του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σκηνικό πόλωσης, 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, τα κόμματα επιχειρούν να δώσουν το στίγμα τους, φιλοδοξώντας να εντάξουν στους κόλπους τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Η πόλωση ευνοεί ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, ενώ συμπιέζει δραματικά τα μικρότερα κόμματα.

Στη Νέα Δημοκρατία αισιοδοξούν ότι συσπειρώνεται η κομματική τους βάση και μικραίνει η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν δε ότι οι ανοικτές πλέον απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ταρακουνήσουν μέρος των ψηφοφόρων που θέλουν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας προς τη συγκυβέρνηση. Επιδιώκουν επίσης να εκμεταλλευτούν τα «φάλτσα» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιτείνουν την ανησυχία της κοινής γνώμης για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου, από την άλλη πλευρά, εκτιμούν ότι η αδυναμία της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτυπώνει απλώς την αίσθηση της κοινής γνώμης για ανάγκη αλλαγής της πολιτικής κατάστασης. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή, ότι είναι επί θύραις η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρούν να μειώσουν τα «φάλτσα» που δίνουν μια κακή εικόνα προς τα έξω για την συνοχή του κόμματος. Πάντως στις δημοσκοπήσεις είναι παγιωμένο ένα προβάδισμα τουλάχιστον 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ/ Δημοκρατική Παράταξη

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ιδρύσει κόμμα. Με την ανακοίνωση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιώργου Φλωρίδη, ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν να απευθυνθούν στο ακροατήριο των «μεταρρυθμιστών» της ελληνικής κοινωνίας.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται ο Γιώργος ΦλωρίδηςΜε τον πρώην υπουργό ως επικεφαλής σηματοδοτείται επίσης η έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως λένε στη Χ. Τρικούπη. Με τη συμμετοχή προσώπων όπως το μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ Κυριάκου Πιερρακάκη συμβολίζεται η ανανέωση και απομένουν πλέον η σηματοδότηση της «ενότητας του ΠΑΣΟΚ» πιθανόν με την τοποθέτηση κάποιου ιστορικού στελέχους του Κινήματος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που θα είναι ένα μείγμα από 7 άνδρες και 5 γυναίκες. Έχουν πέσει ονόματα όπως του Κώστα Λαλιώτη που όμως δεν είναι γνωστό αν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη. Στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν επίσης και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως οι πρώην υπουργοί Αθ. Τσαυτάρης και Ευ. Λιβιεράτος ή η γγ του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.

Ως προς τη στάση έναντι του νεοσύστατου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, στη Χ. Τρικούπη επικαλούνται δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη για την τρίτη θέση με ποσοστά 5,5% – 7%, ενώ το κόμμα Παπανδρέου παλεύει να μπει στη Βουλή μ’ ένα ποσοστό της τάξης του 2-3%. Ωστόσο, άλλες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πολύ πιο πάνω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Όλες σχεδόν, πάντως, αναγνωρίζουν ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό το κόβει από το ΠΑΣΟΚ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φροντίζει να μην εστιάζει ιδιαίτερα στην κίνηση Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα προκειμένου να περιορίσει τη «ζημιά» στα ποσοστά της παράταξής τουΟ Ευάγγελος Βενιζέλος, στις ομιλίες του, απαξιώνει την κίνηση και τον πρώην πρωθυπουργό και φροντίζει να κάνει μικρές αναφορές στην κίνηση διάσπασης του κεντροαριστερου χώρου, ώστε να μη μεγιστοποιήσει την κίνηση.

Ως επιχείρημα χρησιμοποιεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να εμφανιστεί αντιμνημονιακός και διασπά την παράταξη, χωρίς να έχει ουσιαστικές διαφωνίες. Επιπλέον, επικαλείται ιστορικά στελέχη του Κινήματος (Λαλιώτης) τα οποία έσπευσαν να καταδικάσουν την ίδρυση νέου κόμματος, αλλά και τις δικές του προσπάθειες που -όπως είπε- έκανε μέχρι τελευταίας στιγμής να μεταπείσει τον πρώην πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος έχει να επιδείξει κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τη Φώφη Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οι οποίοι παρέμειναν στο κόμμα καταδικάζοντας την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Σταθερή στο ΠΑΣΟΚ η Γκερέκου

Παρά τις φήμες που την ήθελαν είτε να συμπαρατάσσεται με το νεοσύστατο κόμμα Παπανδρέου ή ακόμη και να κατεβαίνει ως υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία, η Αντζελα Γκερέκου, ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ.

«Δε θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα αυτήν τη διαδρομή, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα. Έχω το χρέος να τιμήσω την παράταξη που με ανέδειξε και, κυρίως, τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύτηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο χρόνος θα δικαιώσει αυτήν την προσπάθεια. Ενώνω τις δυνάμεις μου με εκείνες όσων ασπάζονται την ανάγκη για έναν ισχυρό τρίτο πόλο, με αναβαθμισμένη θέση σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής» ανέφερε σε δήλωσή της.

Το κόμμα Παπανδρέου

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, αντιτείνουν ότι το ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Βενιζέλου έπαψε να υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες του κινήματος και έγινε παρακολούθημα της ΝΔ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει πως δεν είναι διασπαστής του ΠΑΣΟΚ και επικαλείται ως παράδειγμα τον πατέρα του, Ανδρέα και την απόφασή του να μην παραμείνει στην Ένωση Κέντρου το 1974Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως δεν είναι διασπαστής αλλά λυτρωτής και επικαλείται τον Ανδρέα Παπανδρέου που το 1974 δεν εισάκουσε όσους έλεγαν να παραμείνει στην Ένωση Κέντρου, αλλά έφτιαξε νέο κόμμα.

Στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, θα φιγουράρουν ονόματα όπως του Φίλιππου Πετσάλνικου και του Δημήτρη Ρέππα (Επικρατείας) του Θ. Μωραϊτη (Αιτωλοακαρνανία ή Β’ Αθήνας), των Φ. Σαχινίδη (Λάρισα) Συμών Κεδίκογλου (Εύβοια) Κώστα Τριαντάφυλλου (Χίο), Μιχάλη Καρχιμάκη (Β’ Αθήνας), Σωκράτη Ξυνίδη και Τσετίν Μάτατζι (Ξάνθη), Φραγκίσκου Παρασύρη, Γ. Σκουλά και Μανώλη Στρατάκη, (Ηράκλειο), Παντελή Τζωρτζάκη, Γρηγόρη Νιώτη (Β’ Πειραιά), Σπύρου Καρανικόλα (Α’ Αθήνας) και Άγγελου Τόλκα (Ημαθία). Επίσης στην Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να συστρατευτεί με το κόμμα Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.

Στα ψηφοδέλτια δεν θα κατέβουν ως υποψήφιοι -αλλά υποστηρίζουν το Κίνημα Παπανδρέου- ο Νίκος Σηφουνάκης που εξελέγη βουλευτής Λέσβου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Γιώργος Πεταλωτής που ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου. Τελευταία ακούγεται πάντως ότι ο Γ. Πεταλωτής «παίζει» για το ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
Κάτι τρέχει, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015, 13:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης