Αναστάτωση επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού διάβασε κατά γράμμα όλο τον κανονισμό και τις διαδικασίες που προβλέπονται, ανέφερε ότι αναβάλλεται για άλλη ημέρα η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη (αφορά μήνυση από ιδιώτη για πώληση βιβλίων χωρίς παραστατικά).
Ο λόγος ήταν, όπως ανέφερε η ίδια, πως απέστειλε αίτημα στον εισαγγελέα για να δώσει άδεια και να παρευρεθούν στη Βουλή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε.
Η ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής ότι θα έπρεπε η ψηφοφορία να διακοπεί εφόσον ο εισαγγελέας δεν επέτρεψε στους κρατούμενους βουλευτές να συμμετέχουν στην ψηφοφορία και με το αιτιολογικό ότι δεν θα υπάρχει ομόφωνη απόφαση, παραλίγο να τινάξει στον αέρα το ναό της Δημοκρατίας.
Άμεσα αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης που ζήτησε από το Προεδρείο να ακολουθήσει πιστά τον προγραμματισμό και να μην επιτρέψει την αναβολή της συζήτησης.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημειώνοντας ότι «Το Προεδρείο της Βουλής δεν αποφασίζει, αλλά μόνο εισηγείται. Ανοίγετε ένα κακό προηγούμενο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανέφερε ότι «Ανοίγουμε κερκόπορτα με αυτή την ιστορία. Θα πρέπει σε κάθε ψηφοφορία να τους καλούμε και εφόσον δεν υπάρχει άδεια θα πρέπει να αναβάλουμε τις διαδικασίες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να είναι δέσμια των αποφάσεων των δικαστικών λειτουργών και της δικαιοσύνης.
«Η Βουλή βάσει του συντάγματος λειτουργεί με τους 300 και όχι με τους 294. Δεν μπορεί ένας χαμηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός να μας καταταλαιπωρεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Βουλευτές μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν ότι επρόκειτο για ένα θεσμικό ατόπημα της προέδρου. «Η μονομερής απόφαση αυτή καταργεί τη διάκριση των τριών εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική). «Αν αύριο, μεθαύριο, στη θέση των προφυλακισμένων βουλευτών, βρίσκονται άλλοι, η κα. Κωνσταντοπούλου θα διακόψει τις διαδικασίες;» τόνισαν.
Τελικά, έπειτα από μία δεκάλεπτη διακοπή, η πρόεδρος επέστρεψε στην αίθουσα και επικαλούμενη λανθασμένη πληροφόρηση περί ομόφωνης απόφασης της διάσκεψης των προέδρων, έδωσε το έναυσμα για τη συνέχιση της συνεδρίασης.