Το Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για συνομιλίες με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Ομπάμα στο τέλος της σκάλας και μαζί ανέβηκαν τα σκαλιά για να εισέλθουν στο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σας και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα… Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι. Ελπίζουμε πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό» τόνισε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή» δήλωσε από τη μεριά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι μία περίοδος προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να«Είναι αυτή η κατοικία σας;» ρώτησε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγο πριν από τον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης. Ελπίζω η ανάπτυξη να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και να φτάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση» επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τον ρόλο της χώρας μας στο προσφυγικό. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη συμπόνια και για τη συνεργασία που έχουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές» είπε.

«Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη δική μας συνεργασία θα συμβάλει για να βρεθεί δίκαιη λύση. Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα μετέφερε και πάλι τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στον ελληνικό λαό.

Κόκκινο χαλί, μπάντες, αγήματα και… πάνοπλοι πράκτορες στην Ηρώδου Αττικού

Η άφιξη Ομπάμα στο Προεδρικό ΜέγαροΣύμφωνα με το πρωτόκολλο, τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος και ακολούθησε η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ακολούθησε χειραψία του Αμερικανού προέδρου με τους κ.κ. Δ. Τζανακόπουλο, Ν. Βούτση, Ν. Κοτζιά και Ε. Τσακαλώτο.

Οι κ.κ. Ομπάμα και Παυλόπουλος είχαν μία πρώτη σύντομη συνομιλία την ώρα που περπάτησαν για να μπουν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

«Είναι αυτή η κατοικία σας;» ρώτησε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγο πριν από τον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες.

O διάλογος στο Προεδρικό Μέγαρο

«Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον σύντομο διάλογο του με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση του προσφυγικού και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ… Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση» είπε.

«Η ανθρωπότητα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης… Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια Ευρώπη ισχυρή. Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον» σημείωσε.

«Μας εμπνέει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θέλω να καταστεί σαφές, αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγούμενο για τις ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρούμε επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης» επεσήμανε. «Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα φέρνω τα χαιρετίσματα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι και θεώρησα ότι πρέπει να επισκεφτούμε μια σπουδαία χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Ομπάμα.

«Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά.. Ξεκινάει όμως μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα» υπογράμμισε.

«Η Ε.Ε. είναι κάτι καλό για όλο τον κόσμο. Ένα από τα μηνύματά μου είναι να ενθαρρύνω την ανάπτυξη και την ανάγκη να δίνεται ευκαιρία στους νέους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Σας συγχαίρω για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το προσφυγικό. Είναι σημαντικό να μη διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Όσον αφορά στην τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ευχαριστούμε για την προσφορά της. Εκτιμούμε τη συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία» επεσήμανε.

«Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία» κατέληξε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το 'κτήνος' περνά μπροστά από τη Βουλή

Αμερικανοί ακολουθούν τον Ομπάμα σε κάθε του βήμα

Στις 19.30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθήσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τον Αμερικανό πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

Η άφιξη στο «Ελ. Βενιζέλος» παρουσία Πάνου Καμμένου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10.30.

Τον κ. Ομπάμα υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη συνομιλία σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την υποδοχή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ σχημάτιζε στην άκρη μία μικρή γωνία, επειδή το προεδρικό αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε τελικά ένα μέτρο πιο πέρα από το σημείο που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο Ομπάμα παρέμεινε για λίγο στην πίστα του αεροδρομίου, συνομιλώντας με τον κ. Καμμένο, αξιωματούχους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.

Λίγη ώρα αργότερα επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα «κτήνος», προκειμένου να οδηγηθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης για ανάπαυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης