Των Φώτη Τριάρχη, Λάμπρου Παναγιώτου
Μυστικά ραντεβού, τηλεφωνήματα, καραμπόλες και πλούσιο παρασκήνιο συνθέτουν το σκηνικό του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας διά στόματος της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε συμφωνήσει μυστικά με τον πρωθυπουργό σε διαδοχικές συναντήσεις τους, οι οποίες γίνονταν κάτω από τη… μύτη των δημοσιογράφων. Ο νέος τσάρος της Οικονομίας εδώ και μία εβδομάδα πηγαινοερχόταν στο Μαξίμου, από την πλαϊνή πόρτα, κατά τις ώρες που δεν υπήρχαν τηλεοπτικά συνεργεία. Έτσι, διαφυλάχθηκε το μυστικό του ονόματός του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η μεγάλη εμπλοκή στον ανασχηματισμό προήλθε από την κόντρα Σαμαρά – Βενιζέλου για την αξιοποίηση Λοβέρδου. Ο πρωθυπουργός ήθελε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάει σε στέλεχος της ΝΔ και επέμενε μέχρι τέλους. Ο Λοβέρδος επέμενε και εκείνος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τρίωρες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Σαμαράς αντιπρότεινε την επιλογή τριών άλλων υπουργείων: το Εργασίας, το Πολιτισμού και το Παιδείας. Τελικώς, ο κ. Λοβέρδος επείσθη και επέλεξε το Παιδείας.
Ο Γιάννης Βρούτσης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από τη Γενεύη όπου βρισκόταν. Βρήκε την πρώτη πτήση και επέστρεψε άρον-άρον για να μεταβεί απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί επί περίπου μία ώρα ο κ. Σταμάτης τον «ζύμωνε» για την περίπτωση που ο κ. Λοβέρδος θα έλεγε το «ναι» για το Υπουργείο Εργασίας και θα χρειαζόταν να αλλάξει πόστο.
Τελικώς, ο Λοβέρδος πήγε στο Παιδείας και ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στο Εργασίας. Όταν οι δημοσιογράφοι «πήραν είδηση» ότι πήγε στο Μαξίμου από την πλαϊνή πόρτα, έστησαν… καρτέρι περιμένοντας να βγει και παράλληλα φούντωσαν τα σενάρια ότι θα οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Λίγα λεπτά πριν από τις 18.00 ο κ. Βρούτσης βγήκε πάλι από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου και όταν ρωτήθηκε αν πάει για εκπρόσωπος, αρκέστηκε να πει ότι ασχολείται με τα οικονομικά, επιβεβαιώνοντας ότι μένει στο υπουργείο του.
Μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν και η αποχώρηση από την κυβέρνηση του Κωστή Χατζηδάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς τον πέταξε εκτός μετ’ επαίνων. Στο τηλέφωνο που του έκανε για να του ανακοινώσει ότι δεν θα είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός δεν του είπε κάτι αρνητικό. Ο Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα, δεν βγάζει πικρία κατά του Σαμαρά, αλλά υπερασπίζεται το έργο του. «Δική του είναι η κυβέρνηση, ο ίδιος αποφασίζει» λέει σε συνεργάτες του και προσθέτει: «Ο Σαμαράς μού έδωσε την ευκαιρία να είμαι δύο χρόνια εκεί, να κάνω κάποια πράγματα και τα έκανα στον βαθμό που περνούσε από τη Βουλή».
Προφανώς, ο κ. Χατζηδάκης «πλήρωσε» πολλά: «Μάλλον το παρακάναμε με τις μεταρρυθμίσεις» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του. Πολλές φορές βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν παραπονεθεί στον πρωθυπουργό για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το υπαίθριο εμπόριο, τις επαγγελματικές μισθώσεις, τις απελευθερώσεις επαγγελμάτων, τις κόντρες με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (λογιστές, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, αγελαδοτρόφους, αρτοποιούς κ.λπ.).
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνεται των επιλογών του, όπως ότι η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε μεταρρυθμίσεις από τον ΟΟΣΑ, στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ είναι πλέον στην 3η θέση από την 18η που την παρέλαβε, τη λύση του θέματος των πλειστηριασμών, τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου με τους Γερμανούς, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, την απελευθέρωση 16 τεχνικών επαγγελμάτων κ.λπ. «Έχω ικανοποίηση ότι σε δύο χρόνια έκανα αρκετά πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν» φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά, τον οποίο ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του έδωσε να ασκήσει μέρος της κυβερνητικής πολιτικής.
Το όνομα του κ. Χατζηδάκη ακούστηκε για τη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε., αλλά ο πρωθυπουργός δεν του ανακοίνωσε κάτι. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Αυτό που μου έκανε ήταν η μεγαλύτερη αχαριστία» έλεγε και ξανάλεγε o Άδωνις Γεωργιάδης μετά το τηλεφώνημα που δέχθηκε από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος τον ενημέρωσε, ώστε να ετοιμάζει βαλίτσες και να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας.
Το Μαξίμου για να χρυσώσει το χάπι στον Άδωνι του αντιπρότεινε να αναλάβει νέα καθήκοντα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο αυτός αρνήθηκε λέγοντας: «Εγώ δεν χρειάζομαι παυσίπονα»…
Αναμείνατε στο ακουστικό σας…
Από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου και άρχισε να «δουλεύει» τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Κοντά του και οι στενοί συνεργάτες. Στην περιβόητη νεραντζιά έξω από τον χώρο οι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κάμεραμαν και ηχολήπτες είχαν στήσει το δικό τους πηγαδάκι και περίμεναν τα αποτελέσματα.
Οι βουλευτές και οι υπουργοί περίμεναν στο ακουστικό τους αγωνιωδώς. Υπουργοί που μέχρι χθες ήταν δυσεύρετοι δεν άφηναν δεύτερο χτύπο στο κινητό, αλλά το σήκωναν αμέσως. Μόλις όμως πληροφορήθηκαν ότι ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του παίρνουν πρώτα αυτούς που κόπηκαν, τους έζωσαν τα φίδια…
«Τι γίνεται κύριε υπουργέ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Σίμο Κεδίκογλου λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας που έπεσαν τα πρώτα τηλεφωνήματα. «Εγώ πάω διακοπές!» απάντησε εκείνος, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι είναι εκτός κυβέρνησης. Λίγο αργότερα η Σοφία Βούλτεψη είχε φθάσει στη Βουλή και μπροστά στις κάμερες έφτιαχνε τα μαλλιά της.
«Ωραία είναι;» ρώτησε η νέα υπουργός, αλλά το πλάνο είχε φύγει… αέρα. «Έξω ο Γεωργιάδης. Του πρότεινε να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρνήθηκε ευγενικά» ήταν το μήνυμα που ήρθε από τον χολωμένο υπουργό.
«Όχι, δεν με πήρανε ακόμα…» απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού. Αυτό ήταν ένα καλό σημάδι γιατί τα… μαντάτα πήγαιναν πρώτα σε κείνους που μάζευαν τα πράγματά τους. Έπειτα από λίγο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν μιλιόταν.
«Ούτε ο Βορίδης είναι στην κυβέρνηση. Τον πήραμε και μας είπε ότι δεν του τηλεφώνησε κανείς ακόμη» είπε ένας συνάδελφος. «Αποκλείεται να έφαγε Άδωνι και να αφήσει έξω και Βορίδη» απάντησε ένας άλλος.
«Εμένα ο Σαμαράς έχει να μου μιλήσει τρία χρόνια, σιγά μην περιμένω τηλέφωνο» είπε ένας πρώην υφυπουργός της «Καραμανλικής σχολής». «Παίρνω τον Μηταράκη και το έχει κλειστό» συμπλήρωσε ένας τρίτος συνάδελφος. «Αν για έναν θα έβαζα στοίχημα, θα ήταν για τον Μηταράκη ότι θα είναι στο κυβερνητικό σχήμα» διευκρίνισε ρεπόρτερ με καλές πηγές και όλοι χαμογέλασαν, αλλά και συμφώνησαν. Το μυστήριο λύθηκε μία ώρα μετά, όταν βρέθηκε ο Μηταράκης, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει.
Οι πληροφορίες από το Μαξίμου έρχονταν με το σταγονόμετρο. Γύρω από το πρόσωπο που έγινε τόσος ντόρος, τον υπουργό Οικονομικών, καμία κουβέντα. Ο πονοκέφαλος του πρωθυπουργού ήταν οι δύο υποψήφιοι στις δημοτικές και στις ευρωεκλογές, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Τώρα μίλησα με τον Κουμουτσάκο και δεν ξέρει τίποτα» διευκρίνισε ένας δημοσιογράφος. «Αν υπουργοποιηθεί ο Σπηλιωτόπουλος, εγώ παραδίδω την κομματική μου ταυτότητα» φαίνεται να διεμήνυσε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Μπούρα υπουργός που καρατομήθηκε.
Πολιτικός πολιτισμός σού λέω…
Ο Θανάσης Μπούρας ξεκαθάρισε πώς έχουν τα πράγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να μη βρεθεί μετά το Μαξίμου προ εκπλήξεως. «Με παραξένεψε η επιλογή κάποιων ατόμων» είπε Βορειοελλαδίτης βουλευτής, μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και είδε ότι όχι μόνο ήταν έξω, αλλά και ότι ένας… άσπονδος εχθρός του στα αγροτικά είχε υπουργοποιηθεί.
Να δούμε τώρα ποιος θα βγει στα παράθυρα, καθώς έκπληξη προκάλεσε και η επάνοδος Γιακουμάτου. «Παιδιά, ο Βρούτσης είναι στην Ελβετία και σε μία ώρα προσγειώνεται, αλλά ακόμα δεν τον έχουν καλέσει» συμπλήρωσε ένας συνάδελφος.
«Και πυρηνικός πόλεμος να γίνει, ο Βρούτσης θα επιβιώσει σαν τις κατσαρίδες» πρόσθεσε σκωπτικά ένας δεύτερος. Μισή ώρα αργότερα ο υπουργός Εργασίας φθάνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και όλοι οι δημοσιογράφοι έπεσαν πάνω του. «Θα σας κάνει υπουργό Τύπου;» τον ρωτήσαμε και κείνος χαμογελαστός απάντησε πως καλός είναι μόνο στα των Οικονομικών. Αμέσως μετά την αναχώρησή του ενημερωθήκαμε ότι παραμένει.
Η Σοφία Βούλτεψη με μερικά σαρδαμάκια από το άγχος ξεκίνησε την ανάγνωση του καταλόγου. «Υπουργός Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης…» είπε εκείνη και όλοι έτρεχαν να μάθουν κάτι παραπάνω για τον πρώην σύμβουλο του Σημίτη. «Δεν είναι ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ ΠΑΣΟΚ» ήταν η πρώτη ενημέρωση που έφθασε στα αφτιά μας.
Κατά τις 19.30 ο πρωθυπουργός ήταν στα κάγκελα. Όχι εξαιτίας της γκρίνιας των στελεχών του, αλλά για να κάνει μια χαλαρή κουβέντα με τους δημοσιογράφους. Εμείς απ’ έξω και κείνος μέσα από τα κάγκελα του Μαξίμου.
Η κυβέρνηση πήρε σχήμα και μένει να δούμε και τον απόηχο που θα αφήσει…