Για τις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων, τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και τη σημασία των εορτασμών της 70ής επετείου από την νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, παραμονή της επίσκεψής του στη Μόσχα.
Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι μία ευκαιρία για να τεθεί μία νέα βάση στις ελληνορωσικές σχέσεις. Είναι μία ευκαιρία για επανεκκίνησή τους, να τους δοθεί μία νέα ώθηση.
Οι σχέσεις αυτές έχουν πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες. Ωρίμασαν στην πορεία ενός αγώνα των λαών μας, αν και θα έλεγα ότι τα προηγούμενα χρόνια έζησαν μία περίοδο χειμερινής ψυχρότητας. Δεν ξέρω αν ήταν σαν το σιβηριανό χειμώνα, αλλά ήταν ένας χειμώνας. Αυτές τις ημέρες της άνοιξης στρίβουμε στη γωνία και είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε την Άνοιξη, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το συντομότερο θα προωθήσουμε μία πραγματική ανάπτυξη στις σχέσεις μας και να συζητήσουμε ένα αριθμό θεμάτων-κλειδιά.
Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. Υπάρχουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να δούμε πώς οι λαοί μας και οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πραγματικά σε πολλές σφαίρες -όπως της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου και της γεωργίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον: κυρίως, πόσο εποικοδομητική μπορεί να γίνει η συνεργασία μας. Πιστεύω, ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».
Τα πρότυπα
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση του πρακτορείου για το ποιοι ηγέτες τον ενέπνευσαν και αποτελούν γι’ αυτόν παραδείγματα προς μίμηση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό τον Ρήγα Φεραίο τονίζοντας ότι ενέπνευσε τους λαούς για την απελευθέρωση των Βαλκανίων.
«Ηταν ένας πρόδρομος της ελληνικής επανάστασης κι ένας απεσταλμένος του Ελληνικού Διαφωτισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ανέφερε ως εξέχουσες προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας και σε εξεγέρσεις του λαούς τους Στρατηγό Σαράφη, τον Αρη Βελουχιώτη αλλά και δύο πολιτικούς: Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που, όπως είπε ο πρωθυπουργός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά τη Χούντα, αλλά και στον Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν καταλύτης μεγάλων κοινωνικών αλλαγών. «Θα ήθελα να μιλήσω και για τους άγνωστους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά… Αυτή είναι μια πολύ απτή κληρονομία και ελπίζω να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους», κατέληξε ο κ. Τσίπας.
Πώς θα ενισχυθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ σπουδαιότερες δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε μία σημαντική αλληλεπίδραση. Μπορούμε να προωθήσουμε τους εμπορικούς μας δεσμούς σε ένα νέο επίπεδο. Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας είχαν πληγεί αρκετά, καθότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν την πολιτική των κυρώσεων για το ουκρανικό, πράγμα παράλογο κατά τη γνώμη μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο με τη σειρά του επέφερε ζημία στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Του χρόνου θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία εν προκειμένω», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Θα είναι μία χρονιά σταυροδρόμι για τη Ρωσία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς τη Ρωσία. Αυτή τη χρονιά (2016) επίσης γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, τη νίκη των λαών ενάντια στο Ναζισμό. Αυτή η επέτειος έχει μεγάλη σημασία για τον ρωσικό και τον ελληνικό λαό.
Όπως σας έχω ήδη πει ξανά, οι λαοί μας έχουν αναπτύξει αδελφικές σχέσεις, γιατί πολέμησαν μαζί σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο χώρες που έχουν πληρώσει περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους με το αίμα τους τον αγώνα κατά του Ναζισμού. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο της κοινής μας βάσης, των κοινών ριζών των χωρών μας και επίσης οι λαοί μας έχουν την ίδια πίστη. Αυτό δεν πρέπει να το υποβαθμίζει κανείς μας. Είναι αυτές οι ρίζες στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση.
Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πιο σημαντικές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα ζητήματα. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν αγώνων και ακολουθώντας μία κοινή πορεία, μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον», πρόσθεσε.
Για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
«Είναι αλήθεια ότι από την ημέρα που ανέλαβα την πρωθυπουργία, πήρα το μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πίστευε ότι η στήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν ένα τετελεσμένο γεγονός. Τηλεφώνησα και σε εκείνον και στην Φεντερίκα Μογκερίνι και τούς είπα: Παρακαλώ, μην νομίζετε ότι η θέση της Ελλάδας είναι δεδομένη.
Η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ελλάδα τώρα έχει νέα κυβέρνηση. Από τώρα και στο εξής θα θέλαμε να μας ρωτήσετε προτού πάρετε αποφάσεις. Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία.
Η λύση στα κύρια προβλήματα πρέπει να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένας οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια ενός κανονικού είναι μία απέλπιδα πολιτική. Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω ότι η συμφωνία στο Μινσκ ήταν πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνεται κάθε βήμα για να περιοριστούν οι εντάσεις στην Ουκρανία (…). Όταν στην πρώτη μου Σύνοδο Κορυφής ρώτησα τους αρχηγούς των κρατών: πείτε μου ποιο είναι το μέλλον του σχεδιασμού για την ασφάλεια στην Ευρώπη; Βλέπετε ότι η οικοδόμησή της θα περιλαμβάνει τη Ρωσία ή όχι; Δεν πήρα καμία απάντηση, κάτι που μου έκανε σαφές ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη Ρωσία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.