Bόμβα στις διαπραγματεύσεις έριξαν οι «Financial Times», αποκαλύπτοντας παράλληλα τον νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.
H εφημερίδα αναφέρει ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να δώσουν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2013.
Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης εβδομάδας. Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται οι «FT», ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε το διοικητικό συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι χωρίς αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, το Ταμείο θα αναγκαζόταν να παρακρατήσει τα 3,6 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιό του στα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα.
Ο κ Τόμσεν τόνισε ότι το ΔΝΤ δείχνει ευελιξία στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, αλλά πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.
Αξιωματούχοι είπαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον Πολ Τόμσεν και τόνισε στο ΔΣ ότι η διαδικασία έγκρισης δεν θα πρέπει να γίνει τσαπατσούλικα («quick and dirty»).
Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου δηλωσε στους «Financial Times»: «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι που το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει, χωρίς ουσιαστικά να παραβεί τους δικούς του κανόνες». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του συμβουλίου πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα «μια πρόταση take it or leave it», αλλά το προσωπικό του Ταμείου δήλωσε ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να καταστρώσουν ένα τέτοιο σχέδιο. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο 2013, όταν στην κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης με την προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση μη αποδοχής του, η χώρα θα έχανε την υποστήριξη της ΕΚΤ.
Την ιδέα να παρουσιαστεί το ζήτημα στις ελληνικές αρχές όπως είχε γίνει τότε στην Κύπρο φαίνεται να «βλέπουν με καλό μάτι» κάποιοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του ΔΝΤ που συμμετείχε στις συνομιλίες.
«Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ.Τσίπρας θα θέσει το τελεσίγραφο διάσωσης σε δημοψήφισμα» αναφέρουν οι «Financial Times» και καταλήγουν: «Πάντως, ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες τόνισε ότι ιδέα του “take it or leave it” ήταν μόνο μία από τις πολλές ιδέες που συζητούνται ανεπισήμως ως ένας τρόπος για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία».
Διαβάστε επίσης: