Δύο εικόνες που αποτυπώνουν πλήρως το μετεκλογικό τοπίο είναι αυτές που παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που συγκυβερνούσαν μέχρι την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έρχεται αντιμέτωπος πλέον με τα πραγματικά προβλήματα, τις πιέσεις των ευρωπαίων και τις εξαγγελίες των υπουργών του και ξεκινά μαραθώνιο επαφών και ταξιδιών.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον, Αντώνης Σαμαράς κάνει τον απολογισμό του και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ, ενώ θέλει να αιτιολογήσει την ήττα. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρετά το κόμμα του τον Μάιο, όπως δήλωσε, φέρεται όμως αποφασισμένος να θέσει τους δικούς του όρους στη διαδοχή του.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς με τον οποίο –πέραν από τις θερμές δηλώσεις– είχαν και σημεία διαφωνίας, ιδίως σε σχέση με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής του χρέους. Το επόμενο τεστ θα είναι οι αντιδράσεις Μέρκελ όταν ο Σούλτς της μεταφέρει -ως αγγελιοφόρος- τις απόψεις του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, συμφωνήσαμε σε αρκετά θέματα. Yπάρχουν καιΕντολή Μαξίμου να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις και οι εξαγγελίες, μέχρι να περάσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ανοιχτά ζητήματα για τα οποία χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις» δήλωσε αμέσως μετά την συνάντησή τους στο Μαξίμου ο κ. Σούλτς. Έριξε όμως και το καρφί του: «Άκουσα ότι υπάρχουν θέματα με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αυτά δεν τα αντιμετωπίζετε με μονομερείς κινήσεις, ούτε με εμμονές αλλά με διαβουλεύσεις» και παρέπεμψε στην συνάντηση που θα έχει ο Τσίπρας την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Πάντως, ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ φρόντισε να διαμηνύσει από την Ολλανδία πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα: «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα». Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει «απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει» και σημείωσε ότι «εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει»…

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά διεθνή ταξίδια. Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου κάνει την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στη Λευκωσία, όπου θα συναντήσει τον Kύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ενώ την επομένη, 3/2 θα μεταβεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί επίσης για το εσωτερικό μέτωπο, μετά τις ενθουσιώδεις εξαγγελίες υπουργών της νέας κυβέρνησης. Για τούτο, εδόθη σχετική εντολή να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις και οι εξαγγελίες, μέχρι να περάσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης από τη Βουλή στις 9 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη εμφάνιση Σαμαρά μετά τις εκλογές

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, έδειξε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ ότι όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το τιμόνι του κόμματος, τουναντίον δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα δικαιωθεί.

Δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει καταστροφική αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση, αλλά δημιουργική σημειώνοντας: «Εγώ δεν θα λέω “όχι” σε όλα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μένα. Μακάρι να κάνουν θετικά και να τα στηρίξουμε». Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης είναι αρνητικά: «Ξανά προσέλαβαν, κρατικοποίησαν, ξεκίνησαν ακόμη και αμφισβητήσεις στην πολιτική της Ε.Ε.» είπε, αποδίδοντας τις αρνητικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και στα spreads στις εξαγγελίες υπουργών της νέας κυβέρνησης. Διεμήνυσε δε, ότι η ΝΔ «έμεινε όρθια στην πιο σκληρή στιγμή της ιστορίας της» προέβλεψε ότι «οι εξελίξεις σύντομα θα μας δικαιώσουν» και προειδοποίησε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για χαλάρωση ούτε για εσωστρέφεια».

Ακόμη εξήγγειλε την δημιουργία άτυπου πολιτικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι αντιπρόεδροι της προηγούμενης Βουλής, ο γραμματέας του κόμματος και άλλα στελέχη.

Σημείωσε ακόμη ότι συγκροτούνται ξανά όλες οι επιτροπές του κόμματος στις οποίες θα μετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Για αντιπρόεδρο της Βουλής θα προτείνει το Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος θα είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Για… σούβλισμα ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δρομολογεί τη διαδοχή του αναγνωρίζοντας ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για την βαριά εκλογική ήττα. Προανήγγειλε Συνέδριο του κόμματος τον Μάιο όπου θα τεθεί και θέμα ηγεσίας, προαναγγέλλοντας ότι η θητεία του θα λήξει τότε. «Εγώ δεν θα γίνω ούτε Κουβέλης ούτε Ζίγδης» είπε με νόημα σε μια αποστροφή της δευτερολογίας του. Αφησε να εννοηθεί ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ωστόσο στην πρότασή του αντέδρασαν κορυφαία στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά.

Στην τοποθέτησή της αμφισβήτησε την πρόταση Βενιζέλου. Ζήτησε να προηγηθεί η εκλογή νέας ηγεσίας του Συνεδρίου καθώς σε άλλη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ «θα σέρνεται επί 4,5 μήνες με μια ηγεσία που θα είναι υπό αίρεση». Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει τις αποφάσεις του – είτε θα είναι και πάλι υποψήφιος είτε όχι – και να τις ανακοινώσει. «Οι αποφάσεις σου θα γίνουν σεβαστές» είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αντίθετη στην προοπτική να προηγηθεί Συνέδριο της εκλογής νέας ηγεσίας αλλά να τηρηθεί το καταστατικό. Η αλήθεια είναι ότι το Καταστατικό προβλέπει και έκτακτο Συνέδριο το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητες για εκλογή οργάνων ή αλλαγή καταστατικού. Γιατί το επίδικο αντικείμενο – όπως φαίνεται – μεταξύ των δελφίνων είναι ο τρόπος εκλογής προέδρου.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Α. Λοβέρδος θέλουν εκλογή από τη βάση, όπως και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αντιθέτως, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης δεν θα έλεγαν όχι σε επιστροφή στο παλαιό καθεστώς και εκλογή μέσω Συνεδρίου όπου οι κομματικοί μηχανισμοί είναι πιο ελέγξιμοι.

Την εκλογή νέας ηγεσίας ζήτησε και ο Γιάννης Μανιάτης που στηρίζει την Φ. Γεννηματά στη μάχη για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. «Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πλήρους ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού, πολιτικό συνέδριο όπου θα τεθεί ασφαλώς το θέμα της νέας ηγεσίας, το θέμα της ανασυγκρότησης, της νέας οργανωτικής μας δομής» τόνισε.

Στη δευτερολογία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ξεκαθάρισε απολύτως τι θα πράξει. Είπε απλώς ότι η θητεία του λήγει στο Συνέδριο και πως «ο επόμενος αρχηγός δεν θα πάρει αυτομάτως τα προσόντα του προηγούμενου».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης