Με μία ανακοίνωση η Έλενα Παναρίτη αρνείται τον διορισμό της στο ΔΝΤ, δίνοντας διέξοδο στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε για την κυβέρνηση από την επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να την τοποθετήσει στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Tαμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου δρομολόγησε τις εξελίξεις με στόχο την ηρεμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα θυμίζει καζάνι που βράζει με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Λίγες ώρες μετά, η ίδια ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογεί, καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή της: «Ποτέ δεν ζήτησα αυτήν τη θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά η δήλωση της Παναρίτη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

» Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτήν τη θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

» H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Ποια είναι η Έλενα Παναρίτη που έφερε τα πάνω  κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομολόγος και κοινωνική επιχειρηματίας Έλενα Παναρίτη βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όταν ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, μεταπτυχιακά διπλώματα σε Διεθνή Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, είναι διπλωματούχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές και Κρίσεις» από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Insead στη Γαλλία.

Έχει άριστη γνώση αγγλικής, ισπανικής, γαλλικής και ιταλικής γλώσσας και βασική γνώση της γερμανικής.

Όσον αφορά στις κοινοβουλευτικές της δραστηριότητες, εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου την επέλεξε για σύμβουλό του και την τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου.

Διδάσκει οικιακά χρηματοοικονομικά και μεταρρύθμιση των αγορών ακινήτων στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, στη Σχολή Ανώτερων Διεθνών Σπουδών (SAIS) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας και αλλού.

Το 1991 εργάστηκε στο Περού ως απεσταλμένη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφού πρώτα είχε συνεργαστεί από το ίδιο πόστο με τα καθεστώτα των Φιλιππινών, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Το 1992 έγινε πραξικόπημα στο Περού από τον τότε πρόεδρο Φουτζιμόρι, ο οποίος το 2000 εγκατέλειψε την εξουσία και τη χώρα, καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση για υπεξαίρεση χρήματος και μαζικές δολοφονίες.

Όλη την περίοδο της δικτατορίας Φουτζιμόρι, η κα Παναρίτη συνεργαζόταν με το καθεστώς προωθώντας τη «μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές της ιδιωτικοποίησης».

Παράλληλα, έγραψε τα εξής βιβλία: Το Φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική Μεταρρύθμιση μέσω της Άμεσης Δημοκρατίας (1995), Τίτλοι Ιδιοκτησίας: Το Θαύμα του Περού (1999) και Στρατηγικές Ιδιωτικοποίησης, με παράδειγμα επίσης, το Περού.

Είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα. Τώρα είναι κοινωνικός επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, ενός ειδικού συμβουλευτικού ομίλου, που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

Ο Panel Group ασχολείται με ρυθμίσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και που αποδίδουν σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα.






σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης