Σε πρώτο πλάνο τους πολίτες βάζει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων, «δεν θα μετατραπούμε σε ένα νέο καθεστώς, αλλά θα βάλουμε τους πολίτες στο προσκήνιο. Θα γίνουμε οι φωνή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι βέλτιστες πολιτικές χαράζονται με τη συναίνεση και τη συνευθύνη των πολιτών. Και έδωσε ορισμένα παραδείγματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν τεράστιο ενεργειακό πλούτο, εάν δεν είχε επιχειρηθεί η επιβολή του στους πολίτες της Μήλου, χωρίς τη δική τους συναίνεση. «Αντίστοιχα αρνητικά ανακλαστικά έχουν ξεσηκώσει όσοι θέλουν να φορτώσουν κάποιες περιοχές με δάση ανεμογεννητριών έξω από κάθε μέτρο και αδιαφορώντας για την αισθητική και τις επιφυλάξεις των κατοίκων» τόνισε.
Μάλιστα αναφερόμενος στον αγωγό ΤΑΡ και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χάραξή του, επεσήμανε: «Τι είναι προτιμότερη: Η πιο βολική για τους εργολάβους και τους επενδυτές χάραξη ή η χάραξη που λαμβάνει υπ’ όψιν τη γεωργική γη και τις ανάγκες των αγροτών;»
Αναφερόμενος στη γλώσσα της πράσινης οικονομίας, τόνισε ότι το ΑΕΠ δεν είναι το μέτρο της ευμάρειας. «Αμφισβητώ το ΑΕΠ, γιατί σήμερα στην Ευρώπη γεννιέται και αναπτύσσεται ραγδαία η αλληλέγγυα οικονομία. Και αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Σήμερα, ακόμα και στην Αττική, υπάρχουν εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αστικοί αγροί, όπου άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, αλλά και πολίτες που έχουν μεράκι μπορούν να καλλιεργούν συλλογικά και να παράγουν τρόφιμα που θα διανέμονται στους οικονομικά ασθενέστερους. Σήμερα υπάρχουν και αναπτύσσονται δομές αλληλεγγύης, που δεν εγγράφονται στο ΑΕΠ. Θα σας βάλω ένα δίλημμα. Ποιος είναι πλουσιότερος; Ένας άνθρωπος, που βγάζει 800 ευρώ, αλλά δεν πληρώνει φροντιστήρια, δεν πληρώνει για να ξεγεννήσει το παιδί του, πηγαίνει στη δουλειά του σε ένα τέταρτο με το λεωφορείο και κάθε Κυριακή διασκεδάζει στο γειτονικό πάρκο με τους γείτονες του, ή ένας άνθρωπος, που βγάζει 1.500 ευρώ, αλλά πληρώνει για την υγεία, πληρώνει “φακελάκια”, φροντιστήρια, αγγλικά, και οδηγεί κάθε μέρα μία ώρα πήγαινε-έλα για τη δουλειά του;»
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ ή του Ελληνικού τόνισε ότι το κεφάλαιο «Περιβάλλον» θεωρήθηκε ένα «βαρίδι» και αντιμετωπίστηκε με προσχηματικό τρόπο. «Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεφάρμοστες και στη χειρότερη απλές εκθέσεις ιδεών. Αντίστοιχα αντιμετωπίστηκαν και οι χωροταξικοί περιορισμοί. Όπου ήταν αδύνατον να παρακαμφθούν τα αυτονόητα έχουν υπάρξει νομοθετικές ρυθμίσεις-“φωτογραφίες”, ώστε να εξασφαλιστεί ο νομικός φερετζές» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμη σε χρόνιες παθογένειες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα, όπως στον τομέα των απορριμμάτων, στην ανάρτηση των δασικών χαρτών κ.ά.
Τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, είναι τα παρακάτω:
– Είναι σκανδαλώδης, και επικίνδυνη για το υπουργείο, η υπαγωγή του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») στο υπουργείο Ανάπτυξης με απόφαση που ψηφίστηκε στις 23.12.2014, λίγες δηλαδή μέρες πριν από τη διάλυση της απελθούσας Βουλής. Η υπαγωγή του περιβάλλοντος και της ενέργειας κάτω από τις υποδομές του Ανάπτυξης οδηγεί στον κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια να οδηγηθούν στα πολύ πιο ώριμα και μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων και τελικά να μην υπάρξει ποσόστωση για το περιβάλλον και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
– Το υπουργείο βρίσκεται αντιμέτωπο με βαρύτατα πρόστιμα για τη συνέχιση λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) κυρίως στην Πελοπόννησο. Αναφερόμαστε σε τελεσίδικο πρόστιμο δέκα εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπή, για τη μέχρι σήμερα ασυνέπεια και επιπλέον πρόστιμο 14,52 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για τη συνεχιζόμενη λειτουργία και μη αποκατάσταση.
– Το Πράσινο Ταμείο: Μόνο το 2,5% των αποθεματικών του πηγαίνει στο περιβάλλον. Βούληση της νέας κυβέρνησης είναι το Πράσινο Ταμείο να γυρίσει βαθμιαία στους πολίτες και τους επιχειρηματίες ως πυλώνας βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης
Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τσιρώνης δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί μάχη για να μην πληρώσει η χώρα τα υπέρογκα πρόστιμα, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα πολιτικές πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.