Στον απόηχο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» της κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκινά τις εργασίες του το απόγευμα της Δευτέρας το κρίσιμο για το ζήτημα της Ελλάδας Eurogroup.
Η συνεδρίαση αναμένεται να εξελιχθεί σε μια… παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα και με αβέβαιη έκβαση, καθώς παρά τη θετική διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να ακούσουν τις ελληνικές προτάσεις, το «παιχνίδι» θα κριθεί στα νούμερα και κατά πόσο το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων.
Σόιμπλε: «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να σκεφτώ εναλλακτικές επιλογές»Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.
«Με αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους. «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να σκεφτώ εναλλακτικές επιλογές», πρόσθεσε.
Οι αφίξεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Λυπάμαι για τους Έλληνες» και σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική».
Αναφερόμενος μάλιστα στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Σαπέν: «Η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει το σημερινό πρόγραμμα»Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα τώρα είναι να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
«Η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει το σημερινό πρόγραμμα για την ώρα» είπε ο Σαπέν.
Τίποτα απ’ ότι συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να θεωρηθεί «ανακάλυψη» για την Ελλάδα, ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. «Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει πέσει στο τραπέζι».
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ αναφέρει ότι θα χρειαστεί κι άλλο Eurogroup για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να βρεθεί λύση.
Σκληρή και η γραμμή της Φιλανδίας: «Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα. Το υπάρχον είναι η βάση για την διαπραγμάτευση», είπε ο ΥΠΟΙΚ Ανρί Ρίνε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Ριμαντάς Σάντζιους που αποτελεί και το νεότερο μέλος της ευρωζώνης εμφανίστηκε πιο θετικός. «Είμαι σε θετική διάθεση σήμερα», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουί Ντε Γκουίντος ανέφερε ότι, όπως ο Βαρουφάκης, έτσι και εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή. «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα δάνεια των Ελλήνων πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.
Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά και πρόσθεσε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου» ανέφερε.
«Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα» συνέχισε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Σε ό,τι δε αφορά στη χρονική διάρκεια της παράτασης του προγράμματος, ο Βλ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας ότι μια περίοδος δύο ως έξι μηνών θα ήταν κατάλληλη.
Μοσκοβισί: «Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»
«Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, είναι οι αρχές επί των οποίων θα εργαστούμε, με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Κομισιόν εργάζεται επί ενός μόνου σεναρίου, να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για αυτήν τη νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Οι δηλώσεις Μοσκοβισί κατά την προσέλευσή του
Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια αποφασιστική συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, με κοινή συνισταμένη την επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. Συμπλήρωσε δε ότι είναι, επίσης, θεμελιώδες, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη προς την Αθήνα, σ’ ένα πρόγραμμα που ο κοινοτικός επίτροπος αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει ως πρόγραμμα λιτότητας.
Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία επιθυμεί ορισμένες αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως τα κοινωνικά προγράμματα, μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επ’ αυτών των θεμάτων θα συζητήσουμε, είπε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος προεξόφλησε, πάντως, ότι θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση.
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα»
«Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα. Εκτός από χρόνο, χρειάζονται και χρήματα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Σέλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί απλώς να αναμένει ότι θα λάβει έξι μήνες χρονικό περιθώριο προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς χρόνο, όπως υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση, αλλά και χρήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.
Απέκλεισε κούρεμα χρέους και πρόσθεσε ότι ναι μεν μπορούν να συζητηθούν μικρές αλλαγές στο μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον.
Σημειώνεται ότι ο ο απεσταλμένος της Der Standard στις Βρυξέλλες Thomas Mayer μεταδίδει ότι κατά την είσοδό του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ δήλωσε δημόσια: «είχαμε μία συμφωνία την περασμένη Τετάρτη, αλλά ο Βαρουφάκης την έσπασε».
Προπαρασκευαστική συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν στον χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ραντεβού διήρκεσε μία ώρα σε καλό κλίμα και έγιναν προσπάθειες γεφυρώματος των διαφορών και από τις δύο πλευρές
Τα πιθανά σημεία ρήξης
Το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών είναι βαθύ και εντοπίζεται σε τρία σημεία:
-Παράταση του μνημονίου: H ελληνική πλευρά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιπροτείνοντας ένα σχέδιο-γέφυρα.
-Δημοσιονομικοί στόχοι: Oι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015.
– Χρέος: Από το Βερολίνο εκτιμάται ότι διευκολύνσεις για το χρέος αποτελούν μοχλό πίεσης και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν «είναι ώρα να τεθεί τώρα επί τάπητος το ζήτημα του χρέους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup θα παρουσιάσει μία πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει με την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιευθεί τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών.
Δεδομένων των παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα νέα έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, καθώς ο χρόνος που απομένει έως την επίσημη λήξη του προγράμματος (σ.σ. 28 Φεβρουαρίου) είναι λιγοστός και έως το τέλος του μηνός θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία.
Διαβάστε επίσης:
Financial Times: «Θα πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους τη Δευτέρα οι Έλληνες»