«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα», αλλά «η εκτεταμένη δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν οδηγήσει σε υψηλό κόστος την κοινωνία, κάτι που αντανακλάται στη μείωση των εισοδημάτων και την εξαιρετικά υψηλή ανεργία». Τα παραπάνω επισημαίνει το ΔΝΤ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μεγάλα κόστη προσαρμογής καθώς και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την τελευταία έκθεση του άρθρου 4, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κρίση εμπιστοσύνης στα μέσα του 2015.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί από τότε, καθώς οι Αρχές ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής που υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
H έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος και προτείνει μια σειρά μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί διαφορετικά, όπως τονίζεται, θα χρειαστούν δραστικά πρόσθετα μέτρα.
Παράλληλα, το Ταμείο διαπιστώνει τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα τη μείωση των συντάξεων, την αναποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, τους αδύναμους ισολογισμούς των τραπεζών και τις δομικές ακαμψίες.