Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου, του Γ. Σταθάκη και του Γ. Χουλιαράκη με το «κουαρτέτο» των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Αντικείμενο των σημερινών διαπραγματεύσεων ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω του ESM) και το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ύψος εσόδων που θα δοθούν στην ανάπτυξη).
Ωστόσο οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική πλευρά σε τουλάχιστον 5 τομείς, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία και να έχει ψηφιστεί έως τις 18 Αυγούστου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη σημερινή και την αυριανή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα φανεί αν είναι εφικτή μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών έως τις 11 Αυγούστου, η οποία θα επιτρέψει την ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να καταβληθεί η δόση-μαμούθ των 24-25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλη μια συμφωνία-γέφυρα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο την ιαπωνική τράπεζα Nomura.
Δηλώσεις Τσακαλώτου
Για «μικροπροβλήματα» σε σχέση με το παλαιό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συζήτησης με τους θεσμούς σημειώνοντας πάντως ότι «δεν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα».
Αύριο στον ίδιο χώρο οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση -με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων- των έως σήμερα διαπραγματεύσεων«Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα κωλύματα λέγοντας ότι θα μπορέσει να δώσει περισσότερα στοιχεία αύριο «γιατί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα». Ερωτηθείς για το αν θα κλείσει η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου τόνισε ότι «είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».
Πρόσθεσε δε πως «ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο». Ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα.
Σχετικά με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων»
Αύριο στον ίδιο χώρο οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση -με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων- των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.
Κομισιόν: Εφικτός ο στόχος να γίνει η εκταμίευση και πριν από τις 20 Αυγούστου
Την ίδια ώρα, «φιλόδοξο» αλλά «ρεαλιστικό» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».
Τέλος, σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση που θα γίνει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.
Διαβάστε επίσης: