«Από αυτήν τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ο Πάνος Καμμένος.
Στις 15.30 ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 15.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού στις 16.00. Νωρίτερα, στις 13.30, την είσοδο του Μεγάρου θα διαβεί ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στις 14.30, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί αν θα δοθεί όρκος θρησκευτικός ή πολιτικός από τη νέα κυβέρνηση.
Με τον κ. Ιερώνυμο θα συναντηθεί και ο Πάνος Καμμένος, στις 15.30.
Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τα ανταλλάγματα σε Καμμένο
Ο Πάνος Καμμένος ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ξεκαθάρισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει το κυβερνητικό σχήμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να πάρουν ένα με δύο υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, με πιο πιθανές περιπτώσεις αυτές του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σημαντικό κομμάτι του προεκλογικού προγράμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορούσε στις περικοπές των ενστόλων και στην ανάγκη διατήρησης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Στελέχη του κόμματος είχαν επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει άμεσα στην επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους, ενώ ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος είχε δεσμευτεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση είχε δοθεί και στο μεταναστευτικό.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθούν και δύο υφυπουργεία στους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να πάρει ο ίδιος το Υπουργείο Άμυνας, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα. Στενός συνεργάτης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε τι υπουργεία θα πάρουν οι ΑΝΕΛ, απάντησε με νόημα: «Ένα και μικρό».
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν αποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι θα συμπτύξει τα υπουργεία σε 10. Τούτο σημαίνει ότι κάθε χαρτοφυλάκιο θα είναι ένα υπερυπουργείο από μόνο του. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο είχε ακουστεί ότι θα το ήθελε ο Πάνος Καμμένος έχοντας διατελέσει υφυπουργός, θα ενσωματωθεί στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης. Άρα, κομβικό υπουργείο, με το οποίο θα θέλει να δώσει το στίγμα της η νέα κυβέρνηση, αποκλείεται να δοθεί στους ΑΝΕΛ.
Τα υπερυπουργεία και το μοίρασμα των χαρτοφυλακίων
Ορισμένες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι ΑΝΕΛ θα μετάσχουν με ένα υπουργείο και δύο υφυπουργούς (Τ. Κουίκ κ.ά.), ενώ άλλες θέλουν τον Πάνο Καμμένο να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης στα πρότυπα της συμμαχίας Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ένα υπουργείο και δύο υφυπουργεία είναι ένα από τα πιθανά σενάρια για τα ανταλλάγματα Τσίπρα σε Καμμένο
Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, θα παραμείνει εξ απορρήτων του, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Επικρατείας. Για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη με εποπτεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, για το Υπουργείο Οικονομικών παίζουν τα ονόματα των Γ. Βαρουφάκη, Γιάννη Μηλιού και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ για το Ανάπτυξης – Ναυτιλίας αυτό του Γιώργου Σταθάκη. Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαβορί θεωρείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για το υπερυπουργείο Εσωτερικών που θα περιλάβει το Προστασίας του Πολίτη, τη Μεταναστευτική Πολιτική, τη Δημόσια Διοίκηση και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ακούγεται το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.
Για το Υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ για το Υγείας ο Πάνος Κουρουμπλής. Για το Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, προορίζεται πιθανότατα για το Υπουργείο Παιδείας που θα ενσωματωθεί στο Υπ. Πολιτισμού.
Μετά τις εξελίξεις αυτές η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς τα… κουκιά δίνουν 162 βουλευτές (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 Ανεξάρτητοι Έλληνες). Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη, θα οριστεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ραντεβού στην Κουμουνδούρου
Ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της Κουμουνδούρου με κεντρικό θέμα συζήτησης τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τη μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
O Πάνος Καμμένος, συνοδεία του Τέρενς Κουίκ, έφθασε λίγο πριν από τις 10.25 το πρωί. Στην είσοδο τους υποδέχτηκε ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Τα χαμόγελα περίσσευαν, ενώ και η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, διάρκειας 50 λεπτών, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν, ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα» είχε αναφέρει ανεπίσημα την Κυριακή η Κουμουνδούρου.
Συναντήσεις με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία ένδειξη ότι επιδιώκει ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους ζητήματα και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, θα έχει συνάντηση τόσο με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα όσο και με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια ύστερα από τη συμφωνία με τους ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται πως ο Πάνος Καμμένος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί κυβέρνηση με το Ποτάμι, επομένως είναι πολύ πιθανό οι ΑΝΕΛ να έχουν θέσει όρους για το συγκεκριμένο ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το “Ποτάμι”» είχε πει.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από τη μεριά του, είχε θέσει ως όρο να μην είναι ο Πάνος Καμμένος στην κυβέρνηση, τότε οι επαφές αυτές του Τσίπρα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.