Σε μία έντονη λεκτική «μονομαχία» επιδόθηκαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νταβός της Ελβετίας.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι «σπόντες», τα «καρφιά» και τα υπονοούμενα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μία πλευρά, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για «υποχρεώσεις» που πρέπει να είναι σεβαστές και από την άλλη ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη «άμβλυνσης των μεγάλων ανισοτήτων στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστες τις αναφορές του κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα Επιπλέον, είπε ότι η Ευρώπη, δεν μπορεί να πάει μπροστά εάν δεν βάλει στην ατζέντα της την ανάπτυξη συνολικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστες τις αναφορές του κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κάποιος κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, ούτε όμως είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Καλύτερα να βρει τρόπο να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα σήμαινε άναμμα κεριού σε δωμάτιο με δυναμίτες.

Σχετικά με την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέτεινε ότι πρέπει να γίνουν και πιο «παραγωγικά».

«Στο θέμα αυτό δεν είναι μόνο το εργασιακό κόστος το κριτήριο. Υπάρχει σειρά κριτηρίων. Χαίρομαι που υπάρχει κοινή συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς στην Ελλάδα ώστε να μην έχουμε νέα, 13η μείωση στις συντάξεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To μήνυμα Σόιμπλε

Νέο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε το Βερολίνο για την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιοΟ υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέστειλε το πρωί της Πέμπτης νέο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», απαντώντας έτσι στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» στο Νταβός, ο Γερμανός πολιτικός αποκάλυψε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο η επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ για το αντίθετο τον ανάγκασε να υποχωρήσει και να δεχτεί την εμπλοκή του Ταμείου στα μνημόνια.

«Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία…Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε… Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, παραφράζοντας το σλόγκαν της προεκλογικής καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον το 1992, «είναι η οικονομία, ανόητε».

Η θέση του πρωθυπουργού


«Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ». «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί πως θα μοιραστούμε το βάρος» είπε.

«Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει… Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ»​ τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης ΤσίπραςΣτην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση: η οικονομική κρίση από την οποία δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει, η προσφυγική και η κρίση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ εστίασε την προσοχή στην ανάγκη να υπάρξουν στην Ελλάδα «σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αλλά και «πολιτικές ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζεται να έχουμε ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε.

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, διαφθοράς, εκσυγχρονισμού δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά σιγά το κοινωνικό κράτος και πάνω από όλα σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή για να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας εμμέσως στα περί επιθυμίας του Σόιμπλε για Grexit, είπε: «Δεν είναι ώρα για διάφορα exits. Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Είναι ώρα να γυρίσουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης που είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή».

Επί τάπητος το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Συμφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα… φρούριο. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο​» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε για το προσφυγικό

«Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους. Είναι ντροπή» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει», αναφέροντας ότι «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μεγάλη ντροπή. Οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε μαζί του, λέγοντας ότι «πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για το προσφυγικό. Συμφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα… φρούριο. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο».

Στο ίδιο πάνελ βρίσκονταν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, «πριν “σκοτώσουμε” τη Συνθήκη Σένγκεν».

Η απάντηση Μαξίμου στον Σόιμπλε

«Υπερβολικό» χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί από την φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «είναι η εφαρμογή ανόητε».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όλοι κατάλαβαν σε ποιον αφορούσε, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν αισθάνθηκε ούτε προσβεβλημένος ούτε θεώρησε το σχόλιο του κ. Σόιμπλε υβριστικό».

«Άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του και το σχόλιο ειπώθηκε για να υποστηρίξει την πολιτική που ακολουθεί», τονίζει η ίδια πηγή. «Αν πάλι κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε τον πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να κατάλαβαν ότι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ανταπάντηση την αιχμή του Γερμανού αξιωματούχου», σημειώνει.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Τσίπρας είπε πως αν η Ευρώπη θυμίζει αποθήκη πυρομαχικών που κάποιοι θέλουν να μπουν μέσα με αναμμένο κερί, «τότε να βγάλουμε τα πυρομαχικά και να ανάψουμε το κερί», δηλαδή -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- «στην ουσία είπε στον κ. Σόιμπλε ότι δεν μπορεί να αφήσει στο σκοτάδι την Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης