Τελικά η κυβέρνηση δεν έσωσε την …αριστερή ψυχή της. Το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους υπουργούς και τους βουλευτές του Αλέξη Τσίπρα υπό την επωδό της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης που προστατεύει τους νέους, τους άνεργους, την πλειονότητα των συνταξιούχων και τους άνεργους παράλληλα με το έμμεσα «σερβιριζόμενο» δίλημμα «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή καταστροφή».
Με το υπέρτατο δέλεαρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της απομείωσης του χρέους να έχει ήδη από μέρες εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 153 ΝΑΙ από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 143 ΟΧΙ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ 4 βουλευτές ήταν απόντες (Ντόρα Μπακογιάννη, Φώφη Γεννηματά, Βλάσης Κωνσταντίνος, Μίχος Νικόλαος). Στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 38 που αφορά στο αγγελιόσημο και προβλέπει πως η κατάργησή του παραπέμπεται για την 1η Αυγούστου μέχρι να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα.
Το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό εντάσσεται πλέον ως νόμος του κράτους στο οπλοστάσιο με το οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους δανειστές στο Eurogroup της ΔευτέραςΤο νέο ασφαλιστικό-φορολογικό εντάσσεται πλέον ως νόμος του κράτους στο οπλοστάσιο με το οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους δανειστές στο Eurogroup της Δευτέρας. Είναι ένα ακόμη «δεκανίκι» στο οποίο θα στηριχτεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να αποδείξει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της παρά την κοινωνική οργή – που πλέον αντιμετωπίζεται με σκληρή αστυνομική καταστολή – και ψηφίζει τα μέτρα που έχουν προαποφασιστεί ώστε να επιχειρήσει να υπερπηδήσει την απαίτηση για προληπτικό πακέτο 3,6 δις ευρώ, να «κερδίσει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να αξιώσει τη συζήτηση για το χρέος, θέμα που για πρώτη φορά αναμένεται να τεθεί επισήμως στο Eurogroup.
Τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά μία δημοκρατική βερσιόν δεξιάς πολιτικής, βασισμένη στο μύθο της αέναης μάχης που δίνει η κυβέρνηση για να στήσει την Ελλάδα στα πόδια της.
Με τη γνωστή αναδρομή στα κακώς κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων – τα δομημένα ομόλογα, το PSI, το χρηματιστήριο, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τη διαπλοκή- ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την επιτροπεία στην οποία έβαλε τη χώρα. Με φράσεις κλισέ όπως «ματώσαμε» αναφέρθηκε στο αριστερό “success story” απαριθμώντας τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης παρά το πολιτικό κόστος, όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας που διεσώθη από την επιμονή των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τη δωρεάν πρόσβαση στην υγεία σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους και την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνεχές έγκλημα κατά του ελληνικού λαού«Η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα σε ναρκοθετημένο πεδίο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει δύο φορές τη λαϊκή εντολή για να ολοκληρώσει το έργο του. Και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου το οποίο είπε «εγγυάται τις συντάξεις όλων των Ελλήνων πολιτών, με κοινωνική δικαιοσύνη», ειρωνευόμενος παράλληλα τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βγει στους δρόμους.
Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνεχές έγκλημα κατά του ελληνικού λαού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα γίνει ο «πλέον απαξιωμένος πρωθυπουργός» ο οποίος κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία «διαβρώνει και εκμαυλίζει την πολιτική».
“Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας” είπε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας τον συγγραφέα Μάρκ Τουέιν και ζήτησε από την κυβέρνηση “να φύγει μία ώρα αρχύτερα”.
Η καταληκτική ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βουλή:
“Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα 384 ευρώ. Αυτό όμως μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη φάση. Με δεδομένο ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα, καλούμαστε να το μοιράσουμε με δικαιότερο τρόπο”. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλογίζοντας τις ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ “για την φτωχοποίηση, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, την κακοδιαχείριση τους και το τελειωτικό χτύπημα”, όπως είπε, που τους έδωσαν με το psi.
“Οι ευθύνες του παλαιοκομματικού συστήματος μας έφτασαν ως εδώ”, τόνισε κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου, αντικρούοντας τις αιτιάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για “δυϊσμό” και αντιφατικές δηλώσεις και τακτικές. Ταυτόχρονα, μίλησε για διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που έχουν μεταξύ τους τα δύο κόμματα, με τη ΝΔ να υποστηρίζει τον νεοφιλελευθερισμό και το ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια κοινωνική αντίληψη η οποία βρίσκει έδαφος και στην Ευρώπη, όπως υποστήριξε.
“Στην Ευρώπη φαίνεται πλέον ότι μπορεί να υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος. Με το ασφαλιστικό σύστημα κάνουμε μια τομή, δίνουμε μια συμβολή για το πώς μια χώρα μπορεί να είναι μέσα σε μια σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη”, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση “της πραγματικής διαφθοράς” όπως είπε, και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη, μετά από δύο εντολές που έδωσε, οι έλεγχοι για μικροδιαφθορά αλλά και οφειλές πλοιοκτητών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.
Κλείνοντας και απαντώντας στις αιχμές του προέδρου της ΝΔ για την επαγγελματική του δραστηριότητα, τόνισε ότι πάντα ήταν με την πλευρά των αδυνάμων. “Αυτό υπερασπίστηκα και όταν δραστηριοποιούμουν ως δικηγόρος πριν αναλάβω στην ενεργητική πολιτική και μετά. Πάντα ήμουν με την πλευρά των αδύναμων. Αυτό υπερασπίστηκα τότε αυτό υπερασπίζομαι και τώρα”, κατέληξε.
Τι προηγήθηκε – ένταση εντός και εκτός της Βουλής
Τεταμένο ήταν το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες τόσο εντός των τοίχων της Βουλής όσο και εκτός, ενώ μέχρι αργά το βράδυ σημειώνονται επεισόδια στα Εξάρχεια. Η αστυνομία προχώρησε σε 9 προσαγωγές (6 στα Εξάρχεια και 3 στο Σύνταγμα).
Η «μάχη του ασφαλιστικού» ολοκληρώνεται αργά τη νύχτα στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στα μεσάνυχταΣτην αίθουσα συνεδριάσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο και της ψήφισής του περί τα μεσάνυχτα, η κόντρα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είχε οξυνθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνεδρίαση διεκόπη λόγω των συνεχών παρεμβάσεων του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, που οδήγησε το προεδρείο να εξετάσει την απομάκρυνσή του από την αίθουσα.
Παράλληλα, στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, μέλη δικηγορικών συλλόγων και αριστερές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πλατεία κατακλείστηκε από τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται λίγο μετά τις 21.30.
Λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ, ωστόσο, ομάδα αγνώστων που παρεισέφρησαν στην απεργιακή συγκέντρωση επί της Λεωφόρου Αμαλίας, πέταξε βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, καθίσματα και πέτρες κατά των αστυνομικών με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Οι Αρχές απάντησαν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές.Παράλληλα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο προσαγωγές. Το μπλοκ που είχε το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην κινητοποίηση του Συντάγματος κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δέχθηκε επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερα στελέχη και μέλη της ΛΑΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη μαραθώνια συζήτηση του σχεδίου νόμου, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα υπάρξουν (αρνητικές) εκπλήξεις από τους 153 βουλευτές της, παρά τις «κάποιες κριτικές φωνές» που έχουν ακουστεί στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως για τη διαδικασία) και την απουσία βουλευτών των ΑΝΕΛ από τον κατάλογο των ομιλητών.
Ως προς τους τελευταίους, στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος διαβεβαιώνουν πως «οι βουλευτές μας είναι μπετόν» (σ.σ. Το Σάββατο συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ ενώ σήμερα το στίγμα του κόμματος θα δώσει ο πρόεδρός του Πάνος Καμμένος).
Η αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει από το Σάββατο σφοδρή επίθεση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με τους ομιλητές της ΝΔ να κινούνται στη γραμμή του «φύγετε» (να διεκδικούν δηλαδή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών) και των υπολοίπων κομμάτων να ζητούν εμμέσως ή άμεσα σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Αλ. Τσίπρας: Στερείστε στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης. Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι «κινδυνεύετε να κάνετε την ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να «έχει τη γενναιότητα» να πει ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι περικοπές δαπανών, «δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καθώς και απολύσεις».
«Με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά. Αυτό υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο».
Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό, ενώ μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, συμπλήρωσε.
Την ώρα που η αντιπολίτευση επιδίδεται σε κινδυνολογία και καταστροφολογία, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά τόσο σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, όσο και επί ενός μελετημένου σχεδίου για την επόμενη, μετά την αξιολόγηση, ημέρα, όπου προτεραιότητα θα είναι το πέρασμα από την ακραία ύφεση σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και προστασία της εργασίας.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης έκανε λόγο για θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η τόνωση της ενεργού ζήτησης των εργαζομένων.
Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:
Δείτε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:
Κυρ. Μητσοτάκης: Ψεύτης κατά συρροή ο πρωθυπουργός
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «γιατί παραβίασε ο ίδιος τις «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος έθεσε για το αφορολόγητο.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή και προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό («δεν είστε αριστερός, οπορτουνιστής είστε για να καθίσετε για πάντα στην καρέκλα») στην ομιλία του την οποία δεν παρακολούθησαν οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ Κ. Καραμανλής, Α. Σαμαράς (σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι άρρωστος) και Β. Μεϊμαράκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίσθηκε πολύ επιφυλακτικός για την πορεία της αξιολόγησης. «Και να κλείσει η αξιολόγηση η οικονομία δεν θα ανακάμψει, γιατί η αξιολόγηση κλείνει με τον λάθος τρόπο. Και αυτό είναι δική σας ευθύνη. Σας είπε ότι τα μνημόνια τα φέρνετε δυο – δυο», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «ο ωραίος λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα, το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο, θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ».
«Σας είχα πει ότι σύντομα θα είστε ο νέος πρωθυπουργός. Σήμερα προσθέτω ότι σύντομα θα είστε και ο πιο απαξιωμένος πρωθυπουργός, θα έχετε ταυτιστεί με τον κυνισμό, τα ψέματα και την εξαπάτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η τσίπα δεν είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησής σας κ. Τσίπρα».
Δείτε την ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη:
«Προχθές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας είπε «σ’ αυτή την χώρα είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας». Δεν την μιλήσατε ποτέ, δεν την ξέρετε και δεν την αντέχετε. Δεν την μιλήσατε όταν θα καταργούσατε τα μνημόνια, υποσχόσαστε 13η σύνταξη, εξαπατούσατε τους νέους ανθρώπους», είπε και πρόσθεσε «κανείς δεν σας πιστεύει πλέον ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό».
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την φράση του Μαρκ Τουέιν «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές». «Δεν σας γνώριζε αλλιώς θα έλεγε «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας»», σχολίασε κάνοντας λόγο για «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας» του πρωθυπουργού. «Μπορεί να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε. Δεν έχει κανένα δισταγμό, κανένα φραγμό, αρκεί να κρατηθεί στην εξουσία», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι «το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας δεν είναι η Βουλή, δεν είναι οι νόμοι. Είναι η ντροπή».
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έκανε η ΝΔ στο ασφαλιστικό σύστημα την δεκαετία του 1990, ενώ τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα οφείλονται αποκλειστικά στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το 2015 και το 2016 θα μπορούν να είχαν δημιουργηθεί 210.000 θέσεις εργασίας αν η ελληνική οικονομία δεν είχε εισέλθει στο σπιράλ της ύφεσης και από τις εισφορές θα εισέπραττε 900 εκατ., δηλαδή όσα ελπίζει ότι θα εισπράξει σήμερα», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος και την έκθεση της Κομισιόν που, όπως είπε, δείχνει ότι «κάθε νοικοκυριό θα είναι φτωχότερο κατά 5.000 ευρώ αν δεν είχε κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Στο τέλος αυτού του δρόμου είναι η απόλυτη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης επικρίνοντας τον Ευ. Τσακαλώτο ότι «μιλά για αναδιανομή», αλλά «μοιράζει μιζέρια».
«Η ΝΔ θα μειώσει τους φόρους με σεβασμό στις δεσμεύσεις της χώρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», δεσμεύθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «επενδύει στον διχασμό και επαναφέρει το δίλημμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ας τελειώνουμε λοιπόν με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά. Θα ήμουν ασυγχώρητος αν δεν έκανα τα πάντα γι’ αυτό».
«Οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παραμονής σας στην εξουσία. Το μόνο καλό είναι ότι θα έχουν γκρεμιστεί όλοι οι μύθοι του λαϊκισμού της Μεταπολίτευσης και βεβαίως και ο μύθος της Αριστεράς στην κοινωνία» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Δείτε τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Καμμένος: Η κυβέρνηση μείωσε στο ένα τρίτο όσα υπέγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν υπογράψει συμφωνημένα μέτρα 15 δισ. ευρώ για το 2015-2016 δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, επικαλούμενος έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση μείωσε στο ένα τρίτο αυτά που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ κατάφερε να αποκτήσει συμμάχους τους ισχυρούς της Ευρώπης.
«Θα στενοχωρηθούν όσοι ποντάρουν στην εικονική πραγματικότητα που τους δημιουργούν οι φίλοι και οι συνεργάτες τους» δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι «το PSI κατέστρεψε τα ταμεία» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «τα δικά σας τα σπασμένα καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε».
«Την ίδια στιγμή που διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο στηρίζουν την Ελλάδα, η αντιπολίτευση εδώ συζητά για την κατσίκα του κ. Θεοδωράκη και τον Αρκά του κ. Μητσοτάκη» είπε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή να σταματήσει την πολιτική εξαθλίωσης του ελληνικού λαού» ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι μέρες που έρχονται είναι πολύ καλύτερες».
Η ομιλία του Π. Καμμένου:
Δ. Κουτσούμπας: «Δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε»
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της βουλής, επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσεις του κόσμου δεν θα τελειώσουν και το νέο πακέτο μέτρων δεν θα νομιμοποιηθεί από τους πολίτες.
«Μη νομίσετε ότι τελειώνει εδώ όλο αυτό. Στην αρχή βρισκόμαστε ακόμη. Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει αυτό το πακέτο μέτρων. Θα δείξει την πραγματική αντίδρασή του και τότε δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε και εσείς και όσοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Μην ελπίζετε ότι θα ξεγελάσετε πάλι τον λαό… Σας έχουν πάρει όλοι χαμπάρι».
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «καλούς μαθητές» των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων και κατέκρινε την απόφαση για ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
«Φέρατε τα νομοσχέδια το Σαββατοκύριακο γιατί η επιδίωξή σας είχε στόχο να αποφύγετε τη 48ωρη απεργία των συνδικάτων και τη δικαιολογημένη οργή των αγροτών. Για τον ίδιο λόγο μεταθέσατε τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, που θα ήταν άδειες οι πόλεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «πολιτική αθλιότητα».
Στ. Θεοδωράκης: Παροιμιώδης η ανικανότητα της κυβέρνησης
«Αποδεικνύετε ξανά ότι η “πρώτη φορά Αριστερά” ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας-κρατισμού και εθνικισμού. Μια συντηρητική διακυβέρνηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό.
«Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα. Γι’ αυτό χρεοκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα», εκτίμησε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Ξέρετε γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος; Γιατί λέτε συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζετε αυτά που μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε. Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό κήπο», είπε και πρόσθεσε: «εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος – άντε και στις παιδικές χαρές. Και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες».
Ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε τρεις πυλώνες στο συνταξιοδοτικό, εκ των οποίων ο ένας είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Ειδικότερα, αυτοί είναι:
– Κύρια σύνταξη – καταβάλλεται από το Κράτος (πρώτος πυλώνας)
– Επαγγελματική σύνταξη (δεύτερος πυλώνας, αντί επικουρικής) που θα χορηγείται από τα Επαγγελματικά Ταμεία τα οποία μπορεί να ιδρύει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος (μηχανικοί, αγρότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί) και θα προικοδοτούνται από την περιουσία επικουρικών και εφάπαξ
– Προαιρετική συμπληρωματική σύνταξη, δηλαδή ατομικές αποταμιεύσεις με φορολογικά και άλλα κίνητρα. «Θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες με δυνατότητα συνεργασίας με τα επαγγελματικά ταμεία», εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ζήτησε ακόμη «να υπάρχει ευελιξία» ειδικά για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, ώστε να αποφασίζει ο ίδιος το ύψος της εισφοράς που θα καταβάλει: «μικρές εισφορές με μικρή σύνταξη ή μεγαλύτερες εισφορές με μεγαλύτερη σύνταξη».
Ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «αυτό το σύστημα εφαρμόζεται πλέον στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, από τη Δανία και τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία και την Πολωνία. Ένα ανάλογο σύστημα πρότεινε και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και η Επιτροπή Σοφών που σύστησε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αγνοεί ο κ. Κατρούγκαλος».
«Η χώρα με κατάκοπους υπουργούς βαδίζει σε Grexit»
Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τις ότι δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για μονομερή συμφωνία που ντροπιάζει τη χώρα, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας λύνεται μόνο με ανεύρεση νέων πόρων, ανάπτυξη και επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες όταν με λιγότερα λεφτά υπόσχεται να δίνει ίδιες συντάξεις.
«Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάνει απλά διαχείριση. Παίρνει από δω κόβει από εκεί. Ανάπτυξη όμως όσο τρώμε τις σάρκες μας δεν γίνεται. Η άποψη του κ. Κατρούγκαλου ότι μεταφέρει τα βάρη στις ανώτερες τάξεις δεν έχει βάση. Ας πείσει τους εύπορους να κάνουν επενδύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις τους για περικοπή όλων των υψηλών συντάξεων καθώς και των πρώην και νυν βουλευτών.
«Φέρνετε μια συμφωνία μονομερή. Μια συμφωνία που ντροπιάζει τη χώρα. Ούτε κάβα περιέχει, ούτε έγινε συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και έρχεστε και λέτε στη Βουλή ψήφισε αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αρκετές μεγάλες διαφορές σε μεγάλα θέματα. Έστω όμως και αν σας δώσουν και οι 153 βουλευτές σας τη ψήφο τους, γιατί δεν θέλουν να ονομαστούν προδότες, μπορεί να έχουμε «Σακελλαριάδα». Να ψηφίσουν τώρα και να αποχωρήσουν μετά αν δουν τι ψήφισαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Σχολιάζοντας δε αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για «κουρασμένους βουλευτές» και «κατάκοπους υπουργούς» που ψηφίζουν υπό τον εκβιασμό της Ευρώπης για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ ενώ πρόσθεσε:
«Ας αφήσει ελεύθερες ο πρωθυπουργός τις αναλήψεις καταθέσεων για να δει ποιο βαθμό εμπιστοσύνης έχει πετύχει».
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν κάναμε καμία μεταρρύθμιση. Ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου ούτε εσείς στον ενάμιση χρόνο που κυβερνάτε κάνατε καμία μεταρρύθμιση. Δεν θέλουμε μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε κουτοπονηριές, θέλουμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Πρέπει να πείσουμε τους έξω ότι είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τη χώρα, θέλουμε να την κρατήσουμε στο ευρώ. Έχει αρχίσει κόπωση στην ΕΕ. Λίγο θέλουν να μας πετάξουν έξω», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Στη συνέχεια, ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την για υποκρισία και τονίζοντας ότι ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κόβει τις συντάξεις, ξεχνά ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε προηγηθεί κόβοντας τις κατά 50%.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι για να είναι υπεύθυνος πολιτικός, όταν ζητάει εκλογές πρέπει να παρουσιάσει και ένα συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ως πρωθυπουργός, διαφορετικά, όπως είπε, είναι δημαγωγός.
«Δεν ξέρω ο κ. Τσίπρας πόσο θα μείνει ή πόσο θα μείνει ο κ. Μητσοτάκης αν έρθει στην εξουσία, αφού η χώρα θα είναι σε εκκρεμότητα. Αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας αρκεί να την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.
Φωτογραφίες: Eurokinissi
Διαβάστε επίσης: