Στο στόχαστρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής αναμένεται να μπει ο δικηγόρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας κ. Δραγάτης φέρεται να έχει ζητήσει από την επιτροπή να προβεί σε έρευνα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του βουλευτή, για τον οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί πόρισμα από το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν είχε δηλώσει 1 εκατ. ευρώ.

Η επιτροπή πρόκειται να ελέγξει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του βουλευτή και να τα συγκρίνει με τις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχει καταθέσει. Σε περίπτωση που διαπιστώσει αναντιστοιχίες, τότε θα τον καλέσει προκειμένου να δικαιολογήσει τις διαφορές, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”.

Το «ορφανό» εκατομμύριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητρόπουλος, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, είχε πέσει στα δίχτυα του ΣΔΟΕ, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δεν έκοψε απόδειξη παροχής υπηρεσιών ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αφορά μια κληρονομιά και έγινε γνωστή από δύο συνεργάτες του Αλέξη Μητρόπουλου, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Στην έκθεση ελέγχου που συνέταξαν οι ελεγκτές τον Μάρτιο του 2013, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητρόπουλος το 1999 δεν εξέδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή άλλου φορολογικού στοιχείου αξίας 942 χιλ. 136 ευρώ προς πελάτισσά του για τις νομικές υπηρεσίες που της παρείχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κληρονομιά του εφοπλιστή Μανιού

Η ιστορία ξεκινά τον Απρίλιο του 1995. Τότε ο εφοπλιστής Δημήτρης Μανιός έχασε την μάχη με τον θάνατο από την επάρατη νόσο.

Μοναδικοί συγγενείς του θανόντος ήταν η μητέρα του και τα δύο αδέλφια του. Οι τρεις τους, όμως, το 1998 διαφώνησαν ως προς τη διαχείριση της κληρονομιάς. Μητέρα και κόρη στράφηκαν εναντίον του γιου ζητώντας να τους μεταβιβάσει όσα δικαιούνταν, ισχυριζόμενες ότι είχε αναλάβει χωρίς εξουσιοδότηση τη διαχείριση της κληρονομιάς.

Τότε ο Βασίλειος Μανιός απευθύνθηκε σε δύο δικηγόρους. Στον Αλέξη Μητρόπουλο και στον Ιωάννη Μαντζουράνη. Παράλληλα, στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο δικηγόρος Φίλιππος Φυλακτόγλου.

Τον Μάρτιο η μητέρα μαζί με την κόρη της κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για τον διορισμό διαχειριστή της κληρονομιάς. Η κίνηση αυτή λειτούργησε ως μοχλός πίεσης, οδηγώντας σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τέσσερις ημέρες όμως πριν από την υπογραφή της συμβιβαστικής λύσης, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο γραφείο του κ. Μητρόπουλου προκειμένου να συζητήσουν για το ύψος της αμοιβής. Εκεί ανακοινώθηκε ότι οι τρεις δικηγόροι συμφώνησαν από κοινού να προτείνουν αμοιβή ύψους 3 εκατ. δολαρίων. Η αμοιβή θα μοιραζόταν εξίσου σε κάθε δικηγόρο. 

Στις 26 Απριλίου 1999 καταβλήθηκαν από την πλευρά των κληρονόμων 2 εκατ. δολάρια. Η κατάθεση έγινε σε πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς που υπέδειξε ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των οποίων οι τρεις ήταν δικών του συμφερόντων και οι υπόλοιποι των δύο άλλων δικηγόρων.

Όταν ήρθε η ώρα να υπογραφεί συμφωνητικό μεταξύ των δύο αδελφών για το μοίρασμα των πλοίων που κατείχε ο όμιλος, οι δύο δικηγόροι που συνεργάστηκαν με τον κ. Μητρόπουλο παραπονέθηκαν για την αμοιβή τους, καθώς πίστευαν πως έχουν καταβληθεί μόνο 200 χιλ. δολάρια στον καθένα.

Κάπως έτσι άρχισε η δικαστική διαμάχη μεταξύ των τριών δικηγόρων.

Υπεξαίρεσε τα χρήματα

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, ο οποίος εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητρόπουλος διέπραξε την αδικοπραξία της απάτης εναντίον της πελάτισσάς του και της υπεξαίρεσης προς τους συναδέλφους του. Έτσι, ο εργατολόγος αναγκάστηκε να δώσει τα χρήματα που είχε κρατήσει στους άλλους δύο δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση. Κατά τις πληροφορίες, το ποσό το οποίο είχε καρπωθεί ανερχόταν στο 1,6 εκατ. δολάρια.

Κατόπιν τη σκυτάλη την πήραν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι, μετά τον έλεγχο που διενήργησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητρόπουλος θα έπρεπε να είχε κόψει απόδειξη για την αμοιβή που έλαβε, ύψους 1 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν το έπραξε.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Μητρόπουλος κατέθεσε υπόμνημα όπου υποστήριζε ότι η χρήση 1999 έχει παραγραφεί και τα χρήματα είναι νομιμοποιημένα και δικαιολογημένα. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ, ωστόσο, δεν έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς του και ενέμειναν στις διαπιστώσεις του ελέγχου.

Τι αναφέρει το πόρισμα

«Ο ελεγχόμενος έπρεπε στις 26/4/1999 ημερομηνία είσπραξης της δικηγορικής του αμοιβής να εκδώσει Α.Π.Υ. βάσει των διατάξεων του άρθρου 13 του Π.Δ. 186/92 για το ποσό του 1.000.000 $ το οποίο αποτελούσε και τη δικηγορική του αμοιβή, το οποίο και δεν έπραξε.

»Αν θεωρήσουμε ότι ο ελεγχόμενος δεν το έπραξε σε πρώτο χρόνο (εν έτη 1999) λόγω της εμπλοκής του σε δικαστική διαμάχη με τους λοιπούς αντιδίκους για το ακριβή ύψος της δικηγορικής τους αμοιβής είχε τη δυνατότητα να το πράξει, ήτοι να εκδώσει Α.Π.Υ., σε δεύτερο χρόνο κατά τα έτη 2005, 2006 και κυρίως, 2009, χρονικό σημείο που τα ελληνικά δικαστήρια απεφάνθησαν μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές των αντιδίκων προσδιορίζοντας οριστικά εν έτει 2009 το ύψος της δικηγορικής αμοιβής στο ποσό του 1.000.000 $ διά έκαστον εξ αυτών.

»Η ανωτέρω παράλειψη σε διάφορους χρόνους δείχνει την πρόθεση για τη μη έκδοση φορολογικού στοιχείου. Εκ του συνόλου των ανωτέρω αιτιάσεων ο έλεγχος εμμένει στις διαπιστώσεις του όπως αυτές καταγράφονται στο Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

H απάντηση Μητρόπουλου

«Είναι μια υπόθεση του 1999, αν ανατρέξετε στα φορολογικά, είναι παραγεγραμμένη και αφορά χρήματα που επαναπατρίστηκαν, φορολογήθηκαν δυο φορές, δηλώθηκαν στη δήλωσή μου το 2005 και επεστράφησαν σε τρίτους. Τα έδωσα σε άλλους συναδέλφους μου λόγω μίας δικαστικής διένεξης». Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε: «Η υπόθεση εκκρεμεί επειδή απαγορεύεται να φορολογηθούν κεφάλαια που επαναπατρίζονται. Αν αρχίσει η κυβέρνηση να φορολογεί επαναπατρισμένα κεφάλαια, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και τότε θα ανοίξουν άλλες ιστορίες… Για το θέμα είναι ενήμερος και ο γενικός γραμματέας, ο κ. Θεοχάρης, και ο υπουργός, ο κ. Αθανασίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης