«Στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή, συμβαίνουν σημαντικά πράγματα που ούτε εσείς οι δημοσιογράφοι μπορείτε να φανταστείτε, ούτε έχετε προβλέψει στα άρθρα σας», ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καλύπτοντας με ένα πέπλο μυστηρίου το ήδη ομιχλώδες τοπίο, όπως διαμορφώθηκε έπειτα από το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ολιγοήμερη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και αναδιάρθρωση του χρέους.
Η νέα πρόταση Τσίπρα, ο χρησμός Γιούνκερ και η ελπίδα Σουλτς συνθέτουν το σκηνικό των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων ωρών
Ο διττός χρησμός του Γιούνκερ γέννησε νέες απορίες, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η ολιγόλεπτη συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ, χωρίς να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα.
Δίπλα στον… ποιητή Γιούνκερ, έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για ιστορικές εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξεύρεση λύσης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητά αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιάννης Δραγασάκης, αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η ελληνική πλευρά απέστειλε νέα πρόταση έξι σημείων προς τους εταίρους, με στόχο την άμεση επίτευξη συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, μιλώντας στην εφημερίδα «Times», αποκάλυψε ότι η Αθήνα αναζητεί τρόπο να ακυρώσει το δημοψήφισμα, δεδομένης της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόζεφ Μουσκάτ είπε χαρακτηριστικά πως υπήρξε «μία προσφορά και μία συμφωνία για τα προαπαιτούμενα».
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα «μείζον σοκ στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ».
Ομπάμα: Αφού εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθεί λύση, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν άμεσα από το ελληνικό ζήτημα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αναλυτές εκτιμούν ότι το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ δείχνει μια στροφή στη στάση της Αμερικής σχετικά με την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης άμεσα, με αμφότερες υποχωρήσεις.
Αν και μικρή, η αναφορά αυτή του Ομπάμα για τις αγορές, καταδεικνύει μια ουδέτερη και ενδεχομένως αδιάφορη στάση εκ μέρους της Αμερικής στις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
«Οι αγορές έχουν ως τώρα αξιολογήσει κατάλληλα τους κινδύνους που διαβλέπουν» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται από τη 1.00 τα ξημερώματα εκτός προγράμματος. Μετά και τη μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, η Αθήνα παραμένει και επίσημα χωρίς χρηματοδότηση, καθώς… ανεπίσημα, η χώρα δεν έχει λάβει οικονομική ενίσχυση τους τελευταίους 10 μήνες.
Τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος δημοσιοποίησε, εξάλλου, με τον πλέον επίσημο τρόπο ο EFSF, μέσω ανακοίνωσής του:
Ωστόσο, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, η μη πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει εκ νέου, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να αποφασίσει τι… μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η μετάφραση:
«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM
Aγαπητοί πρόεδροι,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτό,
– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μίας διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».
Διαβάστε επίσης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης