Δυστυχώς και επίσημα το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελεί πλέον βασικό θέμα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.
Ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να δυσαρεστήσει προεκλογικά την εκλογική πελατεία του διευκολύνοντας τη συνεννόηση του Βερολίνου με το ΔΝΤ για την επίτευξη ενός πλαισίου που θα εγγυάται τον βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέουςΟ υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του στη «Süddeutsche Zeitung» ζήτησε να «αρθεί η πολιτική πολιορκία της Αθήνας» και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Γκάμπριελ δεν ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία – πλην όμως αντιλαμβάνεται πως η σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία και υπονομεύει τη θετική έκβαση του σημερινού Eurogroup, έχει να κάνει με το λεγόμενο κοινό αίσθημα του μέσου Γερμανού ψηφοφόρου. Ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να δυσαρεστήσει προεκλογικά την εκλογική πελατεία του διευκολύνοντας τη συνεννόηση του Βερολίνου με το ΔΝΤ για την επίτευξη ενός πλαισίου που θα εγγυάται τον βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους.
Με αυτά τα δεδομένα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με βασικό οπλοστάσιο το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θέλει δεν θέλει θα ξεδιαλύνει σήμερα τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών.
Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των Βρυξελλών αναφέρουν πως το τελευταίο 24ωρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι διαβεβαιώσεις που φθάνουν στην Αθήνα κάνουν λόγο για διαμόρφωση πλαισίου λύσης στο Eurogroup ως προς το χρέος. Εντούτοις, κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να προσδιορίσουν επακριβώς τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν πως ίσως χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη για την ολοκλήρωση του πολυπόθητου πλαισίου συμφωνίας, αλλά επισημαίνουν πως όλα θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Από τις Βρυξέλλες τώρα, επισημαίνεται πως οι δανειστές επιχειρούν να βρουν μια χρυσή τομή μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, αφού το ζητούμενο είναι η έκδοση μιας απόφασης στο σημερινό Eurogroup με την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να προτείνει στο Δ.Σ. του Ταμείου την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όμως, το ίδιο ανακοινωθέν αναμένει και ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να λάβει τις τελικές αποφάσεις του για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ντράγκι και Λαγκάρντ είναι τα δύο «κλειδιά» από τα οποία θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφασίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές, έστω και πειραματικά το 2017.
Αν και η συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου της χώρας στις αγορές δεν έχει ακόμη καθοριστεί επακριβώς, η ελληνική κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της σχεδιάζουν την έκδοση ενός ομολόγου τον Ιούλιο ή τον επόμενο Οκτώβριο ή ακόμη και τη διπλή έξοδο στις ημερομηνίες που προαναφέρθηκαν. Όλα αυτά, όμως, εξαρτώνται από το πότε θα δημοσιοποιηθεί το περίφημο πλαίσιο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.
Τέλος, η τελευταία εκκρεμότητα αφορά στη δόση των 7 δις ευρώ. Έχει καταστεί σαφές από τους δανειστές πως για να εκταμιευτεί αυτή η δόση θα πρέπει το ΔΝΤ να έχει ανακοινώσει την επάνοδό του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον αυτό υπονοεί με επίταση το Βερολίνο. Ήδη στους κύκλους των Βρυξελλών ψιθυρίζεται ο περίφημος όρος υποδόση, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα έπρεπε. Η υποδόση αυτή θα αφορά στην κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στην αποπληρωμή ομολόγων κι άλλων υποχρεώσεών της τον Ιούλιο που είναι και το φλέγον ζήτημα.
Διαβάστε επίσης: