Αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις, όπως ζητούσε η τρόικα, προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δρομολογείται μείωση του «κουρέματος» των προσαυξήσεων και προστίμων που έφτανε και το 100% και δέχεται τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση.
Πρόκειται δηλαδή για ένα μηχανισμό που θα μελετά τα στοιχεία και δικαιολογητικά που καταθέτει μια επιχείρηση, η οποία θέλει να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει «κόφτης» για πολλές επιχειρήσεις, όπως ζητούσε η τρόικα και με το πρόσφατο e-mail που είχε στείλει στην κυβέρνηση.
Παράταση του Μνημονίου
Αν και προανήγγειλε παράταση του Μνημονίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια μικρή τεχνική παράταση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων καθώς όπως είπε δεν θα συνοδεύεται από νέο δάνειο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα καταθέσει αίτημα παράτασης στο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου και κατόπιν θα ψηφιστεί νόμος με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές.
Ακόμη αναφερόμενος σε όσα από τα «περιβόητα» – όπως τα αποκάλεσε προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους- μέτρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι συζητούνται βελτιώσεις οργανωτικές. «Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες» είπε.
Προανήγγειλε και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό ως αντίδωρο- όπως είπε – των τουριστικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία. Τόνισε όμως ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας, πιστεύω θα επιστρέψει, αυτό είναι το μήνυμα και του χτεσινού euro working group και έχουμε τη δυνατότητα, πράγματι, πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση». «Και στο μεταξύ», πρόσθεσε, «θα έχει υποβληθεί και, είμαι βέβαιος, θα έχει εγκριθεί η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, γιατί το κριτήριό μας είναι τα επιτόκια δανεισμού.
Δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση
Αργότερα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια, εντός της ημέρας, να υπάρξει εξέλιξη στη διαπραγμάτευση επί τη βάσει του πλαισίου των προτάσεων που, ήδη, έχει εκφράσει η κυβέρνηση και εκτιμούσαν ότι υπάρχει προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και μακρά, γιατί είναι αφενός τεχνική και αφετέρου πολιτική και γίνεται σε δύο επίπεδα: Γίνεται με την ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι και μία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, σκληρή διαπραγμάτευση γιατί το ΔΝΤ θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη». Επιπλέον, ανέφερε πως η διαπραγμάτευση έχει, ήδη, παραταθεί υπέρμετρα, για να συμπληρώσει ότι είναι δύσκολη και παρατεταμένη επειδή είναι διπλή, αφενός, για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και, αφετέρου, για το νέο πλαίσιο. Όμως, σημείωσε ότι διεξάγεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, «το οποίο υφέρπει και το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος» για την οποία, όπως είπε, χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί «παράτασης του προγράμματος» ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, ότι η ΕΕ δεν θέλει να δώσει νέο δάνειο, δεν χρειάζεται να δώσει, και πως η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δις του ΤΧΣ που υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας. «Άρα δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο» τόνισε συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για μία τεχνική επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης που δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση νέο μνημόνιο, νέο πρόγραμμα, νέα τρόικα».
«Αγκάθι» η πολιτική αβεβαιότητα
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το μεγάλο θέμα που δημιουργεί τριγμούς στη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους συνομιλητές της κυβέρνησης είναι η «πολιτική αβεβαιότητα» εξηγώντας ότι εννοεί «την επίσημη αμφισβήτηση, από την αντιπολίτευση, της συνέχειας του κράτους». Έκανε λόγο για αποθέωση της δημαγωγίας και αποθέωση της ανευθυνότητας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι αυτή θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι ενδοτική «επειδή δήθεν υποχωρεί έναντι των εταίρων» αλλά και ριψοκίνδυνη «γιατί δεν υποχωρεί». «Και η αλήθεια είναι ότι δεν υποχωρούμε» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στη δήλωσή του την Πέμπτη από τη Βασιλεία, επανέλαβε ότι ο λαός κρίνει τα πάντα «και εμείς ενεργούμε εξ’ ονόματος του ελληνικού λαού» υπενθυμίζοντας ότι το 2012 οι πολίτες ψήφισαν «υπέρ της εφαρμογής της υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής». «Όταν λέω ότι ο λαός κρίνει τα πάντα» είπε «δεν εννοώ ότι γίνονται διαρκώς εκλογές για το καθετί, εννοώ όμως ότι ο λαός εάν θέλει μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε εκλογές, γιατί διασταυρωνόμαστε με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ούτως ή άλλως και έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και ένα συνταγματικό χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας οδηγεί σε αυτόματη διάλυση της Βουλής και εκλογές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι ο λαός μπορεί να επιβάλει τη συναίνεση και να αποτρέψει τις εκλογές, ότι «πρέπει να εκφραστεί και έχει πολλούς τρόπους να εκφραστεί χωρίς να πάμε σε εκλογές». «Αυτό δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε τις εκλογές ή ότι θα ωφεληθεί όποιος οδηγήσει τη χώρα στην τραγική δοκιμασία των εκλογών, χωρίς, μάλιστα, να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση» τόνισε. «Σίγουρα δεν θα την έχουμε ολοκληρώσει για το χρέος, θέλουμε να την ολοκληρώσουμε και πιστεύω θα την ολοκληρώσουμε για το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η χώρα, σε σχέση με την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2015» υπογράμμισε.
«Όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη.
Μιλώντας για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, ως εγγυητή της εθνικής σταθερότητας, επισήμανε ότι προϋποθέτει «τη δική μας ενότητα και όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να συσπειρωθούν πρόσωπα και κινήσεις που δεν είναι ακόμα κοντά μας».
Προχωρώντας σε αναφορές με εσωκομματικές αιχμές, αν και χωρίς να κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει πάντα το πρόβλημα των ασύμμετρων καταστάσεων, λίγοι άνθρωποι, ακόμα και ένας άνθρωπος αρκεί για να αδικήσει τη δουλειά πολλών άλλων και υπάρχει μία ευκολία που κάνει κάποιους να ασεβούν απέναντι στην Ιστορία, αλλά και στο παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως «θα περάσουμε αυτό το εμπόδιο και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» συμπληρώνοντας: «Δεν έχω κανένα στοιχείο, έχω μία ελπίδα ότι οι βουλευτές θα συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα». «Αυτό που είναι αδιανόητο είναι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δικός μας χώρος να γίνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για τη χώρα» σημείωσε για να προσθέσει: «Αυτό δεν το αντέχει και δεν το ανέχεται ούτε η χώρα ούτε η παράταξη και δεν θα το αφήσω να γίνει». «Το μήνυμά μου είναι πολύ καθαρό: Αυτό το παιχνίδι εις βάρος της χώρας δεν θα παιχτεί. Δεν επιτρέψω να γίνει αυτό το παιχνίδι εις βάρος της χώρας» επισήμανε.
Συνάντηση με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γ. Πατούλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ έθεσαν, κυρίως, τα θέματα της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμόρφωσης και αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και της επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δήμοι, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που δημιουργήθηκαν μετά από απορρόφηση δημοτικών επιχειρήσεων από αυτούς (τους δήμους).