERICH, Denmark, 2013, 6’
- ΤΟ ΖΩΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ / SKYGGEDYRET / THE SHADOW ANIMAL, Dorte BENGTSON, Denmark, 2013, 19’
- ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ / NONO HET ZIGZAG KIND / THE ZIGZAG KID, Vincent BAL, Netherlands, Belgium, 2012, 95’
- ΒΡΟΧΗ / KISNI / RAINY, Ivana GULJASEVIC, Croatia, 2014, 5‘
Εισιτήρια
Τιμές: 20€, 12€, 8€
Προπώληση: Στο εκδοτήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους, τηλ.: 2310.895938-9) και στην ιστοσελίδα www.tch.gr
Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης