«Βέτο» στα νομοσχέδια της κυβέρνησης που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις άσκησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Αν προχωρήσετε, είναι μονομερής ενέργεια» υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» την ψήφιση των νομοσχεδίωνΤην αποκάλυψη της επιστολής Κοστέλο έκανε ο Πολ Μέισον, δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Channel 4. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το δίκτυο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» την ψήφιση του νομοσχεδίου ανθρωπιστικής κρίσης.
«Μπλοκάρει», επίσης, και τη ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών σε δόσεις που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.
Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει πενταμερή συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, και πριν ληφθεί η κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για την αποκατάσταση των δυνατοτήτων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Η επιστολή Κοστέλο
Στην επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρεται: «Κατά τη χθεσινή μας τηλεδιάσκεψη, αναφέρατε πως προτίθεστε αύριο να περάσετε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και πως σκοπεύετε να περάσετε από το κοινοβούλιο και άλλες πρωτοβουλίες, όπως αυτή για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών.
«Συνιστούμε με ιδιαίτερη έμφαση να υπάρξουν πρώτα πολιτικές διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και χρειαζεται να τα δούμε σε ένα συνεκτικό και κατανοητό πακέτο».
Η επιστολή Κοστέλο προσθέτει: «Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωράτε μονομερώς και με αποσπασματικό τρόπο, ο οποίος είναι αναντίστοιχος με τις δεσμεύσεις που δώσατε, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup όπως αναφέρεται στο κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου».
Στο κείμενό του αυτό, σημειώνει ο Πολ Μέισον, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς στην ουσία λέει πως αν το ελληνικό κοινοβούλιο περάσει τον νέο νόμο αύριο, αυτό θα συνιστά παραβίαση της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπέγραψε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής για «άτοπες και αστήρικτες αιτιάσεις και ενστάσεις». Όπως είπε συγκεκριμένα, «συνεχίζονται μέσω δηλώσεων ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών».
«Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε και, αναφερθείς στην τοποθέτηση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, ξεκαθάρισε ότι: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Αμέσως μετά τον υπουργό, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι «η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται».
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, να υπάρξουν άμεσα έσοδα για το δημόσιο.
Διαβάστε επίσης: