Στη Μόσχα έφτασε τη Μ. Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά και τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Ρώσοι αξιωματούχοι, ενώ ο κ. Τσίπρας ανάρτησε λίγη ώρα αργότερα μια φωτογραφία από την άφιξή του στη Ρωσία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και σχολίασε: «Άφιξη νωρίτερα στη Μόσχα. Το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν».
Το πρόγραμμα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού αρχίζει στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη 13.00 θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσει μία ώρα.
Αμέσως μετά θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Δηλώσεις Πεσκόφ για το ελληνικό χρέος
H επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται να τηρεί αυστηρή στάση ως προς τις κυρώσεις σε βάρος της ΡωσίαςΤο ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις συνομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».
Ελληνική κυβέρνηση: Τι θα συζητήσουν Τσίπρας-Πούτιν
Θέματα διμερούς ενδιφέροντος θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ, θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής – πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας- Ρωσίας».
Παράλληλα οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν θα συζητήσουν ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.
Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού πρότζεκτ που προωθεί η Ρωσία, τον αγωγό Turkish Stream αλλά και της μερικής άρσης του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Σουλτς: Να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή γραμμή
H επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται να τηρεί αυστηρή στάση ως προς τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η Ελλάδα έχει απαιτήσει και έχει λάβει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Μπορούμε έτσι να ζητήσουμε και εμείς αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς, με έξοδο από τα κοινά αυτά μέτρα», δήλωσε ο Σουλτς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Muenchner Merkur.
Ο Σουλτς αναφέρει ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους αυτή στον Έλληνα πρωθυπουργό σε διάφορες συζητήσεις. «Θα πρέπει να βασίσει τις ενέργειες του στη Μόσχα σε αυτό. Είναι κάτι που η ΕΕ περιμένει (από τον κ. Τσίπρα) ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης χώρας-μέλους της ΕΕ».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άσκησε κριτική και στο ελληνικό αίτημα η Γερμανία να πληρώσει 278,7 δισ. ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις.
«Νομίζω ότι είναι αντιπαραγωγικό να μπλέκουμε αυτά τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα με την τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη του Βερολίνου ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει αντιμετωπιστεί σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα Τσίπρα στη Μόσχα
Το πρόγραμμα των επαφών του αρχίζει την Τετάρτη στις 10 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 13:00 θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσει μία ώρα.
Αμέσως μετά θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.
Την Πέμπτη 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (Sergey Naryshkin) τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Διαβάστε επίσης: