Η τρόικα προσανατολίζεται σε αισθητή χαλάρωση των συμπεφωνημένων όρων, θεωρώντας στο μεταξύ τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί ουτοπικούς, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η τριμερής αντιπροσωπεία θεωρεί τους στόχους ουτοπικούς επειδή το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι λοιπόν εκτιμάται ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί και προφανώς θα αναπροσαρμοστεί. Αλλά και τις επόμενες χρονιές όμως η τρόικα θα δεχθεί χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα, επειδή δεν θέλει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, ο στόχος για το 2016 θα διαμορφωθεί στο 1%, έναντι 2% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ενώ και για το 2017 θα τεθεί χαμηλότερος στόχος από το 3% που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 όπου ο στόχος έχει τεθεί στο 3,5%.

Πάντως, όπως σημειώνει το Spiegel, η δημοσιονομική αυτή «έκπτωση» θέτει εν αμφιβόλω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει στη νέα βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως η χαλάρωση των όρων, συμπεραίνει το περιοδικό, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το εάν τελικά η Ελλάδα χρειάζεται ένα κλασικό κούρεμα και όχι απλώς μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Χρεοκοπία «βλέπουν» οι περισσότεροι Γερμανοί

Στο νέο βαρόμετρο του ZDF η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ στις αρχές Ιουλίου το 52% προτιμούσε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα, πλέον το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 45%, με το 50% να τάσσεται πλέον υπέρ της παραμονής.

Το νέο πακέτο στήριξης πάντως φαίνεται να διχάζει τους Γερμανούς: το 48% το θεωρούν μάλλον καλό, ενώ το 49% μάλλον κακό. Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 71%, πιστεύουν ότι και με τη νέα βοήθεια η Ελλάδα δεν θα αποφύγει μακροπρόθεσμα τη χρεοκοπία.
Την ίδια ώρα το 22% χαρακτηρίζει τα συμπεφωνημένα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων πολύ σκληρά, το 50% τα θεωρεί σωστά ενώ το 20% όχι αρκετά σκληρά.

Ικανοποιημένοι είναι πάντως οι περισσότεροι Γερμανοί με το έργο του υπουργείου Οικονομικών. Το 74% πιστεύουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κάνει καλά τη δουλειά του». Αντίθετη άποψη έχει το 19%. Θετικά αξιολογεί το έργο της καγκελαρίου Α. Μέρκελ το 62% των ερωτηθέντων ενώ αρνητικά το 31%.
Πρωταγωνιστής η Ελλάδα

Στην ιστοσελίδα του Spiegel, εξακολουθούν να είναι ανηρτημένα πολλά θέματα που αφορούν στην Ελλάδα:

«Νίκη εν μέσω ήττας; Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στους Έλληνες πως μπορεί να τους σώσει».

«Συνέντευξη στο SPIEGEL με τον Wolfgang Schäuble ‘’Δεν υπάρχει γερμανική κυριαρχία’’». Με αφορμή τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας και τις απόψεις του υπουργού περί Grexit.

«Κυβερνητικός διχασμός. Η άποψη του Schäuble για Grexit θ΄τει τη Μέρκελ σε αμυντική θέση. Και απείλησε τις γερμανο-γαλλικές σχέσεις».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης