Η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση λύσης ή την οριστική ρήξη στην ελληνική κρίση έχει ξεκινήσει, με τα βλέμματα να στρέφονται στις Βρυξέλλες και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα.
Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν
Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική, καθώς οι πιστωτές δείχνουν να έχουν άλλα σχέδια, περιμένοντας να δουν πρώτα έργα από την ελληνική κυβέρνηση και μετά να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα περιλαμβάνουν ακόμα και ελάφρυνση του χρέους.
Guardian: «Εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος»
Η κυβέρνηση παραμένει με την πλάτη στον τοίχο και, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», δεν αποκλείεται το σενάριο μιας εξάμηνης παράτασης με επαρκή χρηματοδότηση για τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις (δόσεις ΔΝΤ και ομόλογα ΕΚΤ) ως αντάλλαγμα σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.
Την εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος και τη σταδιακή εκταμίευση έως και 18 δισ. ευρώ προβλέπει η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian»Με τη διαφορά στο δημοσιονομικό κενό να διαμορφώνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ μεταξύ Αθήνας-πιστωτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 0,8 – 1% για το 2015 και εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν έντονη δυσαρέσκεια σε μερίδα του κυβερνώντος κόμματος. Νέοι φόροι, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, αλλά και «ψαλίδι» των υψηλότερων συντάξεων, περιλαμβάνονται στο ελληνικό πακέτο που εστάλη στην Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Guardian».
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η πρόταση των πιστωτών που θα παρουσιαστεί σήμερα περιλαμβάνει υπόσχεση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει μετά το τέλος του δεύτερου εξαμήνου. Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί από Ε.Ε. και ΔΝΤ, καθώς και τα 10,9 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται στον EFSF, τα οποία προβλέπεται να εκταμιευτούν άμεσα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή χρεών προς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ΕΚΤ.
Εδώ και αρκετό καιρό είναι ξεκάθαρο πως οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε μια σειρά σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε συνεχή αναθεώρηση των «κόκκινων γραμμών» της.
Κομισιόν: Πρόταση ελήφθη
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος παραμένουν τόσο η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% όσο και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά (παρά την πρωινή διάψευση Καμμένου μέσω Twitter). Παράλληλα, προβλέπεται έκτακτη εισφορά για τις εταιρείες που έχουν καθαρά κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω, και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από 30.000 ευρώ.
Επιπλέον, φαίνεται να έχει κλειδώσει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ ερώτημα παραμένει αν τελικά θα υπάρξει υποχώρηση σε συντάξεις ή το «ψαλίδι» σε αυτόν τον τομέα θα αντικατασταθεί από την αύξηση της φορολογίας σε κάποια προϊόντα – υπηρεσίες ή θα αντισταθμιστεί μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
Μήνυμα Μέρκελ-Ολάντ: Πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο
Η «Μεγάλη Δευτέρα» της διαπραγμάτευσης αρχίζει στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, με τον Αλέξη Τσίπρα να σφυγομετρεί αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σε αυτήν τη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, αρχίζει η «Μεγάλη Δευτέρα» της διαπραγμάτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να σφυγομετρεί αντιδράσεις στις ΒρυξέλλεςΑκολουθεί στις 13.30 ώρα Ελλάδας το Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς. Μερικές ώρες αργότερα, στις 20.00, στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν σε πολιτικό επίπεδο οι θέσεις της Ελλάδας, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ζητούν να βγει λευκός καπνός σήμερα, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα».
Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την Κυριακή, ανέφεραν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι απαιτείται πρώτα μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ -δηλαδή τους τρεις θεσμούς- προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Από τη μεριά του, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι «η συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή» και ότι «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα και στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη». Δεν παρέλειψε, ακόμη, να σημειώσει ότι «οι Έλληνες πρέπει να είναι έτοιμοι να μας δείξουν αξιόπιστα τα απαραίτητα επόμενα βήματα προς μια Ελλάδα που θέλει μεταρρυθμίσεις».
Τα μέτρα
Όσον αφορά στα μέτρα που βρίσκονται υπό συνεχή επεξεργασία αφορούν:
- στην ύπαρξη τριών κατηγοριών συντελεστών ΦΠΑ, με διατήρηση των φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή και των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο 13%
- στην επιβολή φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα και σκάφη – ειδικότερα, στην αύξηση φόρου στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και την άνοδο από το 10% στο 13% του φόρου για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών
- στην πρόταση για επιβολή σε κέρδη 500.000 ευρώ και άνω διετούς έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με συντελεστή 12%. Προτείνεται και αύξηση από το 26% στο 29% για τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ (450 εκατ. ευρώ για το 2016).
Παράλληλα:
– επιδιώκεται η άμεση/ταχύτερη περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αντί για σταδιακή από το 2016 της αρχικής πρότασης, όπως και πιθανές παρεμβάσεις στα υψηλά εφάπαξ-επικουρικές καθώς και ενοποίηση ταμείων.
– προωθούνται περικοπές αμυντικών δαπανών 200 εκατ. ευρώ και εξοικονομήσεις 138 εκατ. ευρώ από τον φαρμακευτικό κλάδο
– επιβάλλονται νέες κλίμακες έκτακτης εισφοράς, από 0,7% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ, και τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
– αυστηροποιούνται τα πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα
Επιπλέον, τα νέα μέτρα που προτείνονται από την Αθήνα προβλέπουν:
- αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή
- εισπρακτική ρύθμιση συμβιβασμού για τις φορολογικές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει δικαστικά
- μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καύσιμων
- αξιοποίηση του καταθεσιολογίου για τα έτη 2000-2014 προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα
- συνεργασία με ξένες Αρχές για την αποκάλυψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.
Εξαντλείται η ρευστότητα
Την ίδια στιγμή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Τρίτη θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για τις τράπεζες.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε έκτακτη σύσκεψη με υψηλόβαθμους τραπεζίτες προειδοποίησε για τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση ενός «ναυαγίου» με τους Ευρωπαίους εταίρους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία ανέφερε στο BBC ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.
Το Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις της τάξεως του 1 δις ευρώ. Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 11.30, με αντικείμενο την παροχή πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα θα εξασφαλίζεται όσο υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με τους θεσμούς. Από τη μεριά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ανέφερε σε δηλώσεις του την Κυριακή ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά και χωρίς προβλήματα αυτήν την εβδομάδα».
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας, Κώστας Ιερίδης