Έφτασε λίγο μετά τις 15:00 στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ και η σύζυγός του για επίσημη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία.
Μετά την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων ο Κινέζος πρωθυπουργός χαιρέτισε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις διακρατικές συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την τριήμερη παραμονή του Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί αναχώρησαν με προορισμό την πλατεία Συντάγματος προκειμένου ο πρωθυπουργός της Κίνας να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
O Λι Κετσιάνγκ, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes «υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων» και των «μεγαλύτερων προσβάσεων στις αγορές», την Παρασκευή το πρωί θα επισκεφτεί το λιμάνι του Πειραιά.
Εκεί όπου η Κινεζική COSCO με τις επενδύσεις της έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία του λιμανιού, αφού ολοένα και αυξάνονται οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις μεγάλων εμπορικών πλοίων – κοντέινερ.
Οι Κινέζοι είναι τόσο ικανοποιημένοι που σκέφτονται να επενδύσουν άλλα 200 εκατ. ευρώ μέσω της COSCO ενώ η συνεργασία της εταιρείας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επεκτείνεται. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αύριο το πρωί μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του αναμένεται να εγκαινιάσουν το πρώτο τρένο που θα μεταφέρει από το λιμάνι του νέου Ικονίου στην κεντρική Ευρώπη εμπορεύματα του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei.
Ο Κινέζος υψηλός προσκεκλημένος όμως θα επισκεφτεί και την Κρήτη κάτι που είχε χρόνια να συμβεί, πρωθυπουργός χώρας δηλαδή σε επίσημη επίσκεψη του, να ζητήσει να γνωρίσει και άλλα μέρη της Ελλάδας εκτός Αττικής. Θα τον συνοδεύσει ο Α. Σαμαράς ο οποίος θα τον ξεναγήσει στο Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Επίσκεψη εκτός Αθηνών πάντως θα πραγματοποιήσει και ο πρόεδρος της Κίνας ο οποίος θα έρθει στη χώρα μας στα μέσα Ιουλίου και επέλεξε να επισκεφτεί τη Ρόδο. Θα τον συνοδεύσει ο Κάρολος Παπούλιας.
Πέφτουν υπογραφές
Δεκαεννέα μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες θα υπογραφούν σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.
Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, θα υπογραφούν τα εξής:
– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
– Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δις. δολαρίων
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και της China Development Bank Corporation, αξία συμφωνίας 200 εκ. δολαρίων.
– Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.
– Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. Δολαρίων Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.
– Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ δολαρίων και 300εκ δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.
– Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων Diana Shipping Inc, με την ICBC, με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.
– Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.
– Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.
– Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. Δολαρίων.
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).
– Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.
– “CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT” μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.
– Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.
– Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.
– 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.
– Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. Δολάρια.
– “MESA VOUNOS” Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού – Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.