Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας και τη θέση της στη ζώνη του ευρώ αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωκοινωβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα χρονικά πλαίσια που πρέπει να πάρουμε απόφαση είναι συγκεκριμένα. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις» τόνισε ο κ. Σουλτς.
Αναφερόμενος στις απόψεις που έχουν εκφραστεί εντός του Κοινοβουλίου για το ζήτημα ο κ. Σούλτς είπε πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Άλλοι πιστεύουν το αντίθετο. Ότι το grexit δεν είναι επικίνδυνο. Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι ένα grexit δεν αποτελεί εναλλακτική λύση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση της χώρας μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε πως «ανάλογα με την σημερινή απόφαση θα δούμε αν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Αλλιώς οι καταστροφές θα είναι μεγάλες».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές. «Θα εξαρτηθούν πολλά από το ποια θα είναι η στάση της ελλ. κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες» είπε.
Σχετικά με το πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή τόνισε πως «κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα».

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ελληνικό λαό είπε πως «έχουμε στα χέρια μας τη μοίρα εκατ. Ελλήνων που εξαρτώνται από αυτή την απόφαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την ιδέα να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας είπε πως «η ιδέα ταμείου που θα έχει εγγυήσεις από την Ελλάδα, δεν ήταν της Γερμανίας αλλά του Γιούνκερ. Ήταν μια ιδέα στο πρώτο πρόγραμμα αξίας 50 δις Δεν γίνεται να δοθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας στα χέρια κάποιου. Πάντως η ιδέα, αυτή καθαυτή, δεν είναι άσχημη. Η ιδέα πάντως αυτή δεν προήλθε από την Γερμανία αλλά από τον Ζ. Γιούνγκερ. Η Γερμανία είχε ένα έγγραφο που περιλαμβάνει προσωρινό grexit με μια προϋπόθεση. Να το αποδεχθεί η Ελλάδα. Αφού η Ελλάδα δεν το αποδέχεται δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για τις προσπάθειες Γαλλίας και Γερμανίας να βρουν μια συμβιβαστική λύση. «Μια πιθανή κοινή γαλλογερμανική λύση είναι ένα σκέλος του προβλήματος γιατί υπάρχουν και άλλα κοινοβούλια που πρέπει να το αποδεχθούν» είπε.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η χώρα υπόκειται ταπείνωση ο πρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου είπε: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Σχετικά με το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, προς έκπληξή μου, υπέβαλε προτάσεις παρεμφερείς με του κ. Γιούνκερ. Οι προτάσεις που απερρίφθησαν, υποβάλλονται εκ νέου. Ό,τι υποβάλλεται τώρα πρέπει να υπολογίζει τη βούληση της Ελλάδας να ανταποκριθεί και την ετοιμότητα των άλλων μελών της Ευρωζώνης να λάβουν υπ’ όψιν την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να επιμείνουμε στις απαιτήσεις, ίσως κάτι πρέπει να μειωθεί αλλά πρέπει και η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί».

Κληθείς να απαντήσει και πάλι σε ερώτηση σχετικά με το ποιες χώρες είναι αντίθετες στη συμφωνία ο κ. Σουλτς απέφυγε να τις κατονομάσει και δήλωσε: «Υπάρχουν χώρες που είναι άκαμπτες σε ότι αφορά νέο δανεισμό και άλλες που δεν είναι. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να μείνει στην ένωση. Θα δούμε τι θα γίνει σήμερα το βράδυ. Σήμερα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που θα ικανοποιεί τους πάντες. Και την Ελλάδα και τους άλλους. Θα πρέπει όλοι να μπορέσουν να συμβιώσουν».

Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα δημιουργηθεί το επίμαχο ταμείο όπου θα μπουν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ως εγγυήσεις ο Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε:

«Θέλουμε να μεταβιβάσουμε τα ενεργητικά από τις ιδιωτικοποιήσεις. Μέρος του εθνικού πλούτου. Δεν μπορούμε να βάλουμε αυτά σε ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει επιτήρηση. Προκειμένου να υπάρξει εγγύηση στα κράτη μέλη, πρέπει να βρεθεί κάποια τεχνική φόρμουλα. Είναι όμως αδιανόητο να εξαιρεθεί από την ιδιοκτησία του ταμείου αυτού η Ελλάδα».

Εκτίμησε δε ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής είναι πρόοδος.

«Λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός σήμερα. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι δραματικές για να τις βαθμολογήσει κανείς» κατέληξε ο κ. Σουλτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης