Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών«Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

«Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ




Τσίπρας σε Λαβρόφ: Να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τη Ρωσία

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Παυλόπουλο, λίγο μετά τις 10.30, ο κ. Λαβρόφ πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση να συνεχιστεί η πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο ΥΠΕΞ. «Η παρουσία σας σηματοδοτεί την αναγκαία διατήρηση του διαλόγου, για να προχωρήσουμε σε συνθήκες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε, πέραν της ανάγκης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, μας απασχολεί η ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Βιώσιμη λύση δεν νοείται με συνέχιση της παραμονής στρατευμάτων κατοχής στο νησί» τόνισε.

«Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως είμαστε σε μια περίοδο με παράλληλες προκλήσεις, το προσφυγικό, την τρομοκρατία και πρέπει να αναζητήσουμε συνολικές λύσεις μέσα από τον διάλογο» συμπλήρωσε.

«Φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισε πως στο διμερές εμπόριο υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα (εμπάργκο), αλλά γίνονται συζητήσεις για τους τρόπους που θα ξεπεραστούν.

«Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό γίνονται συζητήσεις» πρόσθεσε.

«Βεβαίως και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες και τους εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή» ανέφερε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Και στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα βάσει ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ρωσική πλευρά είναι «προσηλωμένη στις απαραίτητες αρχές του Κυπριακού και ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσής του, ενώ είναι και κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο:

Πηγή φωτό: Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ- ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης