Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα, υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, με υπερφορολόγηση ωστόσο των συνεπών φορολογουμένων, λόγω της φοροδιαφυγής – ανέφερε σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλύπτοντας εμμέσως και παρατηρήσεις των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Καλογιάννη και Σ. Αναστασιάδη.

Στην παρέμβασή του, ο κος Σταϊκούρας συγκατέλεξε τη «σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης» ανάμεσα στους παράγοντες που ευνοούν την υλοποίηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2014, και παρατήρησε πως «στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 44,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 45,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας. «Είναι, όμως, επίσης αλήθεια, ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο: Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% (έναντι 21,4% στην Ε.Ε.), ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% (έναντι 39,3%), ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 23,1% στην Ε.Ε.).

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι «πραγματικοί» φορολογικοί συντελεστές (“effective tax rates”), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τα παραπάνω – επεσήμανε ο κος Σταϊκούρας – αποκαλύπτουν πως στην Ελλάδα υφίσταται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, την οποία η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υπολογίζει στο 23,6% του ΑΕΠ (έναντι 14,3% στην Ε.Ε.) και γι΄ αυτό η κυβερνητική προσπάθεια φιλοδοξεί να πετύχει τη μείωσή της κατά δύο τουλάχιστον, ποσοστιαίες μονάδες. «Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, είχε υποστηρίξει πως «οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι πλέον δυσβάσταχτοι για όλους τους πολίτες, κάτι που πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν του το υπουργείο Οικονομικών», ενώ ο ειδικός εισηγητής του κόμματος, Σάββας Αναστασιάδης, είχε τονίσει πως «η δήλωση του κυρίου υπουργού των Οικονομικών ότι η Ελλάδα φορολογεί χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εύστοχη, διότι θα έπρεπε να είχαν συγκριθεί και να είχαν συνδυαστεί και με τις κοινωνικές παροχές, αλλά και με τα εισοδήματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και άλλες παραμέτρους».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει πως «ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δίκιο πως ο μέσος όρος δεν είναι πολύ μεγάλος», προσθέτοντας ωστόσο πως «στη στατιστική ο μέσος όρος κρύβει πολλά όταν υπάρχουν άκρα» και πως «για τον μέσο Έλληνα, είναι πολύ μεγάλη η φορολόγηση».

Τη διαφορά ελληνικού και ευρωπαϊκού μέσου όρου στη φορολόγηση, επικαλέστηκε χθες για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, απαντώντας στην ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– «Ο φόρος στην ακίνητη περιουσία, αυξάνεται αφάνταστα κατά 40%, χωρίς αφορολόγητο όριο για τη μικρή ιδιοκτησία – και γίνεται ουσιαστικά δημευτικός» υποστήριξε στην ομιλία της η κα Νάντια Βαλαβάνη.

– «Μπορεί και πρέπει αυτήν την κρίσιμη περίοδο ο Έλληνας πολίτης, να πληρώνει λιγότερο φόρο περιουσίας απ΄ ό,τι ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης;» απάντησε ο Γιάννης Κουτσούκος. «Να συμφωνήσουμε πόση θα είναι η επιβάρυνση, αλλά να πούμε και ποιο θα είναι το απαλλασσόμενο ποσό. Γιατί το να λέει κάποιος ότι δεν πρέπει να πληρώνει κανένας, αυτό τουλάχιστον προσβάλλει τη νοημοσύνη, όσων γνωρίζουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης