Σήμερα τίθενται προς συζήτηση αλλά και προς ψήφιση οι τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης για να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δις.

Με τις τροπολογίες προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων από την έναρξη του 2017. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει να βρεθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ισοδύναμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι δεν θα επιστραφεί αναδρομικά από συνταξιούχους που το έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

Με τροπολογία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για αυτοαπασχολούμενους, καθώς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση, όπως ίσχυε.

Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον:

– Αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Βάσει της σχετικής τροπολογίας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.

– Αυξάνεται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης