Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών επιβεβαιώθηκε και στο σημερινό Eurogroup, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για συνδιάσκεψη “χαμηλής πτήσης”, με την κυβέρνηση όμως να εκτιμά ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις μέχρι την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς ουσιαστικά βήματα σύγκλισης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο ίδιος σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία ούτε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Επίσης, τόνισε, πως «θα υπάρξει εντατικοποίηση των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες, εδώ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να φτάσουμε στο δρόμο εξεύρεσης λύσης».
Ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθει το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε: «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις, εργασιακά και μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πως πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Όταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα».
Ντάισελμπλουμ«Δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από την Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης»
Σε ερώτηση για το αν έχει η Ελλάδα την πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο επικεφαλής της συνδιάσκεψης απάντησε: «Δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από την Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης».
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη.
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά, η οποία αφορά στη συλλογή δεδομένων «από το έδαφος» και συνεπώς το ζήτημα τώρα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ατόμων, ικανό να φέρει μια λύση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την πιθανότητα η Ελλάδα να εξασφαλίσει ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα. «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας να κάνουν τις ανακοινώσεις, εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία», δήλωσε.
Ως προς το ζήτημα της παραμονής του στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.
Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε:
«Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε αυτά τα θέματα και έτσι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε από σήμερα την σκληρή δουλειά. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση. Η επιτυχία του προγράμματος είναι στο μέγιστο συμφέρον όλων. Το 2017 βελτιώνονται οι δείκτες της ΕΕ. Ελπίζω σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε από πλευράς του ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει, ανέφερε. Αναφορικά με το θέμα της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε,«δεν είναι ασυνήθιστο χώρες που δανείζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δανείζονται και από την Παγκόσμια Τράπεζα». Τόνισε, πάντως, ότι εάν υπάρξει δανεισμός από την Παγκόσμια Τράπεζα θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στο ελληνικό πρόγραμμα. «Έχω ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι θα πρέπει να μας δώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να μπορούμε να κάνουμε τους υπολογισμούς μας».
Όπως προέκυψε από την σημερινή συζήτηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, τα αγκάθια σε ασφαλιστικό, εργασιακό και ενεργειακό παραμένουν ενώ δεν προέκυψε κάποια ένδειξη για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές: Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogrοup ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη ΑχτσιόγλουΟι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.
Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). “Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. “Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι αισιόδοξοι… πριν το Eurogroup
Η ελπίδα για εξεύρεση λύσης παραμένει, ύστερα και από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πως «Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ομαλά και σύντομα»
Η ελπίδα βέβαια για εξεύρεση λύσης παραμένει, ύστερα και από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πως «Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ομαλά και σύντομα». Δεν παρέλειψε, επίσης, να σημειώσει πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει αρκετά τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα:
«Nα δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και το ζήτημα είναι να κλείσουμε όσο πιο γρήγορα… To ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Είναι εγγυητής της επιτυχίας του προγράμματος, θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα και το Ταμείο κοιτάζει το πρόγραμμα ως σύνολο».
Θετικό τόνο πριν από την σημερινή συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσε και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη γραμμή στο ελληνικό ζήτημα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόοδο που έκανε η χώρα από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα. «Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης. «Υπάρχει πρόοδος. Το δράμα στην Ελλάδα το αφήσαμε πίσω μας, οι λύσεις είναι μπροστά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική σταθερότητα».
Οι απαισιόδοξοι…πριν το Eurogroup
Από την άλλη πλευρά, η δήλωση του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ήταν αρνητική, καθώς ο ίδιος σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε: «Σίγουρα όχι μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup αυτή τη Δευτέρα και μάλλον ούτε μέχρι την επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες μόνο ελπιδοφόρες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε: «δεν θα είναι πολύ θεαματική συζήτηση» που θα γίνει στο Eurogroup ενώ σχολίασε πως «υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, δεν θα ασχοληθούμε πάρα πολύ στη συνεδρίαση γι αυτό το θέμα. Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει πολύ νωρίτερα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε».
Τα “αγκάθια” και το δυσοίωνο… Bloomberg
Εργασιακό, ασφαλιστικό και ενεργειακό αποτελούν τα πεδία στα οποία το χάσμα σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών φαίνεται αγεφύρωτο. Συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, πρόβλημα παραμένει η κατάργηση της διαφοράς, στο αφορολόγητο η μείωση στις 6.000, στο εργασιακό ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η διαφορά στις συντάξεις, το Lock out, η αύξηση του ορίου απολύσεων ενώ στο ενεργειακό η πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ υπάρχει απόκλιση, καθώς μολονότι συμφωνήθηκε να υπάρξει μείωση ΕΝΦΙΑ, δεν έχει συμφωνηθεί το ποσοστό.
Γίνεται αντιληπτό πως οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς σε καίρια ζητήματα είναι αρκετά μεγάλες, γεγονός που καθιστά την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο σημερινό Eurogroup εξαιρετικά χαμηλή.
Κανείς δε μπορεί να παραλείψει, σίγουρα, το σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο “χρωματίζει” αρνητικά την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας την άνοδο της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους που πέρασε, τις “άλυτες διαφορές” ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς καθώς και την παραπομπή του εργασιακού προβλήματος από την μεριά του ελληνικού υπουργείου οικονομικών σε πολιτική διαπραγμάτευση και όχι τεχνοκρατική. Το ανησυχητικό είναι ότι το Bloomberg πιθανολογεί πως μια πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία ανταπόκρισης της χώρας ως προς τις πληρωμές του Ιουλίου και ξαναφέρει το τραγικό καλοκαίρι του 2015 ξανά στις μνήμες των πολιτών.
Άκαρπη η προπαρασκευαστική συνάντηση…
Μικρή ήταν η σύγκλιση που επετεύχθη λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup ύστερα από την συνάντηση που είχαν ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών για θέματα εξόδων, Γιώργος Χουλιαράκης, με τους επικεφαλής των δανειστών. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, πάντως, δεν αναμένεται να παρθεί κάποια σημαντική απόφαση. Ως προτεραιότητα τίθεται κατά πόσο οι θεσμοί θα λάβουν αρκετές δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά για να επιστρέψουν και πάλι οι επικεφαλής των θεσμών και να ξεκινήσουν οι διεργασίες.
Το ζήτημα του Προέδρου…
Ένα από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα, εν όψει της επικείμενης αποχώρησης του νυν προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι το ζήτημα κατά πόσο ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να είναι απαραιτήτως υπουργός οικονομίας ή όχιΈνα από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα, εν όψει της επικείμενης αποχώρησης του νυν προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι το ζήτημα κατά πόσο ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να είναι απαραιτήτως υπουργός οικονομίας ή όχι. Ευρωπαϊκά δημοσιεύματα πάντως υπεραμύνονται της επιλογής του κ. Ντάισελμπλουμ για παραμονή του στην προεδρία για δυόμιση ακόμη χρόνια από το 2018 και μετά καθώς κρίνουν επιτυχημένη την θητεία του ως προέδρου.
Επιπλέον, αυτό που τίθεται προς συζήτηση είναι το ενδεχόμενο ο επόμενος πρόεδρος να είναι “πλήρους απασχόλησης”, γεγονός που δεν θα του επιτρέπει να έχει το δικαίωμα ψήφου – προνόμιο που διατηρούν μόνο όσοι εκπροσωπούν τα κράτη της Ευρωζώνης.