Έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία σημειώθηκαν κόντρες, αντεγκλήσεις και ανταλλαγή πυρών, σήμερα αρχίζει η διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους δανειστές.
Το πακέτο μέτρων περνά πρώτα από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ολομέλεια και στην κρισιμότατη διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να είναι… μακρά.
Το πακέτο μέτρων περνά πρώτα από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ολομέλεια και στην κρισιμότατη διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να είναι… μακράΤα μέτωπα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά και ιδιαίτερα για το πρώτο κόμμα, καθώς το εσωτερικό χάσμα είναι βαθύ και προς το παρόν παραμένει άγνωστο πού πρόκειται να οδηγήσει.
Πέραν του ανοικτού μετώπου Αλέξη Τσίπρα – Ζωής Κωνσταντοπούλου, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος του πρωθυπουργού για άνοιγμα της Βουλής την Τετάρτη προκειμένου να συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, το ρήγμα με την Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμο και ως εκ τούτου βέβαιη θεωρείται εκ μέρους της η καταψήφιση των σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων.
Εξάλλου, η προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τον Κώστα Ήσυχο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας στον πρωθυπουργό, ότι «κάτι μπορεί να αλλάξει» ως προς το ζήτημα αυτό εντός της ημέρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να δεχθεί πυρά και από την αντιπολίτευση, η οποία ήδη του έχει επιρρίψει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και κυρίως για τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει -ως φαίνεται- να αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές, επαναλαμβάνοντας ότι έπραξε σωστά, στην προσπάθειά του να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις με τους εταίρους και να φέρει μια καλύτερη συμφωνία.
Επιπλέον, θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του – ακόμη και τους πιο «σκληροπυρηνικούς» – πως είναι αναγκαία η ψήφιση του πακέτου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική ομαλότητα και εν συνεχεία να γίνουν εκ νέου προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν ορισμένοι όροι της σκληρής και επώδυνης συμφωνίας.
Παράλληλα, θα απορρίψει τον όρο του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν εκβιάζεται.
Οι οιωνοί πάντως δεν είναι οι καλύτεροι, καθώς οι απώλειες θα είναι πολλές και το στοίχημα της συγκυβέρνησης είναι να μπορέσει να αγγίξει το «όριο επιβίωσης» των 120 ψήφων κατά τη σημερινή ψηφοφορία.
Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να κινεί άμεσα τις διαδικασίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Όπως όλα δείχνουν, η μέρα θα είναι μεγάλη και από τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή θα εξαρτηθεί το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Ψήφιση εν μέσω κινητοποιήσεων
Την ώρα που εντός Βουλής θα συζητείται το πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές, εκτός αυτής, μέλη της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ θα διαδηλώνουν κατά του τρίτου μνημονίου.
Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συγκέντρωση στις 20.00, στην πλατεία Συντάγματος.
Μισή ώρα νωρίτερα, στην Ομόνοια, θα πραγματοποιηθεί και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Διαβάστε επίσης: