Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ώρες για την απαίτηση της γερμανικής πλευράς να δημιουργηθεί Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπου θα εκχωρηθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.
Τελικά, όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά υπέκυψε στις πιέσεις και δέχθηκε τη δημιουργία του, με τον όρο να εδρεύει στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο, που επιθυμούσαν οι δανειστές.
Το zougla.gr σας παρουσιάζει μεταφρασμένο το εδάφιο της συμφωνίας που καθορίζει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας του Ταμείου:
Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να λάβουν τις παρακάτω δράσεις:
– Να αναπτύξουν σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αυξημένη διαχείριση. Τα πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σ’ ένα ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μεθόδων. Η ρευστοποίηση των αγαθών θα αποτελέσει μία από τις πηγές για τις προγραμματισμένες πληρωμές του νέου δανείου του ESM και θα παράσχει καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου προγράμματος, σύμφωνα με τον στόχο που ετέθη, ένα ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δις θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και λοιπών οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Επιπλέον, 12,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε επενδύσεις.
Το Ταμείο θα εδρεύει στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές Αρχές, υπό την επίβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών, εξέλιξη που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, σε συμφωνία με τους θεσμούς και βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, μία νομοθετική εργαλειοθήκη πρέπει να υιοθετηθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και επαρκείς τιμές πώλησης, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΑΣΑ και τα πρότυπα διοίκησης των κρατικών επιχειρήσεων.