Τους χειρισμούς του στην εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η παραιτηθείσα κυβέρνηση δεν μετανιώνει που επέλεξε «να μην καταστραφούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ομιλία Τσίπρα

Τους χειρισμούς του στην εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας«Τους τελευταίους μήνες δεν σταματήσαμε στιγμή να δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες. Κερδίσαμε πολλές από αυτές. Με πείσμα και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε να διεκδικήσουμε το δίκιο του Ελληνικού λαού» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δόθηκε ένας δύσκολος αγώνας με στόχο και σκοπό «το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην ελπίδα, το δικαίωμα της νέας γενιάς αυτού του τόπου να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο».

»Παλέψαμε, όχι μόνο με το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα… Αυτός ο αγώνας, λένε κάποιοι πήγε χαμένος. Τους απαντάμε : Ας φανταστούν που θα ήταν η συμφωνία, ο λαός η αριστερά, χωρίς αυτό τον αγώνα. Χωρίς αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι συμφωνία θα έφερνε ο Σαμαράς» αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δύσκολη επιλογή»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δύσκολη επιλογή που οδήγησε στην συμφωνία με τους εταίρους λέγοντας πως η επιλογή ήταν «να μη δεχτούμε να σύρουμε εμείς το χορό του Ζαλόγγου παρασέρνοντας στη καταστροφή τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τους μεροκαματιάρηδες που είχαν επιλέξει να αφήσουν το μόχθο μιας ζωής στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντίθεση με τη πλουτοκρατία που έσπευσε να βγάλει το πλούτο της σε offshore και σε τράπεζες του εξωτερικού».

Κατά τον κ. Τσίπρα «έχουμε απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε το σωστό… Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Και είμαστε ξανά στην αρχή μιας καινούργιας αποφασιστικής για το αύριο εκλογικής μάχης. Μιας εκλογικής μάχης στην οποία θα κριθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας να συνεχίσει να αγωνίζεται, να συνεχίσει να ελπίζει» είπε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

«Θα μπορούσαμε, ίσως, να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια. Δεν το πράξαμε» είπε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «είμαστε εδώ, αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες».

»Το ζήτημα είναι να μη παραδώσεις τα όπλα, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε ότι «εμείς κοιτάμε μπροστά. Μόνο μπροστά». Στο σημείο αυτό κάλεσε όσους το επιθυμούν να αποδράσουν, να το πράξουν.

«Η μάχη συνεχίζεται»

Απευθυνόμενος στους συντρόφους του τους ζήτησε όχι να πνίξουν «τις σκέψεις ή τη κριτική σας» αλλά «να μη χάσουμε από τη σκέψη μας ότι η μάχη συνεχίζεται, είναι μπροστά μας και είναι αυτή που καθορίζει και πρέπει να καθορίζει σήμερα απόψεις, αποφάσεις, στάσεις, συμπεριφορές, πρωτοβουλίες».

Για την περίοδο της διακυβέρνησής του είπε πως «όχι μόνο αυτό το επτάμηνο της διακυβέρνησης αλλά και σήμερα βαδίζουμε κάτω από πυκνά πυρά… Το σχέδιο της άλλης πλευράς δε θέλει και πολύ μυαλό για να το διαβάσει κανείς. Το σχέδιό τους ήταν από τη πρώτη ώρα η λεγόμενη ‘Αριστερή παρένθεση’».

Έκανε λόγο για την επίθεση που δέχτηκε «με αποκορύφωμα το συστηματικό διεθνή και εσωτερικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια της ομιλίας του μίλησε για έναν «βιολογικό πόλεμο του φόβου, που συνεχίζεται και σήμερα. Άρα δεν χωράνε αυταπάτες. Δεν αφήνει η σκληρή πραγματικότητα χώρο για αυταπάτες… Οι αντίπαλοί μας, που διαθέτουν μέσα οικονομικής πίεσης, εκφοβισμού, προπαγάνδας, εξαγοράς, διαφθοράς, επιδιώκουν να μας εξουδετερώσουν, να μας τελειώσουν, να μας σύρουν στο βάλτο».

Πυρά κατά των «συστημικών μέσων ενημέρωσης»

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά όσων επιχειρούν να πετύχουν την εξόντωση «αξιοποιώντας τις δικές μας αδυναμίες».

»Θυμηθείτε μόνο πόσο χώρο και χρόνο έδιναν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσουν τις απόψεις μας όταν υπερασπιζόμασταν το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα. Και πόσο χώρο και χαρά διαθέτουν τώρα για να προβάλουν τη διαφωνία και του τελευταίου μέλους μας. Πόσο χώρο διαθέτουν και με τι χαρά προέβαλαν αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε σε ζωντανή μετάδοση από τις επιτροπές της Βουλής, είπε.

«Θα σταθούμε όρθοι υπερασπιζόμενοι την αριστερή μας ταυτότητα»

»Αν είναι να σταθούμε όρθιοι, μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι, πειθαρχημένοι, με ξεκάθαρη αντίληψη των συσχετισμών, με σχέδιο, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, σοβαρότητα, και σταθερότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο κρατώντας και υπερασπιζόμενοι την αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους συντρόφους του να προχωρήσουν μαζί «με όλους όσους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαπλοκής δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει. Σαπίζει και μολύνει τα πάντα γύρω της».

Η εκλογική μάχη

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική μάχη, είπε ότι θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας για πολλά χρόνια και διαχώρισε τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, «της διαπλοκής, της διαφθοράς, που μας στοιχειώνει και μας βάζει τρικλοποδιές σε κάθε μας βήμα, που έβγαλε στο σφυρί τη δημοκρατία» από την Αριστερά, «ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από μια μεγάλη, ριζική, δημοκρατική και προοδευτική επανάσταση».

»Εμείς που θέλουμε να γκρεμίσουμε με μικρές και μεγάλες, πολιτικές και κοινωνικές, εκλογικές και κινηματικές μάχες αυτό το καθεστώς. Τοίχο-τοίχο, ως τα θεμέλια του. Και θα τα καταφέρουμε Είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε» συνέχισε μιλώντας ενώπιον των μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γίναμε πιο έμπειροι»

Σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «παλέψαμε, μάθαμε, γίναμε πιο έμπειροι, δώσαμε με επιτυχία ή με λιγότερη επιτυχία, αλλά με όλες μας τις δυνάμεις, μάχες σκληρές».

Κάνοντας αυτοκριτική είπε πως «κάναμε και λάθη.Καταφέραμε όμως παρά τις δυσκολίες, να δώσουμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει, ή πολύ περισσότερο να σβήσει».

Παράλληλα απαρίθμησε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της απερχόμενης κυβ΄ερνησης: «Το άνοιγμα της ΕΡΤ. Η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των δημοσίων υπαλλήλων, των καθαριστριών, των 2500 εκπαιδευτικών.Η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και η αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο νόμος για την ιθαγένεια που έδωσε το δικαίωμα σε χιλιάδες παιδιά να αναπνεύσουν για πρώτη φορά ελεύθερα. Το λουκέτο στις Σκουριές. Τα χτυπήματα στη διαφθορά και στη διαπλοκή». Όλα αυτά «δεν ήταν καθόλου εύκολα και δεδομένα» κατά τον πρώην πρωθυπουργό.

Κάλεσμα για συστράτευση

Με πρόταγμα να μην ακυρωθούν όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους συντρόφους του σε συστράτευση:

«Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη. Όλοι όσοι κατανοούν ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές είναι η μεγάλη ευκαιρία όχι για μας, αλλά για την Ελλάδα. Όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος που μόλις άρχισε έχει να κάνει όχι με το αύριο της Αριστεράς, ή κάποιων προσώπων, αλλά με το αύριο του κόσμου της μισθωτής εργασίας και όλων των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων» είπε.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο χαρακτήρισε ως «μια κορυφαία στιγμή ανάτασης που θα μείνει στην ιστορία, η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που αρχίσαμε στις 25 του Γενάρη. Και το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του. Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι… Αυτό το “Όχι” δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος».

«Μεταφράζοντας» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε πως «το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί. Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν. Ήταν “Όχι” στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα. Ήταν “Όχι” στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην αναξιοκρατία. Ήταν “Όχι” στην εξάρτηση, στην επιτροπεία, στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, στην υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας».

«Μ’ αυτό το Όχι θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι» τόνισε.

»Και στη συμφωνία με τους δανειστές, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση και δικαιολογημένα, δεν καταγράφονται μόνο οι δικές τους θελήσεις, όπως γινόταν σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Καταγράφεται και το “Όχι”. Καταγράφεται και η δική μας αντίσταση. Ένα” Όχι” και μια αντίσταση που κινητοποίησαν εκατομμύρια ανθρώπους στο πλευρό μας σε όλο τον κόσμο… Που μετακίνησαν κυβερνήσεις. Ματαίωσαν μαύρα σχέδια έξωσης και καταστροφής της απείθαρχης χώρας. Γιατί ανοίξαμε με σθένος και επιμονή τα ζητήματα της Ευρώπης και του χρέους στο Ευρωκοινοβούλιο. Και, τελικώς, άφησαν ένα βαθύ αποτύπωμα στη Συμφωνία» πρόσθεσε.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος

Σχετικά με τις προκλήσεις του μέλλοντος είπε ότι αυτές αφορούν το χρέος «για την απομείωση του οποίου αρχίζει σε λίγες εβδομάδες η διαπραγμάτευση. Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το ζήτημα της φορολογίας των αγροτών και των αντισταθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου».
Μία ακόμη πρόκληση, κατά τον κ. Τσίπρα είναι το θέμα του εργασιακού καθεστώτος, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της οριστικής κατάργησης των μαζικών απολύσεων.
«Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα;» διερωτήθη ο πρώην πρωθυπουργός.

»Εκείνους που θεωρούσαν τα μνημόνια κτήμα και προνόμιό τους και υποστήριζαν ότι αν δεν τα επέβαλαν οι δανειστές έπρεπε να τα επιβάλουμε μόνοι μας;… Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της, έβγαλαν το λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και απέδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι διαθέτουν τη θέληση και το θάρρος να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα;» συνέχισε.

Εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας ότι «στόχος της ΝΔ, του Μειμαράκη και του παλιού προσωπικού» είναι «να γίνει η αριστερή παρένθεση, και μετά να απελευθερώσουν τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, να κάνουν κι άλλες στο δημόσιο, να θάψουν το θέμα του χρέους, να δώσουν βορά την πρώτη κατοικία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια».

»Τα πλοκάμια των δανειστών, που καλούμαστε να κόψουμε ένα-ένα, δεν είναι τα μόνα που έχουν πιάσει την Ελλάδα από το λαιμό, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Την ανάσα της χώρας κόβουν μεγάλα και χρόνια προβλήματα, που το παλιό καθεστώς όχι μόνο δεν τόλμησε να λύσει, αλλά βολεύτηκε μ’ αυτά, κερδοσκόπησε πολιτικά και οικονομικά μ’ αυτά, τα γιγάντωσε και παρέδωσε την κοινωνία σ’ αυτά».

Εκτίμησε δε πως «μόνο με ένα αριστερό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα, και με ισχυρή λαϊκή στήριξη, μπορεί να απαλλαγεί βήμα-βήμα η χώρα από αυτό το βραχνά».

»Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Και πιο διαβασμένοι» επανέλαβε.

Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε ορισμένα από τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ:

-Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του μόχθου. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς…

-Να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα για να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα υποδομής και να εκκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια αναπροσανατολισμού της εγχώριας παραγωγής σε προϊόντα υψυλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.

-Να προωθήσουμε μορφές κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας και να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα παραγωγικό μοντέλο ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο που θα διέπεται από διαφορετικές σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον και με το προϊόν της εργασίας τους.
-Να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε για την προστασία των απόκληρων αυτής της χώρας με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

-Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας. Με εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες, με βαθειές διοικητικές αλλάγες και με σεβασμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία εμπλέκοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου σε έναν πραγματικό διάλογο ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Να προχωρήσουμε σε μια βαθειά δημοκρατική μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος. Καταπολεμώντας την γραφειοκρατία που αποτελεί την τεχνολογία εξουσίας του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στηρίζοντας τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκκαθαρίζοντας υποθέσεις μεγαλοοφειλετών που μένουν για χρόνια στα συρτάρια επειδή κάποιοι προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν.

-Να προστατεύσουμε και να βαθύνουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και να χτυπήσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα που στηρίχτηκε στην βία και την καταστολή.
-Να προωθήσουμε στην πράξη ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης της ισότητας με σύνθημα όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι.

Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «πληγές» και το κομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων είπε πως «δεν είναι η στιγμή βέβαια να λύσουμε το κομματικό μας πρόβλημα. Αυτό θα γίνει με δημοκρατική τάξη, ευθύνη, συλλογικότητα, και σοβαρότητα, αφού πρώτα όλοι μαζί, με όρους μάχης, περάσουμε νικηφόρα το σημερινό κάβο… Τώρα όμως είναι η στιγμή της μάχης. Της γενικής επιστράτευσης. Της προσφοράς και όχι της ζήτησης».

»Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας… Η αφοσίωση στα συμφέροντα και στην απελευθέρωση όσων υποφέρουν στο ζυγό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, θα παραμείνει σε όλες τις συνθήκες η συνθήκη της ύπαρξης και της δράσης μας… Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους» είπε.

Αναφερόμενος στους αποχωρήσαντες είπε χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης. Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε… Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι».

Και κατέληξε:

«Ένα μόνο: Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Και σαν μέλη του κόμματος ζητάμε ο ένας από τον άλλο το αυτονόητο, να μείνουμε στη θέση που μας έταξε η περίσταση… με τόλμη και αρετή απέναντι σε όσους θέλουν να μας σπρώξουν στην ήττα, ή στο βάλτο… Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας. Για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι για αυτό».

Aπόσπασμα της ομιλίας Τσίπρα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης