Στα αισθήματα φιλίας που τρέφει ο αιγυπτιακός λαός για τους Έλληνες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Η επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη σχέση φιλίας που ξεκινά από αρχαιοτάτους χρόνους και διαρκεί μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Αλ Σίσι.
«Αυτή η σχέση φιλίας δεν έχει καθόλου όρια. Μπορεί να διευρυνθεί και να εξαπλωθεί και να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της περιοχής αλλά και της Ευρώπης» πρόσθεσε και εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την υποστηρικτική θέση που παίρνει η Ελλάδα προς την Αίγυπτο.
Ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε έκανε επίσης λόγο για δύσκολους καιρούς, ενώ αναφέρθηκε και στις τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζει η ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου.
«Αυτή η τρομοκρατία μας απειλεί όλους και έχει επηρεάσει την περιοχή μας, έχει αναστατώσει όλη την περιοχή. Χρειάζεται συνεργασία και πολύ καλή επικοινωνία», τόνισε.
«Μαζί μπορούμε να καταστείλουμε την τρομοκρατία αλλά χρειάζεται συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά επιδίωξη της Αιγύπτου είναι να γίνει και οικονομική, με τη μορφή επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ.
Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.
Κατά την επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου, στόχος είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών και κατασκευών/υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Σίσι και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στις 19:30 το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.
Αύριο, Τετάρτη, στις 9:00 το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Θα ακολουθήσει στις 11:00 η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και από τους τρεις στα μέσα ενημέρωσης.