Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επανεκκινούν τις συνομιλίες στην Αθήνα αύριο σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Η μάχη σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, τη λιτότητα, τα δάνεια και την ελάφρυνση χρέους φουντώνουν και πάλι σε μία δύσκολη στιγμή, αναφέρει άρθρο σε ιστολόγιο της Wall Street Journal.
Η Ευρώπη, κλείνοντας ουσιαστικά τη βαλκανική οδό, μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα μεγάλο χώρο παραμονής για πρόσφυγες και άλλους μετανάστες. Η διαχείριση αυτού του χάους θα είναι αρκετά δύσκολη. Κανείς δεν θέλει άλλη μία κρίση για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2015, σημειώνει ο αρθρογράφος.
“Ωστόσο το αδιέξοδο του ελληνικού χρέους το 2016 παραμένει δυνητικά εκρηκτικό από μόνο του”, υποστηρίζει. Ο αρθρογράφος κάνει πρώτα αναφορά στη στάση και την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη θέση του αλλά και τη διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στο Ταμείο τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους Ευρωπαίους πιστωτές, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Αναφορικά με το ποιος θα υποχωρήσει, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι σε ένα βαθμό όλοι θα βάλουν “νερό στο κρασί τους”, ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση πριν τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια διάσωσης για να αποπληρώσει το χρέος της.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με την αθέτηση πληρωμών χρέους ύψους 3,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο και περιλαμβάνουν ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως προειδοποιεί ο αρθρογράφος, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο πανικός ενός Grexit θα επανέλθει.