Για περίπου 60 λεπτά οι εταίροι συζήτησαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί κάποιο κοινό ανακονωθέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι μεταρρυθμίσεις, μέσω της ανανεωμένης λίστας Βαρουφάκη, τέθηκαν επί τάπητος και εν συνεχεία αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις με τους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης μετά το τέλος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν ότι «τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Πρέπει να προχωρήσουμε, καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστήτητας».

Για την εξέλιξη αυτή είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις των υπουργών οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους ζητούσαν από την Αθήνα επιτάχυνση της εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η χρήση της λέξης «τρόικα» από πολλούς υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.



Μαξίμου: «Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup»

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup και δηλώνουν – σε νέα, άτυπη ενημέρωση αργά το απόγευμα της Δευτέρας – ότι συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

– Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

– Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

– Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

– Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, κατά τον οποίο, στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ουσιαστικά ελήφθη απόφαση για την εξεύρεση λύσης στο χρηματοπιστωτικό θέμα.

«Έχουμε γυρίσει σελίδα» τόνισε και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις με ειδικά κλιμάκια.

Ντάισελμπλουμ: Έρχονται κλιμάκια και στην Αθήνα

«Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης θα αρχίσουν την Τετάρτη και θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τεχνική ομάδα από τους θεσμούς θα επισκεφθεί την Αθήνα», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθιστώντας σαφές από την πλευρά της ευρωζώνης ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα. «Μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να είναι στην Αθήνα για λόγους αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκεντρωθούν τεχνικά στοιχεία παράλληλα με τις συνομιλίες που γίνονται εδώ στις Βρυξέλλες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος και αυτό γίνεται για πρακτικούς λόγους».

«Υπογραμμίσαμε επίσης τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να μην ακυρωθούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα, με άτυπη ενημέρωσή του το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζε ότι «οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν».

Διάψευση για Βαρουφάκη

Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου την πληροφορία ότι ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει τις επαφές της Ελλάδας με τους δανειστές της, στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, διαψεύδοντας ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής των επαφών.

Όπως τόνισε, την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η φημολογία αναπτύχθηκε μετά τις σχετικές δηλώσεις του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι η ομάδα που θα ηγείται της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα έχει επίκεντρο το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (σ.σ. και όχι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη)», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις

Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

-Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

-Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

-Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης