Το έβαλε στα πόδια η Γκέι Μακ Ντούκαλ, ανεξάρτητη Εμπειρογνώμων του ΟΗΕ σε θέματα μειονοτήτων, μόλις είδε ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία, στη κρυφή συνάντηση που επεδίωξε με μέλη του φιλοσκοπιανού «Ουράνιου Τόξου» στην Έδεσσα, το απόγευμα της Κυριακής.
Στη συνάντηση, υπό πλήρη μυστικότητα, συμμετείχαν στελέχη του «Ουράνιου Τόξου», ανάμεσά τους και ο Παύλος Βοσκόπουλος, αλλά και ο αποσχηματισμένος από την Ελληνική Εκκλησία και καταδικασμένος από ελληνικά δικαστήρια για αντιποίηση αρχής Νικόδημος Τσαρκνιάς, που παρουσιάστηκε ως … «Επίσκοπος Αιγαιακής Μακεδονίας».
Συνολικά τα άτομα που συνάντησαν την Αμερικανίδα δικηγόρο και αξιωματούχο του ΟΗΕ, δεν ξεπέρασαν τα 20 και παρουσιάστηκαν ως μέλη της καταπιεσμένης «μακεδονικής» μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα.
Έδιωξαν τους Έλληνες δημοσιογράφους
Δημοσιογράφοι από τοπικές εφημερίδες που επιχείρησαν να παρακολουθήσουν την συζήτηση απομακρύνθηκαν με την δικαιολογία πως η συνάντηση είναι ιδιωτική. Τα αίματα άναψαν, όταν εικονολήπτες τοπικών τηλεοπτικών σταθμών επιχείρησαν να καταγράψουν την «ιδιωτική επίσκεψη».
Η κ. Μακ Ντούκαλ σηκώθηκε και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα, συνοδεία του Παύλου Βοσκόπουλου, δηλώνοντας εκνευρισμένα πως «εγώ δεν είμαι εδώ», προφανώς γιατί δεν ήθελε δημοσιοποίηση της επίσκεψής της στην περιοχή.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Λόγος της Πέλλας», Αναστάσιου Μπουλγούρη, για τους σκοπούς της επίσκεψής της, η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει, ζητώντας του παράλληλα να μην τη φωτογραφήσει.
Την ίδια ώρα πάντως, που η ίδια και τα μέλη του «Ουράνιου Τόξου» απαγόρευαν ελληνικά ΜΜΕ να καταγράψουν την «ιδιωτική» συνάντηση, μέσα στην αίθουσα βρισκόταν συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού «Α1» των Σκοπίων, που κάλυψε τη συνάντηση της αξιωματούχου του ΟΗΕ με τα μέλη της… «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας.
Ζητούν αναγνώριση μειονότητας, σχολεία και απογραφή
Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν στη Αμερικανίδα εμπειρογνώμονα και χάρτες της βόρειας Ελλάδας, με… σημειωμένες τις πόλεις και τα χωριά, που, σύμφωνα με το «Ουράνιο Τόξο», ζουν καταπιεσμένοι «Μακεδόνες». Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι ίδιοι ζήτησαν:
1. Να αναγνωρισθεί η ύπαρξη «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα,
2. Να ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση Σχολεία για την «Μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδας,
3. Να ληφθούν μέτρα για την διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων της μειονότητας και το σημαντικότερο,
4. Να προχωρήσει η Ελλάδα στην απογραφή της «Μακεδονικής μειονότητας» ώστε να κατοχυρωθούν νομικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι επιθυμούν την διατήρηση των σημερινών συνόρων.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ αγνόησε επιδεικτικά και στη Φλώρινα και στην Έδεσσα, να συναντήσει εκπροσώπους των τοπικών αρχών, όπως οι νομάρχες, προκειμένου να έχει σφαιρικότερη και όχι μονόπλευρη ενημέρωση, για τα ζητήματα που θέλησε να ενημερωθεί.
Τον ερχόμενο Μάρτιο το «πόρισμα»
Η κ. ΜακΝτούγκαλ επισκέφθηκε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και το νομό Φλώρινας. Τη Δευτέρα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αρνήθηκε να ανακοινώσει οποιαδήποτε από τα συμπεράσματά της, αλλά χαιρέτισε «τις ευκαιρίες που θα της δοθούν στους επόμενους μήνες, ώστε να συζητήσει λεπτομερώς τα προκαταρκτικά ευρήματά της με την κυβέρνηση της Ελλάδας».
Ερωτώμενη για τα κριτήρια που έχουν καθορίσει την έρευνά της, απάντησε ότι αυτά προσδιορίσθηκαν από τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα ερευνών που έχουν γίνει από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη χώρα μας.
Η ίδια, θα υποβάλει στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 2009, την έκθεσή της για την κατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Ερωτηματικά για το timing
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ και το πρόγραμμά της κατοχυρώνεται από το Σύμφωνο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο έχει υπογράψει και η χώρα μας. «Επισκέπτεται όποια μέρη επιθυμεί και όποιους επιθυμεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ερωτηματικά πάντως τίθενται, για την απόφαση της κ. ΜακΝτούγκαλ, να επισκεφθεί Θράκη και δυτική Μακεδονία, αν και αρχικός της στόχος ήταν να εξετάσει την κατάσταση των Ρομ στη χώρα μας.
Κύκλοι του ΥΠΕΞ θεωρούν δεδομένο πως η εθνικιστική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, θα αξιοποιήσει την επίσκεψη της Αμερικανίδας εμπειρογνώμονα στη βόρεια Ελλάδα, για να στηρίξει περεταίρω την επιχειρηματολογία περί «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας, ενόψει και των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για τη διευθέτηση της διαφοράς Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.