Το δρόμο για τη Βουλή πήραν οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε τις δύο μηνυτήριες αναφορές χωρίς καμία αξιολόγηση(αμελητί) στη Βουλή, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Άλλωστε, μόνο η Βουλή έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις για πρώην υπουργό. Σε βάρος του κ. Βαρουφάκη έχουν στραφεί με τις μηνυτήριες αναφορές τους ο πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» Απόστολος Γκλέτσος και ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατηγορώντας τον για τον τρόπο που ενήργησε στη διαπραγμάτευση, διακινδυνεύοντας τα εθνικά συμφέροντας αλλά και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Στην κίνηση αυτή προχώρησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι ήταν η μοναδική δυνατότητα που είχε για το θέμα του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Και αυτό μάλιστα, παρά τις πιέσεις που φάνηκε ότι ασκήθηκαν προς την κατεύθυνση της εισαγγελικής παρέμβασης, μέσω ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές πάντως εμφανίζονταν επιφυλακτικές να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, πλην αυτής που ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα και το νόμο.
Άλλωστε, διάχυτος ήταν ο προβληματισμός στον Άρειο Πάγο για το κατά πόσο μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αξιόποινη πράξη για τον κ. Βαρουφάκη όσον αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας του στο οικονομικό forum, στις 16 Ιουλίου σχετικά με το “plan B”. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως ο βασικός άξονας στην υπόθεση των χειρισμών του κ. Βαρουβάκη, είναι πολιτικός και οικονομικός με μειωμένο, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον το ποινικό ενδιαφέρον. Έτσι, επελέγη ως μόνη οδός για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ό,τι προβλέπεται ρητά από το νόμο, δηλ. η Βουλή.