Λάμπρος Παναγιώτου
Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και κατ’ επέκταση εναντίον της κυβέρνησης πάγωσε την αίθουσα της Ολομέλειας, ωστόσο λίγο αργότερα τα αίματα άναψαν μετά την απόρριψή της από το προεδρείο της Βουλής.
Η συζήτηση αρχικά διεκόπη, το Πολυνομοσχέδιο μπήκε στο περιθώριο και τα κόμματα αποτραβήχτηκαν στα γραφεία τους και σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις.
Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης πήρε τον λόγο και είπε στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές του ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση, αλλά επισήμανε ότι η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας. Λίγη ώρα αργότερα απορρίφθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Την Τρίτη έχουμε το Ευρωγκρούπ και Έκοφιν, κι εκεί οι εταίροι μας θα αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, και το συνέδριο δεν μπορεί να αναβληθεί. Το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, αλλά ηθικό, εις βάρος της χώρας» είπε ο κ. Σταμάτης.
Το διάλειμμα που ακολούθησε βοήθησε τη συγκυβέρνηση να ανασυνταχθεί και να μελετήσει βαθύτερα τον κανονισμό της Βουλής, για να δει αν μπορεί να αρνηθεί την πρόταση δυσπιστίας με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο καιρό είχε κάνει ανάλογη πρόταση, άρα αν δεν παρέλθουν έξι μήνες δεν έχει το δικαίωμα να το επαναλάβει.
Η νομική υπηρεσία της Βουλής πήρε φωτιά, αλλά τελικά απεφάνθη υπέρ της απόρριψης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στουρνάρα.
Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή:
Τι προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται, εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.
Η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει, καθώς με το άρθρο 142, παράγραφος 6, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.
Τον περασμένο Νοέμβριο (7/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.
Το νομικό τμήμα κλήθηκε να ερμηνεύσει τον όρο «όμοια πρόταση» τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση.
Η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής: