Ανατροπή της κυρίαρχης εικόνας κατά τους τελευταίους μήνες που ακολούθησαν τις διπλές εκλογές καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Ανοικτής Διαδικτυακής Ψηφοφορίας που δημοσιεύει η zougla.gr. Η έρευνα διεξήχθη από την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα. Στην ψηφοφορία μεταξύ των 8.000 ατόμων που αποτελούν την Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας συμμετείχαν 1.276 ψηφοφόροι.
Στο διάστημα από την Πέμπτη έως και την Τρίτη δύο ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που εκ των πραγμάτων έπαιξαν μεγάλο ή μικρό ρόλο στην διαμόρφωση της ψήφου των συμμετεχόντων.
Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ ενώ το δεύτερο στοιχείο αφορά την πολιτική κρίση στους κόλπους των Ανεξαρτήτων Πολιτών.
Η εικόνα που προκύπτει πάντως καταδεικνύει την τάση ενίσχυσης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται πως καταβάλλουν το τίμημα των εσωτερικών τους διαφωνιών. Πτώση σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και μικρή αύξηση το ΚΚΕ. Πολύ χαμηλά αλλά με μία ανεπαίσθητη τάση ανόδου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Χρυσή Αυγή παγιώνεται στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό. Με λίγα λόγια, το κόμμα που καταγράφει την πλέον σημαντική απώλεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας με εκείνα της προηγούμενης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την zougla.gr τον περασμένο Οκτώβριο.
Πολιτικό Κλίμα
Οι πρώτες ερωτήσεις αυτής της έρευνας αποσκοπούν στην καταγραφή του πολιτικού κλίματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι στο ερώτημα για το εάν ή όχι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ έχει διασφαλιστεί, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το ζήτημα έχει λήξει και πως η χώρα παραμένει στη ζώνη του ευρωπαϊκού νομίσματος. Το 42% δηλώνει ωστόσο πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό σκεπτικιστών που καταδεικνύει πως η λεγόμενη σταθερότητα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει επιτευχθεί. Μόνον ένα 1% δηλώνει «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ».
Οι απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα δείχνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια πως οι πολίτες εξακολουθούν να επιβιώνουν σε καθεστώς πλήρους οικονομικής ανασφάλειας αλλά και πως θεαματικές και επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις ή ενέργειες, όπως η εκταμίευση της δόσης δεν επαρκούν για την αλλαγή του κλίματος. Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει πως υφίσταται ακόμη το ενδεχόμενο πτώχευσης και μόνον το 30% θεωρεί πως ο κίνδυνος έχει παρέλθει.
Τον ίδιο σκεπτικισμό και απαισιοδοξία εκφράζουν και οι απαντήσεις στο τρίτο ερώτημα που αφορά την προσδοκία εξόδου από την κρίση. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η έξοδος από το τούνελ θα συντελεστεί σε δέκα χρόνια από σήμερα. Το 26% βλέπει την έξοδο από το τούνελ σε πέντε χρόνια, το 11% σε τρία χρόνια και μόνον το 4% σε ένα χρόνο από σήμερα.
Πολιτικό Σύστημα
Το επόμενο ερώτημα αφορά την άποψη των πολιτών για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το εάν δηλαδή η κοινωνία θεωρεί πως τα υφιστάμενα κόμματα θα επιβιώσουν της κρίσης ή αντιθέτως ότι θα δώσουν την θέση τους σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, το 72%, θεωρεί πως τα σημερινά κόμματα θα αντικατασταθούν από νέους σχηματισμούς. Μόνον το 28% βλέπει τα σημερινά κόμματα να επιβιώνουν.
Το επόμενο γράφημα καταγράφει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες. Το 41,2% διακατέχεται από οργή. Το 31,3% από απογοήτευση. Το 23,1% διακατέχεται από ανασφάλεια και μόνον το 2,7% είναι αισιόδοξο. Σχεδόν δεν ανιχνεύεται το ποσοστό του 0,5% που δηλώνει ικανοποιημένο.
Η επόμενη ερώτηση καταμετρά τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Κυβέρνηση. Το 43% δηλώνει απερίφραστα πως δεν τρέφει καμία εμπιστοσύνη στο παρόν κυβερνητικό σχήμα. Το 27% δηλώνει πως εμπιστεύεται ελάχιστα την κυβέρνηση. Το ίδιο ποσοστό δηλαδή 27% εμπιστεύεται σε αρκετό βαθμό το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα ενώ μόλις το 2% δηλώνει πως είναι απόλυτα ικανοποιημένο.
Πολιτικό σκηνικό
Η αμέσως επόμενη ερώτηση αφορά το ζήτημα που έχει ανακύψει και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι ή δεν είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει; Στο ερώτημα αυτό το 75% των πολιτών φέρεται να είναι πεπεισμένο πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως είναι σήμερα δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει ενώ μόνον το 14% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία.
Ως προς την καταλληλότητα τώρα των πολιτικών αρχηγών για να κυβερνήσουν την χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος με 26,2%, ακολουθούμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται αρκετά πίσω, με ένα 12,1% ενώ στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής με ένα 5,6%. Ωστόσο για άλλη μία φορά την μερίδα του λέοντος λαμβάνει ο «Κανένας» με ένα εντυπωσιακό 29.1% ενώ η επιλογή «Άλλος» λαμβάνει ένα 10,7%.
Αν ζητήσει κανείς τώρα από τους ψηφοφόρους να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε κατά την γνώμη τους να έχει ένας «Άλλος» υποψήφιος να κυβερνήσει, οι πολίτες απαντούν ως εξής: Το 23,4% επιθυμούν ο άλλος να είναι επιχειρηματίας. Το 20,4% να είναι πολιτικός. Το 15,6% να είναι πανεπιστημιακός. Το 15,1% να είναι επαγγελματίας και το 14,9% να είναι επιστήμονας. Δείτε τις επιλογές των ψηφοφόρων στον πίνακα που ακολουθεί.
Παράσταση Νίκης
Η εικόνα που αυτήν την στιγμή επικρατεί στην κοινωνία είναι πως σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την αμέσως επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε την πρώτη θέση. Αντιθέτως μόλις το 35,4% των ψηφοφόρων θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να έλθει πρώτο κόμμα.
Πρόθεση Ψήφου
Σε αντίθεση με το προηγούμενο γράφημα, οι ψηφοφόροι θα έδιναν το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή και μάλιστα με ένα ποσοστό της τάξης του 22.5%. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε ένα 17,7%, ποσοστό πολύ μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, την στιγμή μάλιστα πους οι επιπτώσεις της κρίσης αλλά και τα αποτελέσματα από την υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου αποτελούν μία τρέχουσα πραγματικότητα.
Στην τρίτη θέση, η Χρυσή Αυγή με 14,7% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πληρώνουν το τίμημα και κατρακυλούν στο 5,4%. Πολύ χαμηλά η ΔΗΜΑΡ με ένα 2,3%. Το ΠΑΣΟΚ στο 4,5% και το ΚΚΕ ελαφρά ενισχυμένο φθάνει το 4,9%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν δείχνουν για την ώρα να πλησιάζουν το 3% για να έχουν ελπίδες εισόδου στη Βουλή.
Το παρακάτω γράφημα συγκρίνει τα αποτελέσματα της τρέχουσας Ψηφοφορίας με την προηγούμενη που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2012.