Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ύστερα και από την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει, προ των εκβιασμών των εταίρων, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Κυριακή 5 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ομόφωνη έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματοςΛίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές, με τη λαϊκή εντολή να είναι ακόμη νωπή, το «μπαλάκι» επιστρέφει στους πολίτες, για να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν την επώδυνη και σκληρή συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

Το ερώτημα θα είναι: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση των Θεσμών. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης περνούν τη γραμμή του ΟΧΙ, με δίλημμα την πιθανή έξοδο από το ευρώ, κορυφώνοντας την αγωνία τόσο στο εσωτερικό της χώρας (πολίτες έσπευσαν να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ) όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων (οι Δραγασάκης και Τσακαλώτος έκλεισαν αμέσως ραντεβού με τον Ντράγκι στη Φρανκφούρτη για τη ρευστότητα).

Με το μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ενώ περιέγραψε το κλίμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους των Θεσμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό να απαντήσει στους εκβιασμούς «κυρίαρχα και υπερήφανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερωτήματα ωστόσο είναι πολλά. Πώς θα αντιδράσει επίσημα η αντιπολίτευση; Ποια θα είναι η στάση των εταίρων στο Eurogroup του Σαββάτου; Ποια θα είναι εντέλει η απάντηση των πολιτών στο κάλεσμα της κυβέρνησης και τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα;

H αξιοπρέπεια και η εθνική ανεξαρτησία από την πλήρη υποταγή απέχουν πολύ λίγο. Όσο η ήττα από τη συντριβή…

Αναλυτικά το διάγγελμα Τσίπρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση έχει εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα, να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Ευρώπη. Μας ζήτησαν κατ’ επανάληψη να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές,

»Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

»Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα.

»Η ευθύνη μάς υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των Θεσμών.

»Ενημέρωσα τους ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα.

»Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα. Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

To βίντεο με το διάγγελμα Τσίπρα:

Το παρασκήνιο της απόφασης

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι υπήρξε εμπλοκή την τελευταία στιγμή μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Ενώ υπήρξε σύγκλιση, οι δανειστές ζήτησαν στο παρά 1’ αύξηση του ΦΠΑ, των συντάξεων, περικοπές στον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων κ.ά. Μετά το άκαρπο Eurogroup ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς και συνεργάτες του που βρίσκονταν μαζί του στις Βρυξέλλες να συναντηθούν για να λάβουν αποφάσεις.

Έτσι, το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα συσκέψεων στον 25ο όροφο του ξενοδοχείου «The Hotel», όπου είχε καταλύσει η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα προκρίθηκε ως καλύτερη λύση η διενέργεια δημοψηφίσματος, με ερώτημα προς τον ελληνικό λαό για το εάν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση μέτρων των δανειστών. Ακολούθησε η σκληρή δήλωση Τσίπρα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με τελεσίγραφα και εκβιασμούς λίγο πριν από την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες.

Η επιστροφή όμως του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα σηματοδότησε και την έναρξη των διαδικασιών για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, καθώς η εισήγησή του εγκρίθηκε ομόφωνα το βράδυ της Παρασκευής από το κυβερνητικό και υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αρχικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία του είπε ότι «το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει με ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ”», τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος και οργισμένος γι’ αυτή την απόφαση, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

Αξιωματούχος ΕΕ: Ώρα για Plan B και capital controls

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς τη χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος, για να προσθέσει «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για το δημοψήφισμα

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος, ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

»Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

»Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Επίσης, με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής: «1. H πρόταση τoυ υπoυργικoύ συμβoυλίoυ με την oπoία ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για κρίσιμo εθνικό θέμα σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. α΄ τoυ Συντάγματoς κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς βoυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.

»2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo εθνικό θέμα για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς, καθώς και την πρoθεσμία διενέργειάς τoυ, και να πρoσδιoρίζει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα στα oπoία θα απαντήσει o λαός.

»3. H πρόταση συζητείται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100.

»4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή.

Τι θα λέει το δημοψήφισμα

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίησε την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, στην οποία αναφέρεται και ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Όπως αναγράφεται, όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται / Όχι.

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται / Ναι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προέδρου της Βουλής.

ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΕ΄
Σάββατο 27 Ιουνίου 2015
Ώρα 12.00

Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α΄ του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2015
Η Πρόεδρος της Βουλής
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου


Φωτογραφίες από το Μέγαρο Μαξίμου:

A. Mπαλτάς

Δ. Μάρδας

Π. Καμμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο Μαξίμου

Π. Λαφαζάνης

Π. Σκουρλέτης

Π. Νικολούδης

Π. Κουρουμπλής
Φωτογραφίες: Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα: Οι δηλώσεις στελεχών και βουλευτών της κυβέρνησης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, 03:23

Δημοψήφισμα: Οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και βουλευτών της αντιπολίτευσης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, 03:28

Μεταφρασμένη η πρόταση των θεσμών, επί της οποίας θα ψηφίσουν οι πολίτες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, 02:23

Tι έλεγε ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα Παπανδρέου το 2011, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, 01:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης