Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θρίλερ με την διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών συνεχίζεται αμείωτο. Όπως έγινε γνωστό αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε, Παρασκευή, τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πλειστηριασμοί, ισοδύναμα, 100 δόσεις και γενόσημα αποτελούν τα αγκάθια για την εκταμίευση των 2 δισ.Ο λόγος; Το γεγονός ότι η απόσταση Αθήνας-δανειστών παραμένει μεγάλη και μάλιστα όχι σε ένα αλλά σε πέντε θέματα. Ανοικτά παραμένουν ως αυτή την ώρα τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας («κόκκινα» δάνεια), τα κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα γενόσημα στα φάρμακα και το αγγελιόσημο.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να προσέλθει στην τηλεδιάσκεψη με το κουαρτέτο – η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη – με μια νέα συμβιβαστική πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση οπισθοχωρεί σε δύο σημεία που αφορούν τα κριτήρια ένταξης στο νόμο Κατσέλη: Ως προς το ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ τώρα διαβουλεύεται για τις 32.000 ευρώ και ως προς το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, από τις 200.000 ευρώ τώρα προτείνει τις 180.000 ευρώ.

Εφόσον δεν υπάρξει λύση στην τηλεδιάσκεψη απόψε, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει νέο γύρο επαφών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με αξιωματούχους της ευρωζώνης εντός του Σαββατοκύριακου -πιθανόν και με τον Γιούνκερ- ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup από το οποίο η Αθήνα ευελπιστεί να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης-ανάσα των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «δείχνει» ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτη και η συμφωνία μόνο θέμα χρόνου δεν θα πρέπει να θεωρείται, παρόλο που, την Πέμπτη, η Βουλή ενέκρινε το νέο πακέτο προαπαιτουμένων με 153 ψήφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης