Στη δίνη του κυκλώνα των μνημονίων βρίσκεται επί σειρά ετών η Ελλάδα και ως φαίνεται ο «χορός» στους ρυθμούς της λιτότητας θα συνεχιστεί για πολύ… Έτσι, έπειτα από τις ανακοινώσεις για το νέο μνημόνιο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ έναν επιπλέον γύρο περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιονομικών μέτρων κ.οκ., εγκλωβισμένη σ’ έναν φαύλο κύκλο που «πνίγει» την ελληνική οικονομία.
Το «Μνημόνιο 3» επισκιάζει κάθε νέα προσπάθεια επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην ΕλλάδαΤο «Μνημόνιο 3» επισκιάζει κάθε νέα προσπάθεια επιχειρηματικών εγχειρημάτων και πλέον τα μέτρα που προβλέπει έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί. Το συμφωνητικό περιγράφεται σε 41 σελίδες και σε αυτό καταγράφονται οι νέες υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα, τα οποία στην πλειονότητά τους θα δοθούν για την αποπληρωμή των δανεικών.
Βάσει των όσων αναφέρονται, οι στόχοι είναι οι εξής:
- Επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
- διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
- στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
- δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους με αποδοτική Δημόσια Διοίκηση.
Το μνημόνιο έχει εγκριθεί και τυπικά από τον ESM ως προαπαιτούμενο για την «ένεση» ρευστότητας των 7,5 δις ευρώ, δόση η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Βαρύς ο λογαριασμός
Τα νέα μέτρα του «συμπληρωμένου» μνημονίου ανέρχονται σε 5,6 δις ευρώ έως το 2018 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον «κόφτη» ο οποίος δεν υποκαθιστά τη μόνιμη και εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών.
Στο συμπληρωματικό μνημόνιο περιλαμβάνεται και ο «κόφτης» δαπανών, ο οποίος δεν υποκαθιστά τη μόνιμη και εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών
«Καμπανάκι» από την Κομισιόν
Την ίδια ώρα η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους πέντε κινδύνους που απειλούν την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.
• Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
• Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
• Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls).
• Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά «την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης».
«Καυτό φθινόπωρο»
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα πανηγύρια από το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης -ύψους 7,5 δις ευρώ- συνεχίζονται, την ώρα που η κατάσταση στην οικονομία γίνεται όλο και πιο σκληρή.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν… ψίχουλα τα συγκεκριμένα ποσά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη λογική της… στάσης πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει εδώ και μήνες το Δημόσιο
Κι όλα αυτά, ενώ τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα κληθεί να ανοίξει τα εργασιακά, την ώρα που οι προτάσεις των δανειστών για τις «μεταρρυθμίσεις» στον συγκεκριμένο τομέα διαμορφώνουν ένα καθεστώς που παραπέμπει σε εργασιακό Μεσαίωνα.
Διαβάστε εδώ το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο
Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων