Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα, που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών, όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους, την Πέμπτη στη Λευκωσία.
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε ιστορική.
Kατά την πρώτη τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Στόχος της τριμερούς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω ακριβώς της συνεργασίας των κρατών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. «Παραμένουμε» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου «σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που -όπως είπε- θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας και προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.
Νετανιάχου: Ιστορικής σημασίας η τριμερής
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιστορική την τριμερή, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη λέξη συχνά. «Ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον» είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους». Περαιτέρω, επισήμανε ότι «αν δουλέψουμε από κοινού, θα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους, παρά η κάθε χώρα ξεχωριστά».
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας ο κύριος Νετανιάχου ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για κοινά έργα.
Πρόκειται για:
1) Δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ και τα οποία διά μέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
2) Δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.
Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, η συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων.
Τσίπρας: Αναχρονισμός οι εγγυήσεις
Ιστορική χαρακτήρισε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη των κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της.
Η αξιοποίηση κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου Κύπρου – Ισραήλ και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρα, είπε ο κ. Τσίπρας, τέθηκε ψηλά στους στόχους της Τριμερούς.
Συζητήσαμε για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις χώρες μας, την υγροποίηση Φυσικού Αερίου και τη μεταφορά του στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναχρονιστικό το σύστημα των εγγυήσεων.
Χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τον βλέπει πιο συχνά από του Υπουργούς του.
Το tweet του Τσίπρα για την επίσκεψή του στην Κύπρο
Τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Κύπρο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση που έκανε στο Twitter.
«Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε ξανά στην Κύπρο. Διευρύνουμε και ενισχύουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς με αποτελέσματα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στη συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τσίπρας.
Το tweet του πρωθυπουργού:
Παρουσία των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, οι υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης, Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuvan Steinitz, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες στον τομέα της διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.
Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου
Νωρίτερα, στις 09.15 το πρωί της Πέμπτης, έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά την επίσημη υποδοχή του, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ` στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου και χαιρέτησε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Εντός του Προεδρικού Μεγάρου και καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα λίγο πριν αρχίσει η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε την Τριμερή, σημειώνοντας ότι αυτές οι προσπάθειες θα στεφθούν με επιτυχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η γειτονιά μας αντιμετωπίζει.
Συνάντηση Νετανιάχου-Αναστιασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου
Στις 10:20 το πρωί της Πέμπτης έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Νετανιάχου, μετά την επίσημη υποδοχή του, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ` στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου και χαιρέτησε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Πραγματοποιήθηκε κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Νετανιάχου, ενώ ακολούθησε διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ. Στην πολυμελή αντιπροσωπεία του κ. Νετανιάχου συμμέτειχε και ο Υπουργός Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuvan Steinitz.
Πηγές: ΚΥΠΕ, philenews.com, sigmalive.com, politis-news.com