Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κόμματα ενόψει εκλογών οι οποίες είναι επί θύραις αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κόμματα ενόψει εκλογών οι οποίες είναι επί θύραις αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια ημερομηνία θα διεξαχθούνΤο Μέγαρο Μαξίμου επιμένει για 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, δήλωσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 27η Σεπτεμβρίου.

«Είναι σίγουρο ότι για τις 20 του μήνα υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία. Εννοώ πως δεν βγαίνουν οι μέρες. Νομίζω ότι η 27η του μήνα μπορεί να είναι μια ημερομηνία εκλογών. Πρέπει πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει» επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

Ωστόσο συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν για εκλογές-εξπρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη καταθέτει την διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα σύνθεση κυβέρνησης υπό την παρούσα Βουλή. Είναι δε πιθανόν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αντί να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης να ενημερώσει τηλεφωνικώς τους υπολοίπους ότι κατέστη δυνατή μια τέτοια προσπάθεια, να ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικοινώνησε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να συναντηθούν. Ωστόσο ο παραιτηθείς πρωθυπουργός το αρνήθηκε. Σύμφωνα με τον διάλογο των δύο ανδρών που διοχέτευσε το Μαξίμου:

Τσίπρας : Γειά σου Παναγιώτη. Πώς να σε προσφωνώ τώρα; Μήπως προτιμάς το πρόεδρε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Π. Λαφαζάνης: Όχι, όχι Παναγιώτη να με λες. Έχει γεμίσει η Ελλάδα προέδρους άλλωστε.

Α. Τσίπρας : Πες μου λοιπόν.

Π. Λαφαζάνης: Θέλω να συναντηθούμε ενόψει διερευνητικών εντολών.

Α. Τσίπρας: Πιστεύεις ότι μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση; Μέχρι χτες είχαμε και φύγατε, τι άλλαξε σήμερα;

Π. Λαφαζάνης: Όχι, αλλά μπορούμε να κουβεντιάσουμε. Έχω και κάποιες προτάσεις να καταθέσω πέρα από τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Α. Τσίπρας: Οι συναντήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών γίνονται με αποκλειστικό σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις παραδώσεις την εντολή, είμαι στη διάθεσή σου. Να έρθεις να σε κεράσω καφέ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως, κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα για την άρνησή του: «Δυστυχώς αυτή η φυσική συνάντηση, η οποία επιβάλλετο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, δεν έγινε δυνατή εξαιτίας της αρνητικής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας έβαλε στο τραπέζι δημοσίως πάντως την πρόταση που θα ανέπτυσσε και ιδιαιτέρως στον Αλέξη Τσίπρα και θα αναπτύξει και στους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητάει να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφισθεί τις επόμενες μέρες πρόταση για την κατάργηση στον εκλογικό νόμο του απαράδεκτου μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

«Αυτή η πρόταση ήταν και ρητή προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφισθεί από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, ώστε να καταστεί ο εκλογικός νόμος με τον οποίον θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, για να εκφρασθεί δημοκρατικά και ανόθευτα η βούληση του ελληνικού λαού» τόνισε προκαλώντας τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν.

Κάτι που έπραξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντησή του με τον Π. Λαφαζάνη: «Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με το πρώτο κόμμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε συγκεκριμένη θέση για τον εκλογικό νόμο. Θεωρώ, ότι θα ήταν προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκλογική μάχη, στην οποία δηλώνουν άπαντες έτοιμοι, ο καθείς ορίζει τους στόχους του. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ξεκαθάρισε τις στοχεύσεις του:

-«Να μην μετατραπεί η εκλογική μάχη σε εμφύλιο της Αριστεράς».

-Να λάβει «καθαρή εντολή τετραετίας, με τον ελληνικό λαό να κρίνει πως πάλεψε ορθά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση».

-Απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με συστημικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος.

-Παράλληλα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλει ένα αριστερό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση τόσο με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης όσο και στο εσωτερικό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αίσθηση προκάλεσε πάντως η παραίτηση με αιχμές του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη και άλλων στελεχών του κόμματος (Δερμιτζάκης, Διώτη κ.α.).

Από την πλευρά της η ΝΔ δηλώνει έτοιμη για την αναμέτρηση. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα έγινε «σε κλίμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές» σύμφωνα με πηγές της Συγγρού.

«Οι κομματικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Με σύνεση, ψυχραιμία και ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο θα προχωρήσουμε στις εκλογές. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε σχέδιο διακυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Πολιτικές ζυμώσεις

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι έντονες διεργασίες γίνονται στα κομματικά μαγειρεία. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης στα όμορα κόμματα για την δημιουργία ενός τρίτου πόλου. Η ΔΗΜΑΡ έσπευσε να ανταποκριθεί, όπως και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της εκλογικής συμπαράταξης «όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην πρώτη του συνέντευξη στο zougla.gr ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας μίλησε για τις ενδεχόμενες συνεργασίες με τα «βαριά ονόματα» του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν αποστάσεις από την υπογραφή του μνημονίου: «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να προσφέρει. Είχαμε μια σταθερή συνεργασία εντός και εκτός Βουλής και μπορεί και να τη συνεχίσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο – έχουμε συζητήσεις και είμαστε σε καλό δρόμο. Ο Μανώλης Γλέζος είναι ένας ζωντανός ήρωας, ένα παγκόσμιο σύμβολο, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ελπίζουμε και μαζί του να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, υπάρχουν προοπτικές». Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με το Σχέδιο Β΄ επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Αλέκο Αλαβάνο στη Βουλή.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως «εμείς κατεβαίνουμε αυτόνομα στις εκλογές. Θέλουμε ξεχωριστή λαϊκή εντολή, αλλά την επόμενη ημέρα, με πολύ χαρά, όπως έχουμε ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό, αν το επιθυμεί ο ελληνικός λαός, θα είμαστε μαζί… Με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης