Για όλα τα «καυτά» θέματα της ατζέντας (φορολογικό, αγροτικό, ασφαλιστικό, προσφυγικό) μίλησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου παρέπεμπε σε… θέατρο του παραλόγου.

Με τους αγρότες να ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα, το Βερολίνο να σχεδιάζει κοινές περιπολίες στο Αιγαίο υπό τον μανδύα του ΝΑΤΟ και το ασφαλιστικό να έχει βγάλει στους δρόμους τα εργατικά συνδικάτα και τους επιστημονικούς φορείς, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοιχτό διάλογο» και για «τήρηση των δεσμεύσεων», την ίδια στιγμή που οι θεσμοί διά στόματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητούν περισσότερη σαφήνεια και νέα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11.00, με την αμηχανία να είναι έντονη στην ατμόσφαιρα και τον Αλέξη Τσίπρα να επικαλείται εκ νέου τα ευρωπαϊκά ιδεώδη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το πηδάλιο των εσωτερικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «κλείσει» με αυστηρότητα τα «ανοιχτά» μέτωπα. Αφού ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, έστειλε τελεσίγραφο στους αγρότες και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας τέλος στην εκλογολογία.

«Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε ο λαός τον τελευταίο χρόνο» είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι ο «καιρός της υπομονής» απέναντι στην αντιπολίτευση τελείωσε ανεπιστρεπτί.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της» όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα.

​Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αμήχανη και σαστισμένη Ευρώπη», που πέφτει διαρκώς σε εσωτερικές αντιφάσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροώνΟ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αμήχανη και σαστισμένη Ευρώπη», που πέφτει διαρκώς σε εσωτερικές αντιφάσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, καθώς «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι “à la carte”».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «η οικονομική και προσφυγική κρίση συνδέονται με την κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη», κατάσταση που αλληλοτροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος «πρέπει να σπάσει». Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- διορατικότητα και αποφασιστικότητα.



«Το ασφαλιστικό θα περάσει»

Όσον αφορά στην «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι βάσει μνημονίου η Ελλάδα καλείται να εξοικονομήσει πόρους 1,25% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, κάτι το οποίο έχει πράξει σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου και τις πρόσφατες αλλαγές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

​Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι βάσει μνημονίου η Ελλάδα καλείται να εξοικονομήσει πόρους 1,25% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, κάτι το οποίο έχει πράξει«Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία ασθενέστερων ομάδων» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με την αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών είπε ότι είναι συμβατή με το μνημόνιο και «είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η πρόταση για το ασφαλιστικό γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και «δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς, όπως γινόταν στο παρελθόν».

Όπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης «προστατεύει τους αδυνάτους μέσω της εθνικής βασικής σύνταξης», οδηγώντας «σε μια δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». Παράλληλα, τόνισε πως δίνεται μάχη για να μην κοπούν για 13η φορά οι συντάξεις.

«Ανεύθυνη η αντιπολίτευση»

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία δείχνει με τη στάση της «να αδιαφορεί για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το πότε τελικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος».

«Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους αγρότες»

Με κάλεσμα-τελεσίγραφο προς τους αγρότες, όπως είχε γράψει το zougla.gr, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα πυγμής στα μπλόκα και παράλληλα να βρει δίαυλο επικοινωνίας πριν από την καθορισμένη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.


Ο
Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το αγροτικό θέμα ως γέφυρα για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και κατά των «συστημικών μέσων», που όπως είπε «σήμερα υποκριτικά αποθεώνουν τους αγρότες, ενώ λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν με τον πιο φανατικό τρόπο».

Με κάλεσμα – τελεσίγραφο προς τους αγρότες, όπως είχε γράψει το zougla.gr, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα πυγμής στα μπλόκα​«Η στάση αυτή συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες και την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με την αγωνία τους να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, με την αγωνία τους να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 
«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις αντιδράσεις των αγροτών προς όφελός τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τα αγροτικά μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των παραγωγών για τις προωθούμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είμαστε ανοικτοί σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο», λέγοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων και στα ζητήματα που αφορούν ιδίως στην προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

«Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή» 

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «θα τηρήσουμε όλες μας τις δεσμεύσεις», υπενθυμίζοντας ότι «επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό: την υλοποίηση της συμφωνίας και την προστασία των ασθενέστερων». «Δεν θα κόψουμε για 13η φορά τις συντάξεις και θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις λίστες των φοροφυγάδων».


Με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας​, ανέφερε ο πρωθυπουργόςΌσον αφορά στο ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για συστημικά ΜΜΕ και φορείς που δεν επιθυμούν διαφάνεια. Ειδικότερα, χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στη συμπλήρωση των θέσεων του συγκεκριμένου οργάνου. 
«Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι «αύριο κιόλας καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη που ορίζει ότι οι άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις».

Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας. 

«Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Μην ξεχνάτε όμως ότι η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της πρωτοκαθεδρίας της. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που ο ελληνικός λαός μάς έδωσε με σαφήνεια τρεις φορές» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης