«Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους. Θα έλεγα, όμως, ότι μπορεί να υπάρξει δωροδοκία, αφού αποδείχτηκε ότι έγινε». Αυτά υποστήριξε στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Κώστας Σημίτης «κάρφωσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο για τα εξοπλιστικά, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας ήταν αντίθετος στη μείωση των κονδυλίων μετά το επεισόδιο στα Ίμια και την εξομάλυνση της έντασης με την ΤουρκίαΟ πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε, μάλιστα, ότι δύο από τους κατηγορουμένους έχουν ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκαν. Όπως είπε, δωροδοκία μπορεί να υπάρξει τόσο πριν φθάσει μια υπόθεση εξοπλιστικών στο ΚΥΣΕΑ όσο και αφού περάσει από αυτό. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του κάτι παράνομο τότε και πως οτιδήποτε για μίζες βγήκε αργότερα, όταν έγιναν δίκες σε άλλες χώρες με κατηγορουμένους υπαλλήλους που είχαν εντολή να κάνουν τις «χρήσιμες» πληρωμές, αλλά κρατούσαν ποσά για τον εαυτό τους.

Ειδικά για τον Άκη Τσοχατζόπουλο είπε ότι δεν ήταν απλώς υπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός και επί 20 χρόνια ήταν «το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ». Ο Κώστας Σημίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ταραγμένη περίοδο μετά το επεισόδιο στα Ίμια και την ανάγκη για άμεσους εξοπλισμούς που προέκυψαν λόγω αυτού του γεγονότος, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι, όταν υπεγράφη η συμφωνία του Ελσίνκι, αποφασίστηκε η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας ήταν αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο, ενώ την ίδια στιγμή ο Τύπος ασκούσε έντονες πιέσεις μέσω δημοσιευμάτων όπου κυριαρχούσε η φράση «Όπλα ή βούτυρο».

Τέλος, υπογράμμισε πως το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, «καρφώνοντας» εκ νέου τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Ο υπουργός Άμυνας αποφασίζει αφού προηγουμένως έχουν συμφωνήσει οι αρμόδιες επιτροπές και οι αρχηγοί των τριών όπλων. Το ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίζει για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά» πρόσθεσε.

Η κατάθεση Σημίτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρ.: Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Σημ.: Με εκπλήσσει η ερώτηση, γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως, πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είχαμε τα μέσα αναχαίτισης (των τουρκικών δυνάμεων) στην υπόθεση των Ιμίων. Έπεσε το ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά, γιατί πετούσε παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι, γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης. Θα έπρεπε να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 μαχητικά F16, 15 αεροσκάφη Μιράζ, τέσσερα υποβρύχια, ελικόπτερα κ.λπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρ.: Στις αποφάσεις να πάμε

Σημ.: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση, γιατί, αν η Τουρκία ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων, θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό σήμαινε ότι πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα, λοιπόν, την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών πρότεινα αναβολή της αγοράς και μείωση του προϋπολογισμού κατά 1 τρις δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί για τη θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ (μόλις 4%). Υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο. Έγραφαν τότε: «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δις ευρώ. Δηλαδή, οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρ.: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημ.: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν. Άρα, είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρ.: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημ.: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά δεν αποφασίζει για τις αγορές. Π.χ. Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αγορά από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ»

Ο Κώστας Σημίτης δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτές «οι αθλιότητες έγιναν υπό πρωθυπουργία μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα».

Στην ερώτηση της πολιτικής αγωγής ότι «επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως ΥΠΕΘΑ τον κ. Τσοχατζόπουλο», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί η κυβέρνηση ήταν νέα και ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ δεν ήταν ικανοποιητικός. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο δύο στο ΠΑΣΟΚ. Η θέση χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία».

Ο Κώστας Σημίτης είπε επίσης:

Για τα υποβρύχια: «Έχουμε σήμερα 2015. Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή, διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».

Για τον Άκη
: «Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 1976 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Για τα ΤΟΡ Μ-1: «Με τα ΤΟΡ-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα αν είναι συμβατά με άλλα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε και για λόγους πολιτικής. Τα ΤΟΡ-Μ1 πάρθηκαν για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι.

Πολιτική Αγωγή: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

Σημ.: Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε π.χ. το αεροπλάνο F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός είχε εισηγηθεί για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

Πολιτική Αγωγή: Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

Σημ.: Όχι βέβαια. Μπορείς να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

Παρούσα η Βίκυ Σταμάτη

Χωρίς τις τυπικές χειραψίες του προηγούμενου τετ α τετ με τους συντρόφους του ξεκίνησε η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου βασικός κατηγορούμενος είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας είδε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη να κάνουν την εμφάνισή τους στην αίθουσα, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν ως μάρτυρες για την υπόθεση των παράνομων προμηθειών σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ζητήθηκε απ’ όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998 – 1999 να καταθέσουν. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε ζητήσει επανειλημμένως τα τρία χρόνια που ακολούθησαν τη σύλληψή του (Απρίλιος 2012) να σημειωθεί αυτή η εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός συνελήφθη για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.

Η άφιξη του Κώστα Σημίτη στο Εφετείο

Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρώτος που εκλήθη στο έδρανο. «Χαίρετε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του να πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Στη συνέχεια φρόντισε να «αδειάσει» τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Πέραν των κ.κ. Σημίτη και Βενιζέλου, στις 20 Μαΐου θα περάσουν το κατώφλι του εφετείου η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ στις 27 του μηνός θα καταθέσουν οι αρχηγοί των τριών όπλων της επίμαχης περιόδου: Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης.

Video – Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης